自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我有接觸過特殊需要小朋友、亦接觸過有情緒問題嘅小朋友、亦曾經協助處理過!
頭先睇東張西望嗰個訪問入邊,感覺唔到個小朋友係因為呢件事,而產生佢媽咪所講嘅情緒波動、亦都睇唔到佢有創傷後遺症之類!
訪問開始我老公已經同我仔講,唔好因為對方係新移民就帶有色眼鏡、覺得佢一定係無理取鬧,所以我一直都好客觀去睇;響其他女同學未做證之前,我已經同我先生講件事應該唔係咁樣,又或者唔係媽咪講嘅咁,小女孩嘅表現只係有啲怕羞,而唔係所「欺凌事件」心理受影響而受驚縮喺媽咪懷中。
而永遠呢啲事唔會無端白事有同學走嚟扯你頭髮蝦人,更加係欺凌事件,起因永遠係有來有往,唔會第一次就已經係郁手..
我自己就曾經響小學時期被欺凌嘅對象,我個case只係因為排隊喺欺凌者同埋佢老死中間(因為老師係要我哋跟高度排列,咁老師編排我梗係跟),叫我對調唔肯,就每一日都喺排隊時候,喺我後邊搵筆篤我、扯我頭髮、講侮辱性說話叫我死之類!
所以我話,被欺凌嗰個係會知道原因,唔會係無端端發生嘅事,一定有前因後果!
當然係呢啲要雙方攞口供嘅,一定會有人為自己嘅優勢講一啲對自己有利嘅說話,我有時覺得係咪需要乜嘢都走去報警?
我仔學校啲家長又係咁,郁啲又話去報警,兩個小朋友一仔一女喺學校分別唔見咗個水壺,阿媽覺得有人整蠱佢哋兩兄妹,學校話可能小朋友自己唔小心,唔敢同媽媽講,阿媽唔信就走咗去報警,有時呢啲無謂嘅嘢,真係聽到你煩

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

littlefunpig 發表於 24-2-28 23:48
選擇得移民就要冒被歧視既風險
人離鄉賤 仲要唔肯融入社會
媽媽一口流利普通話顯示佢連融入本地既想法都無 ...

聲話有處理,不過我覺得識嘅應該認得

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

aigoma 發表於 24-2-28 23:49
如果有人教/帶頭的話...
真人真事,很久以前,某小學學生A指證幾位同學出貓,出貓嗰幾位同學唔忿氣,拉邁A ...

我自己嘅成長,同阿仔嘅成長,都算比較單純,我想像唔到8歲小朋友有咁嘅表現。

大宅

回覆樓主:

我覺得個媽媽係覺得學校處理好有問題先再報東張的.點解唔一發生就事件來攏去脉清楚告知雙方家長而係鬧大咗先話女童有打人?有老屈之嫌囉

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

Anpanmama 發表於 24-2-28 23:51
我有接觸過特殊需要小朋友、亦接觸過有情緒問題嘅小朋友、亦曾經協助處理過!
頭先睇東張西望嗰個訪問入邊 ...

我好記得個細路有一句:我記得16號嗰日xxxxxxxx...
聽到即刻覺得佢好慘
一個小三既細路憶述一件事 會識講埋個日子
到底之前有幾多人問過佢呢件事
佢提起返呢件事幾多次先會走去記住呢個日子

真係由得個細路係新學校過新生活啦
個16號留返阿媽自己慢慢同人講啦

子爵府

pauline_c 發表於 24-2-28 23:55
我自己嘅成長,同阿仔嘅成長,都算比較單純,我想像唔到8歲小朋友有咁嘅表現。
...
你好彩啫,唔好話8歲小朋友
阿仔返幼稚園時,有家長帶頭教小朋友杯葛某同學,疫情上zoom課,個人家長唔記得關咪,先爆出來。

一樣米養百樣人

hkpmama    發表於 24-2-29 09:00

珍珠宮

好媽媽勳章

吾駛一定有原因,有些bullies係會冇端白事搞人,例如腳痕就去踢人,可以有個原因就係受害人要係好恰的!

loved    發表於 24-2-29 08:19

大宅

回覆樓主:

其實講到六個家長夾埋嚟蝦佢係咪真係咁可信呢?班裏面始終有啲正義嘅人問咗小朋友知道發生咩事肯定唔會任得佢哋咁,我就覺得大家都有出手

侯爵府

fullmoney 發表於 24-2-28 22:02
有冇人可告知是什麼學校?

柴灣天主教明x學校。
依間學校近年多人選的,happy school但開始谷。學生多是本區學生。學生就咁見都覺得係乖既。

珍珠宮

IHateSummer 發表於 24-2-28 20:02
其實我睇阿媽全程既表現 事隔咁耐都幾唔冷靜
阿女日日係隔嚟睇住個阿媽喊啊 鬧啊
日日夜夜都咁激動地講返件 ...

要吾比人bully, 亞媽應該教佢堅強,要自強,當你朋友圈子夠大成績標青無人會bully 你,bully無處不在,亞媽甘激動系無幫助

珍珠宮

bluepand 發表於 24-2-29 06:37
其實講到六個家長夾埋嚟蝦佢係咪真係咁可信呢?班裏面始終有啲正義嘅人問咗小朋友知道發生咩事肯定唔會任得 ...

嗰六個小朋友到時真係敢做証先啦
到時上到警署落口供,比人問兩問可能証供都散曬
天主教學校係咁,乜都和解雙方對歉算數
呢個世界好大真係好多冇原冇故嘅恨

大宅

noodle_noodle 發表於 24-2-28 20:17
一聽到個女人連廣東話都唔識講已經好反感,唔洗知佢個女有無還手定係佢個大陸女撩人者賤先
...

你有冇去過旅行?反感?你去日本真係識講日文,去泰國真係識講泰文,邊個地方都有好壞人,咁就俾你標籤左?係邊度生活都唔應該俾人蝦,定係蝦人果個!其實你覺得你自己唔係大陸人,但你嘅上一代/上上一代/上上上一代一定係從大陸唔同途徑黎到香港生活㗎,即係曾經都係做過新港人

大宅

重新國民 發表於 24-2-29 07:32
你有冇去過旅行?反感?你去日本真係識講日文,去泰國真係識講泰文,邊個地方都有好壞人,咁就俾你標籤左 ...

媽媽在家長群組說出女兒被欺負,正常 會引起羣組指責如我們jm們,但現況她卻被指找麻煩,我相信媽媽可能是往績不太好,所以得不到其他家長支持。

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

我小學時都有比同學蝦~~~就係唔知點解啲同學會蝦我~~~冇人同我玩~~~

男爵府

bluepand 發表於 24-2-28 20:00
雖然唔知誰是誰非 但東張咁樣好似有啲唔妥 當自己係法庭未審先判
...

根本東張西望唔應該報
呢啲少事成咁

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

小艾美 發表於 24-2-29 07:14
柴灣天主教明x學校。
依間學校近年多人選的,happy school但開始谷。學生多是本區學生。學生就咁見都覺得 ...

我覺得曳, 老師亦一般
(自己常接觸...第一身感覺)

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

ymw9090 發表於 24-2-29 07:55
媽媽在家長群組說出女兒被欺負,正常 會引起羣組指責如我們jm們,但現況她卻被指找麻煩,我相信媽媽可能是 ...

往績?? 即其他家長根據"阿媽表現"來衡量一件打同學事件?

男爵府

Debbie0331 發表於 24-2-28 20:03
睇緊,好癲,小三咋喎仲要女仔都咁狼。壓人個頭落地扯。 痴筋。
唔關新唔新港人事,根本乜人都唔應該打人。 ...

小三都可以好狼死,我都識一個男仔都係小三,狼死到不得了,箍頸襲擊人頭部,我真係唔明啲家長點樣教仔。

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

Ftmagic 發表於 24-2-29 08:12
根本東張西望唔應該報
呢啲少事成咁

東張有良心的話就會勸阿媽唔好拖個細路出嚟做訪問
打格仔有咩用 認唔認得都唔係重點
要個咁細既細路上電視已經緊張
仲要佢不斷回憶返件事
對住個鏡頭配合阿媽意願一齊指控

男爵府

IHateSummer 發表於 24-2-29 08:34