少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

女女6歲
最近小一 覺得佢比同齡小朋友慢 論盡 成日都喊 唔係好識同小朋友相處 做功課做得好慢 抄嘢成日抄錯 讀寫都好慢 明明呢刻講左要做咩 佢答完我然後又會唔知要做咩嘢咁 湊佢湊到好崩潰

帶左佢去見職業治療師到評估
初初話佢感統發展問題 有社交焦慮
開始做訓練 做左幾次 治療師覺得佢working processing 同埋記憶 都比較弱
今日仲話懷疑佢專注力不足 有讀寫障礙

阿女自細帶眼鏡
視光師最近同佢做test話佢話追視 跳視 定位都唔合格 比同齡小朋友差好多

而家等緊學校安排見心理學家
好迷惘 點解個女好似好多問題咁樣
究竟會唔會好返?(emoji)

大宅

其實會唔會係視力有問題未發現,令人誤以為係專注力等有問題?

我做嘅工作同視力有關,有個case,個小朋友被斷症係輕度智力問題,一直就讀弱能學校,後來先發現視力有問題,上到小學遇到我哋,我哋完全唔覺得佢智力有問題,但係讀咗弱能學校太耐,能力已經同同齡小朋友有距離

別墅

katielbaby 發表於 24-2-25 11:13
其實會唔會係視力有問題未發現,令人誤以為係專注力等有問題?

我做嘅工作同視力有關,有個case,個小朋友 ...

應該唔係
佢個人真係成日遊魂
同埋個人好論盡
總係會甩甩漏漏

個人慢 好慢(emoji)‍(emoji)
做功課人哋做1個鐘 佢做2個鐘
呢頭同佢講完指示 佢答左你ok 但即刻去做已經無左件事

照顧佢好辛苦
自己不斷同自己講大大下會好d
但而家妹妹4歲 已經開始照顧返佢
我好擔心佢(emoji)

大宅

唔好灰心

我個女細個嗰陣,我都覺得佢有輕微專注力問題同讀寫障礙,同教育心理學家傾過,建議唔洗驗,由我自己直接同佢做訓練

捱咗幾年無乜改善,好失落,最後因為疫情,成日網課更難跟,我辭埋份功湊小朋(我明白呢樣唔係個個家庭可以做到)

多咗時間陪住佢,放學返嚟同佢一齊做功課,做得快咗。有時間同佢一齊睇住,要佢用手指逐個字指住讀。同佢一齊睇住歌詞唱下歌。同佢做多d手腳眼協調運動。

唔肯定人大咗,定係訓練有效,還是入咗校隊打球有幫助。阿女成績進步咗好多,又可以坐定學琴同練琴。不過慢同b,d仲係成日撈亂就有待改善。

加油!

珍珠宮

回覆樓主:

有無試過同佢訓練專注力?玩d遊戲咁?
我最近都發現個女有咁嘅問題,不過佢本身無讀寫障礙,就係專注力不足,遊雲、拖延症等,成績都差左,佢試過同我講,佢都試過專心去聽老師講,但記唔到,最後好似聽唔到咁,什至俾同學笑佢學得慢,我都諗住同佢做下訓練,我係好怕佢再咁落去,除左影響學習,仲會俾同學排斥,我留意到佢無左自信,係學習上,好似無左動力咁,話佢差又唔係,但唔想佢再退步,我都想幫佢搵返D成就感。。。

別墅

做個靚太 發表於 24-3-2 08:13
有無試過同佢訓練專注力?玩d遊戲咁?
我最近都發現個女有咁嘅問題,不過佢本身無讀寫障礙,就係專注力不足 ...

我女都係成日遊魂
佢都有同我講過話自己係學校一唔喊就會發夢,佢都唔想咁樣,然後都會覺得自己做咩都慢同做得唔好,覺同學排擠佢,治療師都有提我地要多啲留意住佢,怕學校有bully情況,令佢情況唔好。。。學業我都係陪住佢讀,成績點樣都放低左了,而家只係想佢訓練返好啲令佢靈活啲,搵到信心,做個開心嘅小朋友!

珍珠宮

boobootiny 發表於 24-3-3 00:47
我女都係成日遊魂
佢都有同我講過話自己係學校一唔喊就會發夢,佢都唔想咁樣,然後都會覺得自己做咩都慢同 ...

係呀~真係最梗要小朋友開心!
我最近買左D棋,都搵左D遊戲,同個女訓練,就係希望佢腦筋可以活躍D,同訓練返個視聽專注~
我本身都唔係好重視成績,亦唔鼓勵個女同同學比較,但個女就因為成績比同學低,佢搵唔到成就感,就更加唔敢出聲,所以我唯有係鼓勵佢,要超過自己嘅分數,等老師讚,同學就會睇到~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊