自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

syne403 發表於 24-2-27 12:29
雯雯於深夜時分在IG限時動態發佈千字文,透露屋企發生不幸事件,不但狗狗生病,而且仔仔患上自閉症,更有過 ...

子爵府

lalachi 發表於 24-2-27 16:12
只係睇醫生幾百蚊,但follow up及拎藥係越級貴,我有經驗

就算幾叻獸醫都要驗血,照下片先可確定系咪肺炎胰臟炎,佢有咁多錢睇咩?好難唔懷疑佢講大話博同情。

別墅

回覆樓主:

唔好
生咁多

男爵府

charlieXD 發表於 24-2-27 12:59
真係好想知佢地當初個腦諗咩
夠膽生4個……
佢似以前啲人,係咁生

現代俾七八十年代搏中的機會微,無錢真係唔好搞出咁多人命

子爵府

之後會學軒公講遮遮

大宅

鄧小朋友慘,亦都鄧就嚟嗰個姐姐慘。真係做死佢。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢係唔係想話 :個仔自閉 湊到好辛苦, 咁個仔唔係今日突然自閉 佢直家先知?
又話希望唔好影響其他仔. 估應該都係 第1,2個 ..

自閉真係要用好多時間, 咁佢又搏命生?
我有朋友知小朋友係自閉, 佢話唔敢生多個..冇時間湊

男爵府

mrs.aj 發表於 24-2-27 17:52
之後會學軒公講遮遮

我都係咁諗

珍珠宮

回覆樓主:

其實我覺得佢都唔係好正常,有D擔心佢嘅小朋友,佢會唔會有一日玉石俱焚。。。

子爵府

selinako^^ 發表於 24-2-27 18:29
佢係唔係想話 :個仔自閉 湊到好辛苦, 咁個仔唔係今日突然自閉 佢直家先知?
又話希望唔好影響其他仔. 估應該 ...

確診需要一個過程,特別排政府快則半年慢則年半先做評估,發覺有問題時已經生左幾個。

呢個年代有錢人都未必敢好似佢咁生法,生完有問題只懂抱怨,不停用家事小朋友事賣慘。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

不如送曬去保良局吧!跟住佢地仲慘過做孤兒

侯爵府

2024年龍年勳章

我唔覺佢地真係窮到窿
如果唔係點請到工人(要入息證明)、又點養到狗病咗睇醫生
成日post煮飯食午餐肉、腸仔,話因為最平最方便,好心就咪食咁多精製加工食物,好多研究話細路食得多會自閉,買啲瘦肉、雞蛋,都唔係好貴啫

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

hnh_mami 發表於 24-2-27 19:48
確診需要一個過程,特別排政府快則半年慢則年半先做評估,發覺有問題時已經生左幾個。

呢個年代有錢人都 ...

我都覺得佢地似密密生完至知有小朋友有問題。 我見過有d 家長隔3,4年生,之後至知2個小朋友都有唔同問題,人地有2,3個小朋友都出去返工,我識一個媽媽仲要不幸生cancer,佢地冇人賣慘。

佢地而家遇到咁多問題,更加要跳出舒適圈,積極諗辦法搵錢搵人湊仔。

子爵府

yauchuchu 發表於 24-2-27 19:52
我唔覺佢地真係窮到窿
如果唔係點請到工人(要入息證明)、又點養到狗病咗睇醫生
成日post煮飯食午餐肉、腸 ...

你講得好岩,食對小朋友發育成長好重要,除左加工及基因改造食物外,糖份都係重點戒口。
我兩個仔有sugar hyper, 每次飲左可樂情緒都會較波動,亦會影響專注力,做功課前謝絕任何零食飲品,屋企既零食只係餅乾/cereal

珍珠宮

cara.mak 發表於 24-2-27 12:35
雖知佢唔值得同情,好多人話佢自己拿黎!

也希望大家比多啲空間佢!佢在自己平台發洩咪由佢up.

非常同意

翡翠宮

回覆樓主:

既然咁忙
點解成日咁得閒分享自己近況呢?

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

佢都好慘,情緒一定好差

男爵府

cara.mak 發表於 24-2-27 12:35
雖知佢唔值得同情,好多人話佢自己拿黎!

也希望大家比多啲空間佢!佢在自己平台發洩咪由佢up.
Agree

男爵府

我覺得呢位媽媽由頭到尾好正常,唔係真係有精神病,只係湊住幾個小朋友辛苦,發洩情緒啫,識得上網講到自己、小朋友可憐和好慘,博大家同情。如果小朋友有自閉症,更加花多啲時間和研究點樣改善病情,而唔係浪費時間寫千文字。如果真係愛惜狗仔,更加比其他人去領養照顧,專心湊好啲仔女

男爵府

男仔頭 發表於 24-2-27 22:59
我覺得呢位媽媽由頭到尾好正常,唔係真係有精神病,只係湊住幾個小朋友辛苦,發洩情緒啫,識得上網講到自己 ...

「如果真係愛惜狗仔,更加比其他人去領養照顧,專心湊好啲仔女」
同意。其實都係選擇取捨問題。兩個大人唔去做嘢等救濟即刻攬炒。
就算我家工人姐姐,佢都係放下兩個幼女,過嚟打咗工接近8年,如果唔係生活迫人,個個都知自己湊好啲。不過呢對父母如果連自己都唔識照顧自己,啲動物甚至小朋友都係交俾其他人或者去社福機構託管算,對佢哋會好啲。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊