自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

yeung_ma 發表於 24-2-28 20:26
女仔有無在東張主持面前, 承認有打過人 ??

無 ~

大宅

Debbie0331 發表於 24-2-28 20:29
互相道歉根本唔合理,俾人打 仲要道歉?荒謬! D老師只係想當無事發生。 轉校唔等同無事發生過,一定要據理 ...

非常認同!

水晶宮

Debbie0331 發表於 24-2-28 20:29
互相道歉根本唔合理,俾人打 仲要道歉?荒謬! D老師只係想當無事發生。 轉校唔等同無事發生過,一定要據理 ...

問題係根本搵唔到證據證明真相,個阿媽話學校唔提供 CCTV,學校周圍都有 CCTV 咩?有就比警察睇,清楚晒成件事。

大宅

回覆樓主:

如果個小朋友真係腦震盪咁嚴重,另外嗰6個人真係可以違背良心咁屈返個受害人?定其實個受害人都有出手? 呢啲真係唔知點查

水晶宮

lovececing 發表於 24-2-28 20:37
純討論,想問大家知唔知自己小朋友班房有冇cctv? 其實係學校唔俾睇cctv定根本課室冇cctv呢,我自己其實都唔 ...

無 CCTV,我指阿仔學校

水晶宮

鴨鴨比 發表於 24-2-28 20:53
呢個係公道嘅問題,(雖然呢個世界係冇公道嘅事)起碼如果我係個女,會多謝媽媽為咗一個公道力排眾議,保 ...

爭取公道嘅過程唔應該加重傷害

大宅

回覆樓主:

咁細個就受到咁大嘅傷害,希望警方能夠還小女孩一個公道。

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

pochario 發表於 24-2-28 20:19
x2,驚訝樓上有jm話轉咗校就淡忘咗佢重新開始 。重新開始係啱,但無理由唔追究逆來順受㗎?! ...

我諗你理解錯左
首先要清楚
個阿媽要做既野已經做盡 唔係逆來順受
佢由一開始已經用左好多方法幫個女討回公道
甚至報警同學校交涉
仲幫個女連學都轉埋
佢唔係乜都冇做...
我相信佢個女大左識諗見佢阿媽為呢件事做咁多絕對唔會覺得唔可以依賴
做到咁都仲要話屋企人懦弱 咁我都真係唔知係點扭曲法先會咁諗

其次 阿媽做咁多野為乜?
講到尾就為個女好
盡力討左公道
雖然係雙邊道歉係心裡唔服
警察都話唔夠稱 要告都告唔入
咁個阿媽expect啲咩...
唔係話唔俾講唔俾呻
你可以同親朋好友爆晒粗呻
你可以撩對方家長鬧交
但幾激動都好 真係唔好係咁細個細路面前表露咁多負面激動情緒
細路心智思維未成熟 會好易被環境影響
大人好驚既野 佢地都會莫名地驚
大人唔開心 佢地都會好低落

轉左學 個阿媽其實都係唔想個女係咁唔公平唔愉快既環境學習
既然係咁 去到新環境都expect個女開心啲過新生活啦...
都係嗰句啦 細路係唔需要摻雜係大人咁複雜既世界入面
你可以繼續追討 繼續鬧爆 繼續自己出鏡上東張
但唔好搵埋個小朋友一齊喇
小朋友經歷左啲咁慘既事
依家應該好好move on 同新朋友係新環境開心咁返學
學上面jm話 個阿媽咁樣真係一直傷害緊個女

侯爵府

鴨鴨比 發表於 24-2-28 22:39
X3我都驚左
宜家乜香港已經變成咁,比人打完淡忘佢重新開始

的確個細路應該淡忘
而唔係轉左校都仲要同阿媽一齊出鏡上東張
大人你中意點追點討可以繼續
但個細路好需要係新環境重拾自信 同埋好既朋輩關係

水晶宮

ecila123 發表於 24-2-28 23:03
如果個小朋友真係腦震盪咁嚴重,另外嗰6個人真係可以違背良心咁屈返個受害人?定其實個受害人都有出手? 呢 ...

可能係我天真,想像唔到6個8歲小朋友口供一致都唔可信。除非校長講大話。

侯爵府

pauline_c 發表於 24-2-28 23:05
爭取公道嘅過程唔應該加重傷害

岩!
個阿媽應該冷靜諗清楚佢想要啲咩 阿女需要啲咩
唔好一味站係大人立場睇
要試下站係細路立場諗下

珍珠宮

回覆樓主:

個阿媽係個女面前太過情緒激動,個女就算已經無野,都會比個阿媽影響到,最後檢查過都話個女仔無咩事,都可能有部份係心理問題,如果再加重個女仔嘅壓力,對個女仔都唔好。
出晒鏡咁轉校嘅新同學又會點樣對呢位同學呢?

珍珠宮

IHateSummer 發表於 24-2-28 23:11
的確個細路應該淡忘
而唔係轉左校都仲要同阿媽一齊出鏡上東張
大人你中意點追點討可以繼續

情緒冇話好同壞
憤怒、喊都係情緒嘅出口
連嬲嘅權利都冇?
連我仔睇電視見到小女孩又摵手指又拖實媽媽,都睇得出件事對佢有幾大恐(emoji)
對家未夠10歲、學校吾肯認真處理,身為家長吾上東張可以點?上鏡都遮曬樣,除非有別有用心嘅人起人底咁冇品
人哋之前比人屈大學講師,都真樣上東張為咗一個公道

子爵府

pauline_c 發表於 24-2-28 23:11
可能係我天真,想像唔到6個8歲小朋友口供一致都唔可信。除非校長講大話。
...

假設有人教咪一致囉。
唔排除再多10個8個人證可能性。

伯爵府

bananaGi 發表於 24-2-28 22:13
振興中學?有間咁嘅嘢?

我無打晒全名,因為都唔關個間中學事

大宅

全部都係佢一面之詞,咁佢所講任何野一定係對佢哋有利先講出來,但聽完有"六個"同學仔同時指證呢個細路女似乎佢唔係表面咁單純囉,有d小朋友真係好識做戲扮弱者,如果呢個細路女平時咁乖又楚楚可憐出事會冇人企佢個邊?我唔信六個小學生夾埋講大話恰佢一個

子爵府

2024年龍年勳章

個人覺得雙方都有出手

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

iamiam 發表於 24-2-28 21:34
港人在英國比人欺凌就返香港?唔理邊度人,打人就唔岩

選擇得移民就要冒被歧視既風險
人離鄉賤 仲要唔肯融入社會
媽媽一口流利普通話顯示佢連融入本地既想法都無
小朋友又一口不正宗既廣東話 估計被同學笑
學校尤其呢類邊緣津小學生來自5湖4海基層家層,最喜歡欺負異類弱者
而家仲要出埋鏡 擔心佢轉左校又被人標籤返
遮樣但聲又唔處理
個呀媽仲要咁激動仲要喊曬咁 對細路真係好咩?

子爵府

pauline_c 發表於 24-2-28 23:11
...
如果有人教/帶頭的話...
真人真事,很久以前,某小學學生A指證幾位同學出貓,出貓嗰幾位同學唔忿氣,拉邁A落水,幾位同學口供一致同時屈A有份出貓,結果學校信嗰幾位同學,A同時受罰。
事件中的小朋友可不可信,唔評論,只可講有這可能。

侯爵府

鴨鴨比 發表於 24-2-28 23:21
情緒冇話好同壞
憤怒、喊都係情緒嘅出口
連嬲嘅權利都冇?

其實講真吖
你諗下情緒冇分好壞呢句係咪岩用係呢件事?
每個人都有權嬲 有權喊 岩
但作為一個阿媽 好應該係小朋友面前小心說話 控制情緒
就算訓練小朋友認識情緒 都要教埋佢冷靜既方法 而唔係無止境地發洩
道理就同同c6嗌交唔好係個小朋友面前嗌一樣...

小朋友俾人打係好嬲 遇到唔公道既事係好想喊
但係小朋友面前表現晒呢啲野出嚟對件事有幫助?
唔係話個阿媽一定要日日笑口晒晒當冇發生過
佢可以繼續自己搵方法追討
但有必要帶埋個女一齊?要個女出嚟反覆面對件事?

件事如果對個女心理影響咁大
會搣手指 會拖實阿媽
個阿媽更應該想辦法幫個女先冷靜放鬆
而唔係令佢長期受係高壓狀態下
諗清楚小朋友最需要既係啲咩

首頁
34567...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊