自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

網上吹得好勁,大家入來吹下?

水晶宮

沒期望了!

la_source    發表於 24-2-27 10:01

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

回覆樓主:

冇期望、唔敢有期望….我呢班夾心階層,唔再青年、冇初生、亦唔會再生、冇樓要租樓、亦交足稅既,一d福利都享受唔到….

複式洋房

唔敢有期望

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

brother4 發表於 24-2-27 07:13

機會黎喇四哥
attach1/tmp/phpZpqdD8

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

隔離個 post 話一撤辣就即刻入市,仲要第二層樓係要比五成首期先至可以出租,你睇香港幾多有錢嘅人,到時啲樓唔升就奇,另外政府咁樣使錢法真係冇眼睇
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

esmehouse 發表於 24-2-27 07:38
隔離個 post 話一撤辣就即刻入市,仲要第二層樓係要比五成首期先至可以出租,你睇香港幾多有錢嘅人,到時啲 ...

水晶宮

pomanlife 發表於 24-2-27 07:36
機會黎喇四哥

不,買樓冇錢

水晶宮

隔離個 post 話一撤辣就即刻入市,仲要第二層樓係要比五成首期先至可以出租,你睇香港幾多有錢嘅人,到時啲 ...

經濟好似未起飛,又要垃圾费,派小小有幫助

男爵府

回覆樓主:

無期望,政府都不想樓市升,無得撤辣,施生D地產舖一定執一半,無單開,涯貴租

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔支持減辣,成本低衹會助長炒風,貧者越貧富者越富

男爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 24-2-27 08:01

邊個發達城市唔係貧者越貧、富者越富呢?

而家跌咗咁多,要買/有能力買來自住既,都應該買到
如果而家都唔買/買唔到的
根本就沒能力/不會買
放鬆返,俾有能力既買,政府先有稅收
否則大家一齊加稅
對中產又好嗎?

政府應該會大量起公營房屋
沒能力買的,就住政府房屋

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

liverpool2023 發表於 24-2-27 08:06
邊個發達城市唔係貧者越貧、富者越富呢?

而家跌咗咁多,要買/有能力買來自住既,都應該買到

都未算跌好多啫,而且樓應該係比人住唔係比人炒,好少少嘅下下都近千萬,一般市民打工仔點可能揾成千萬去買,根本就脫離現實。

esmehouse    發表於 24-2-27 09:11

侯爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 24-2-27 08:01

其實唔富者愈富,邊個交稅維持公屋資助千拎蚊有一個月租,急症室$100,$2老人坐車優惠等等等等?

係咪等貧者一年交一千蚊稅去維持呢?

珍珠宮

由亂派錢到生仔又派,福利頃斜去養班懶人,努力工作交稅呢班又無人理已經無期望,自求多福啦 !

男爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 24-2-27 08:12
都未算跌好多啫,而且樓應該係比人住唔係比人炒,好少少嘅下下都近千萬,一般市民打工仔點可能揾成千萬去 ...

樓點會要成千萬?
周街都是幾百萬既樓
自住的,第一層只要幾十萬首期,供兩萬左右
你乜都唔知,就想樓跌到送俾你住?

買第二間,唔等於炒
可以用來收租供養自己退休

如果無我哋呢種買樓俾稅
退休仲靠收租支持自己安排醫療、各樣開支既人
你哋可以享受咁多免費福利嗎?

假如你係無份享受而只交稅既人
更加應該支持政府有賣地收入
否則只會徵收更多稅

男爵府

mimi987 發表於 24-2-27 08:16
其實唔富者愈富,邊個交稅維持公屋資助千拎蚊有一個月租,急症室$100,$2老人坐車優惠等等等等?

係咪等 ...

咪係囉!
我哋每年交6位數薪俸稅
買樓來收租又交幾十萬
唔係呢啲錢,政府以前可以咁多錢咩?
派錢既,咪又係咁樣嚟!

最好開銷售稅
大家一齊俾囉!

大宅

brother4 發表於 24-2-27 07:13

唔加稅,唔好每月放煙花已經算偷笑!已對政府無期望!

水晶宮

洋蔥頭媽咪 發表於 24-2-27 08:19
由亂派錢到生仔又派,福利頃斜去養班懶人,努力工作交稅呢班又無人理已經無期望,自求多福啦 !

...

做人一定有期望,不想做咸魚

珍珠宮

mimi987 發表於 24-2-27 08:16

係咪等 ...

講得啱。
要到跌到全民買到樓時,我諗香港冧左了

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊