親子旅遊

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆 buklaylay 的帖子

都唔似係兩老

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

Tabo63 發表於 24-3-11 10:20
你吾去埋高山,下呂住?我鐘意轉酒店試下吾同酒店

有跟 tour 去高山同白川鄉。
初時諗住去吉卜力公園,點知2月中開始閉館,直至呢個星期六先開返
我去6天,減頭 cut 尾,剩係得4日... 以為 hea 遊都 OK,估唔到會悶

你應該起程,反得開心d

公爵府

Skytree1000 發表於 24-3-14 10:00
師姐又去日本玩,羡慕呀!
一於Follow !

嘩~ 唔敢當...
多謝你對我(油雞)不離不棄

Skytree1000    發表於 24-3-15 10:06

公爵府

basketboy 發表於 24-3-14 18:52

妳好!多謝分享!是自駕嗎?

冇呀~ 好後悔唔自駕
上次京阪神,正好多!
為咗彌補,plan 緊去九州

公爵府

basketboy 發表於 24-3-14 18:55

都唔似係兩老

想請你食飯
遮晒樣,花姐... 都可以變 Man 姐

公爵府

回覆樓主:

終於訂好晒,下個行程嘅機票酒店... 可以專心煮返油雞

伯爵府

basketboy 發表於 24-3-14 18:55

都唔似係兩老

X 2

伯爵府

buklaylay 發表於 24-3-14 21:07

等你

公爵府

Skytree1000 發表於 24-3-15 10:18
等你

(咳) 今晚應該... 可能... 有機會... 或者出新 update!

公爵府

回覆樓主:

29/02 (Thu) Day 1 晚餐

札幌かに本家 (名古屋 栄中央店)

每次到日本,必去かに道楽,蟹逅兩次!

不過,12月喺蟹道楽 (道頓堀東店),俾店舖店員打沉,かに神形象幻滅,提起蟹餐... 有d驚驚!

出發前,例必訂定一兩間餐廳,傍吓身。你知啦,出到外面搵吃,人生路不熟,企喺十字街頭,對住d食店招牌,好迷惘!不幸地,喺名古屋,兩條老野試過幾鑊,「得」喺度唔知食乜好... 連「去超市買便當,返酒店食」都噏得出,可想而知,我地... 唔係,係我... 有揀擇困難症!

噢~ 講返今餐先,番返去「出發前」... 出發前,見かに道楽,同札幌蟹本家,同一個老細。咁不如,俾多次機會「佢」洗底!

官網訂咗位,好快有 online support 回覆,要求訂定食乜野餐。兩老預先柯打~ 銀波会席 (ぎんぱ) ,每人10,600円 (税込)。

呢日落雨,早咗入去栄中央店。職員請我地等等,然後除鞋,搭 lift 上3階... 原來係一個小型包廂房!嘩~ 第一次有房坐,兩條老野,大鄉里出城咁,不停影~ 影~ 影~

顧得打卡黎,又食唔切d前菜、蟹豆腐、蟹刺身... 好彩,蟹本家冇限時,慢慢歎。仲可以飲多幾啖茶,繼續吹水!

今餐好滿意,對蟹宴有返信心... 下次 (期待5月) 再食!

下集,介紹名古屋酒店... 好得~

(待續)
attach0/tmp/phpkHnBEx
attach1/tmp/php0AcYkR
attach2/tmp/phpWs0E1a
attach3/tmp/phpc95yIu
attach4/tmp/php0IFCpO
attach5/tmp/phpmGJQ67
attach6/tmp/php8LbfOr
attach7/tmp/php6m2NvL
attach8/tmp/phpqEMvd5

Skytree1000    發表於 24-3-15 22:27

公爵府

回覆樓主:

西鐵酒店 Croom 名古屋
Nishitetsu Hotel Croom Nagoya

每次揀酒店,我呢d冇乜$,但又多多要求嘅C9老野,真係好煩好 cheap!

勁花時間去「鑽研」~ 深入 book 酒店 app,逐間 hotel 慢慢噒,噒到乾乾淨淨。由房價、評分、位置,樣樣噒,費盡心思。務求搵到平靚正,啱自己心水嘅房... 覺得抵,先肯收手!

今次名古屋呢個回合,西鐵酒店 Croom,我當贏咗!

搭地鐵櫻通線,喺久屋大通站,4號出口,你撐完條樓梯,一出直望,就見到 hotel。行1分鐘唔駛,近過台北永安棧去西門町站。(因為 Croom 度大門,令兩老諗起 Westgate Hotel,所以打個比喻啫)

「行樓梯?拎住行李,點算?」

對於高貴嘅女士,枰住d喼,確係難搞... 我家C6做開苦力,冇問題!

唔怕,有辦法~ 喺4B出口 (有電梯 07:00~22:00),上到地面,轉個彎,向返4號出口,得咗!

Nishitetsu Hotel Croom 好新,雖然喺久屋大通站,不過行去中部電力 MIRAI TOWER (名古屋電視塔) ,勁近。

到榮町 (榮駅),三越、松阪屋、PARCO 嗰d,或者綠洲21,行去冇有怕,唔辛苦!

訂咗舒適雙人房,5晚,港幣4,295.47 包早餐。酒店又有大眾浴池,抵住!

今集噏得太多,酒店早餐,留返下次分享。收工...

(待續)
attach0/tmp/php22QaES
attach1/tmp/phpCFqv2t
attach2/tmp/phpQMe9q5
attach3/tmp/phpgLD7PG
attach4/tmp/phpCzSsfi
attach5/tmp/phpAYP9ET
attach6/tmp/phpqlTc5u
attach7/tmp/phpMMStv6

伯爵府

同好喎,我都中意“噒” 酒店,
簡直是出發前的一大樂趣。

但之前住名古屋幾次都住車站附近,
唔知有呢閒新酒店潻,
呢閒真係唔錯喎,
下次去要試吓住呢邊先。

公爵府

Skytree1000 發表於 24-3-18 10:15

同好喎,我都中意“噒” 酒店,

雖然訂晒九州酒店,但得閒嗰陣,心思思會重新再噒...

你去過名古屋幾次,真正係師姐... 我仲班門弄斧,寫油雞

公爵府

回覆樓主:

西鐵酒店 Croom 早餐

Nishitetsu Hotel Croom 行簡約路線,2階餐廳,一貫日式風格,Muji 情調。木料素色素系,面冇血色咁簡單自然,less is more 嘛!

Buffet style 和洋朝食,主打名古屋同九州特色。除咗沙律麵包,熱葷和食,仲有鰻魚飯、小倉紅豆多士、咖哩飯 (見到個細路大大碟咁食)、日式湯麵,都幾正!

入去朝食,僅記兩項~
1.喺「開始」位置,攞餐盤,順序攞野食
2.枱上面杯碟盤,唔好自己擰,等職員收
(早餐 last order 後,見韓國客,將用過d杯杯碟碟,搬晒去隔離乾淨枱,我見到職員阿姐黑晒面,擰起個牌話佢地會收)

餐廳夠 relax,好家居 feel。鰻魚飯二食,真心唔錯。兩條老野唔「好」鰻魚,但朝朝預備耕田咁,要隊兩碗鰻魚飯先安落。

近門口,有兩部咖啡機,d咖啡好飲。大部份食客臨走前,必做以下動作~
1.微微點頭,表示多謝款待
2.順手攞個紙杯,撳杯咖啡 take away

(待續)
attach0/tmp/phpy7TVGO
attach1/tmp/phpzRBCY9
attach2/tmp/phpapxtgv
attach3/tmp/phplI9tyQ
attach4/tmp/phpQpVBQb
attach5/tmp/php1OkQ8w
attach6/tmp/phpqT9crS
attach7/tmp/phpNQPFJd
attach8/tmp/phpkGQg2y

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

buklaylay 發表於 24-3-14 21:07

你下次去邊?你應該住高山,玩多日無咁趕,幾好玩。自駕真係好d, 我都後悔無自駕。。我剛返左香港la. 都係頭尾無左2日。

伯爵府

buklaylay 發表於 24-3-18 11:12
雖然訂晒九州酒店,但得閒嗰陣,心思思會重新再噒...

你去過名古屋幾次,真正係師姐... 我仲班 ...

反復磷 good
試過求其book 好後悔.

我幾次都係路過咁濟( 上石川/ 去京都..), 而且都好多年前, 唔update 又冇你地識整油雞,
所以呢度去得密又寫得好嘅高手,
絕對係師兄師姐 .

伯爵府

咁book 呢間連早餐幾錢一晚呢

公爵府

Tabo63 發表於 24-3-18 19:15
你下次去邊?你應該住高山,玩多日無咁趕,幾好玩。自駕真係好d, 我都後悔無自駕。。我剛返左香港la. 都係 ...

Welcome back!你住邊幾個地方?
去高山市同白川鄉嗰日,玩得最開心。
下次去福岡,熊本同由布院,會自駕

公爵府

Skytree1000 發表於 24-3-18 19:25
反復磷 good
試過求其book 好後悔.

Plan 行程呢d辛苦野,啱我
自從蒲開嘅旅遊 forum 執咗,我冇再寫遊記... 係前年兩兄弟大學畢業,去英國順便到巴黎,我想有d回憶,而且返香港要隔離7晚,困喺酒店密密寫,最後冇爛尾
先開始間歇性寫吓

Skytree1000    發表於 24-3-19 00:26

公爵府

Skytree1000 發表於 24-3-18 19:26
咁book 呢間連早餐幾錢一晚呢

大約$859一晚,算唔算抵呀

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊