自由講場

跳至

首頁

尾頁

已刪除用户

水晶宮

越南好多新鮮海產!未去過試下!

琥珀宮

yy_chow1210 發表於 24-2-26 15:06
你哋有去過越南同泰國嘅可唔可以投票邊個好玩啲?如果水上活動嘅話係咪泰國一定完勝越南?我就去過泰國冇去 ...

泰國與越南一樣,都好大,國內城市玩法都不同。

泰國
去過曼谷、芭提雅、布吉島、蛋島、清邁、華欣、七岩、蘇梅,PP島好耐以前跟團應該去過,以上每個地方玩法唔同,最悶個人覺得係清邁,阿女提議6月去,我與家中男人都反對。除了曼谷,其他都係陽光與海灘及休閑。

越南
最唔鍾意要辦簽證,東南亞韓國、台灣都不需要簽證。

只去過河內與舊年11月去了峴港。

越南冇泰國咁城市化,就算首都河內都似鄉下,不似曼谷咁城市,咁喜歡懷舊原始味,咪會喜歡河內囉。

最感意外係越南衛生乾淨,不是想像中落後。

BK字數所限,待續------

琥珀宮

SandyKL 發表於 24-2-26 15:52
泰國與越南一樣,都好大,國內城市玩法都不同。

泰國

峴港自由行,性價比高過泰國,一行4人租架15人車包司機,一日12小時,都只需港幣約$480。有人幾年前去會安話條河臭,我去時冇味,幾有特色,唔錯。睇得出越南在旅遊方面,在進步。

越南出行亦可用Grab叫車,要俾現金。

峴港嘅spa追上泰國,仲要平過泰國

食物方面,南韓係越南設廠,係峴港周圍英越韓文,連餐廳都係,可以食到正宗韓菜,其他越南菜也不錯。

越南其他城市未去過,胡志明差就一致口碑。

琥珀宮

yy_chow1210 發表於 24-2-26 15:06
你哋有去過越南同泰國嘅可唔可以投票邊個好玩啲?如果水上活動嘅話係咪泰國一定完勝越南?我就去過泰國冇去 ...

好相信,玩水上活動,一定泰國,發展早,完善好多。

但越南有個富國島,聽講有樂園玩,啲人話好玩,係比較新嘅景點,鍾意玩水上活動可以去試吓,若去,記住分享,我都有興趣去富國島。或者6月同阿女去自由行。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

越南除咗富國島其他地方都要簽証,所以我淨去過富國島,整體同泰國有得fight,商業味冇泰國咁濃。

珍珠宮

回覆樓主:

越南,胡志明市峴港富國島已唔同玩法
泰國,清邁曼谷蘇梅,又好唔同
越南咩城市vs泰國咩城市先?

大宅

牛年勳章

100%泰國

複式洋房

Thai

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

SandyKL 發表於 24-2-26 15:59
峴港自由行,性價比高過泰國,一行4人租架15人車包司機,一日12小時,都只需港幣約$480。有人幾年前去會安 ...

Grab 可以綁visa card

琥珀宮

CrabPincers 發表於 24-2-26 17:46
Grab 可以綁visa card

綁唔到,我同朋友都不成功,係咁彈個提示要求我用第2個方法去綁。可能越南行使假咭普遍,所以Grab唔係國內信用咭,一概拒絕。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

SandyKL 發表於 24-2-26 18:03
綁唔到,我同朋友都不成功,係咁彈個提示要求我用第2個方法去綁。可能越南行使假咭普遍,所以Grab唔係國內 ...

不是wor, 我聖誕節岩岩去完芽莊,綁到卡呀,我全程都是用visa 比既,你邊張卡呀?我用hsbc

子爵府

回覆樓主:

上年6月去過富國島,唔洗簽證,食住按摩平,性價比高,全程用grab call車,無問題,link hk credit card過數。
剛農曆新年峴港會安玩左9日,好relax, 按摩同食韓燒都好抵。係年初一 二三難call grab, 因為當地都係假期,之後就好易call 到車。
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

如果越南唔駛簽證, 我會介紹越南
食野真係 , 參觀既景點都多, 搭巴士好方便又平

泰國就方便啦, 去游水食野就

子爵府

回覆樓主:

而家越南網上簽證都好易,批左print hard copy過海關就得,係最唔好要洗多usd25。
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

琥珀宮

CrabPincers 發表於 24-2-26 19:56
不是wor, 我聖誕節岩岩去完芽莊,綁到卡呀,我全程都是用visa 比既,你邊張卡呀?我用hsbc
...

我用東亞。

琥珀宮

fitceo 發表於 24-2-26 21:28
而家越南網上簽證都好易,批左print hard copy過海關就得,係最唔好要洗多usd25。
...

我覺得好煩,又要影相影護照,仲有像素規定。

仲要好小心,千祈咪入錯任何資料,我地旅伴其中一個護照入漏一個0,冇得上機,佢個例子唔係少見架。

子爵府

SandyKL 發表於 24-2-26 21:36
我覺得好煩,又要影相影護照,仲有像素規定。

仲要好小心,千祈咪入錯任何資料,我地旅伴其中一個護照入 ...

我做自己張時都驚驚地,不停check有無錯,影相影護照都係手機做,唔難。 做完自己批左先做老公簽證,就易好多,最緊要check多幾次先交。

琥珀宮

fitceo 發表於 24-2-26 21:41
我做自己張時都驚驚地,不停check有無錯,影相影護照都係手機做,唔難。 做完自己批左先做老公簽證,就易 ...

嗱,我用咗大約幾個鐘係手機做簽證,唔准笑呀!

入資料又容易入錯,由頭嚟過,縮細像數又一關,最後到用Visa付款,入錯號碼,又要由頭嚟過。

先做完家中男人,之後搞自己,係比較容易,但整個過程,絕不輕易,如果長者唔太易駕馭到,難怪見越南遊客,少香港人,就算有都冇長者。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

馬來西亞而家入境之前要先申報入境電子卡MDAC,唔使畀錢我都覺煩,何况越南簽証要課金。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊