0-6個月

跳至

首頁

尾頁

洋房

本身一出世都好地地,7磅幾唔算細隻,不過呢幾個月成日傷風感冒,bb一病體重又跌咗…已經跟足醫生建議,唔好著太多衫+準時食藥

別墅

身體唔係淨係睇先天, 等BB大左多啲同佢做運動, 身體自然就會慢慢好返

複式洋房

回覆 beautyinw 的帖子

我個B一出世之後都成日流鼻水同咳, 到我要返工補奶粉之後補心美力俾佢, 奶粉入邊有隻叫NTS係可以幫BB增加抗體, 幫手打細菌…我個B補左之後真係少左病同埋吸收都好左好多

別墅

牛年勳章

Goko4 發表於 24-2-24 18:48
本身一出世都好地地,7磅幾唔算細隻,不過呢幾個月成日傷風感冒,bb一病體重又跌咗…已經跟足醫生建議,唔 ...
體質易病可以慢慢調理,可以補多啲HMO同益生菌,對免疫力同腸道都會有幫助,之後加固可以煲返多啲瘦肉水幫BB補身

複式洋房

2021可愛聖誕B勳章

meiyi99 發表於 24-2-26 00:42
回覆 beautyinw 的帖子

我個B一出世之後都成日流鼻水同咳, 到我要返工補奶粉之後補心美力俾佢, 奶粉入邊有 ...
我嫂2個都係飲心美力大,我見佢2個都飲得好好,便便好靚黃金色,所以我bb一出世都跟佢地飲,佢2個又真係好少病,原來呢隻咁多營養

子爵府

追磅先啦!阿B夠磅身體都會強壯啲!我B之前入唔到生長線,就補皇家美素追磅,體重真係慢慢升番上去,免疫力好左病痛都少左

大宅

唔使太擔心, 等bb康復好晒, 就會有返胃口, 到時飲多d奶, 就好快增磅, 最緊要簡岩奶粉比bb就好快重返。

別墅

BuffetQueen 發表於 24-2-28 14:57
追磅先啦!阿B夠磅身體都會強壯啲!我B之前入唔到生長線,就補皇家美素追磅,體重真係慢慢升番上去,免疫力 ...

我兩個小朋友都飲呢隻,so far 就算病都好快好

男爵府

呢期真係好多人病左,過左流感高(emoji)期,bb如果是精神,活潑的話都唔使擔心。keep住飲奶粉,我個bb由初生時 就補皇家美素,磅數一直都keep住生長線………所以都唔使太擔心….

大宅

虎到金來勳章 畀面勳章

可以加d益生菌落奶度,增強免疫力,又或者揀含HMO母乳低聚糖嘅奶粉都可以令BB抵抗力強d

別墅

唔好俾bb成日對住風口,如果條件允許就帶bb曬太陽,不過要避開中午個烈日太陽。仲要俾多啲益生菌bb食增強抵抗力,等到bb再大個啲就帶佢做多啲運動。
我bb 飲皇家美素奶粉,佢有優質乳脂,所以bb免疫力都幾好,好少病痛又長肉

別墅

beautyinw 發表於 24-2-24 21:22
身體唔係淨係睇先天, 等BB大左多啲同佢做運動, 身體自然就會慢慢好返
係呀

複式洋房

回覆 Goko4 的帖子

奶量點先? 飲得多唔多? 如果奶量正常就試下由奶粉入手…我個同事由我有左個陣就成日講佢個女單野, 佢個女試過唔知咩病毒入左醫院, 之後嗰2個月重得好慢, 嚇到佢睇左幾個醫生…最後有親戚個99做左好多年陪月教佢轉飲HIPP, 話可能係BB病好之後腸胃弱左所以唔吸收…唔知係轉左飲呢隻HMP益生菌真係work定點, 奶量冇咩變, 但真係重返快左又長返肉

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊