親子旅遊

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

buklaylay 發表於 24-3-18 21:00
大約$859一晚,算唔算抵呀

二人房新又包早餐、温泉,超值

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

buklaylay 發表於 24-3-18 14:36
西鐵酒店 Croom 早餐

Nishitetsu Hotel Croom 行簡約路線,2階餐廳,一貫日式風格,Muji 情調。木料素色素 ...

我本來都book左呢間,但唸住近火車站方便d, 就住番JR火車站。原來早餐有鰻魚飯食咁正,下次次去要住呢間先。

珍珠宮

buklaylay 發表於 24-3-18 20:57
Plan 行程呢d辛苦野,啱我
自從蒲開嘅旅遊 forum 執咗,我冇再寫遊記... 係前年兩兄弟大學畢業 ...

travelife ?

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

Skytree1000 發表於 24-3-19 00:28
二人房新又包早餐、温泉,超值

雖然酒店隔日執房,但冇問題。唔入房會掛1袋毛巾+水+浴衣喺門口 (而家好多日本酒店都係咁)

我唔明,平時d膠樽放垃圾桶旁邊,會清走... 呢間冇...
第二次入房清潔,我專登放2個喺垃圾桶面,員工收咗,其餘原封不動
attach0/tmp/phpKRpb75

公爵府

Tabo63 發表於 24-3-19 11:46
我本來都book左呢間,但唸住近火車站方便d, 就住番JR火車站。原來早餐有鰻魚飯食咁正,下次次去要住呢間先 ...

係呀!下次可以試吓
我地好多時喺「榮」落車,路面返酒店,好近。如果又凍又大風,就由地下街行去 Central Park 出口,返酒店

公爵府

babytt2 發表於 24-3-19 18:08
travelife ?

唔係... 你唔講,唔知有呢個網站

公爵府

回覆樓主:

1/3 (Fri) Day 2 飛驒高山老街

去名古屋,要快閃玩埋白川鄉... 跟團?自駕?跟K碌好,上咗旅遊巴,繑埋雙手,導遊話咩就咩,午餐安排d乜就食乜,介紹有咩必睇就影乜... 永世唔想跟團,估唔到兩老都有今日~ 喺名古屋最好反嘅一 day!Oh no~

未深入飛驒高山,沿途... 嘩~ 周圍白濛濛一片,正!3月頭仲遇到雪,超驚喜 (上年一月,喺京都貴船神社,撞啱落雪,又係勁開心)

到咗高山市,個個落晒車,鳥獸散去自由活動。我地先去宮川朝市... 超市去得多,朝市有d乜?見d人買吓餸,買吓漬物,買吓飛驒牛,咁就一朝!

跟住去高山市老街~ 上三之町。我地齋行咋,純粹感受一吓,飛驒小京都嘅魅力。乜都冇買,空手而回,返番上車。再出發~

(待續)
attach0/tmp/phpBlD0t2
attach1/tmp/phpf7wWqX
attach2/tmp/phptH4ZnS
attach3/tmp/php7uBclN
attach4/tmp/phpzSnAiI
attach5/tmp/phpfhE6fD
attach6/tmp/phpdMjMdy
attach7/tmp/phpjj1zbt
attach8/tmp/phpPfFw9n

公爵府

回覆樓主:

1/3 (Fri) Day 2 飛驒牛午餐@ 古志山

到白川鄉,唔係唔食飛驒牛呀?!

呢個 day tour,包團餐... 食飛驒高山名物~飛驒牛。Book 嗰陣揀餐~ 牛燒肉配關東煮。好似我咁,唔食牛,點辦?揀五箇山豆腐餐,天然泉水製,一樣係好野!

個團成40人,浩浩蕩蕩喺白川鄉旅館門口,排隊等導遊安排座位... (咳) 有d人梗係唱反調,係都要快人一步,亂咁坐... 咩事咁心急?

包晒「古志山」個場,全人類要飛驒牛餐... 包括我。d牛肉益晒C6,我食配菜+關東煮豆腐,好味好飽!

如果我話牛好味,一定以為係吹水。同枱 pair 團友,一路食,一路真情流露演繹:
「唔~ 好食」
「嘩~ 好正」

永世唔想跟團,估唔到我地都有今日~ C6話呢個牛餐,係名古屋最懷念嘅一餐!吓?(油花均勻,入口即溶)

兩條老野用15分鐘,「光速餐」 咁隊完個 lunch,閃出去,行吓影吓。其他團友仲裝緊飯,畢緊湯,因為白飯同麵豉湯任添!

(待續)
attach0/tmp/phpb9DwsO
attach1/tmp/phpbjbwLU
attach2/tmp/phpHNlH40
attach3/tmp/php1T64n7
attach4/tmp/phpJunBHd
attach5/tmp/phpvGnf1j
attach6/tmp/phpjWP1kq
attach7/tmp/phpDmmYEw
attach8/tmp/phpxTU2YC

Skytree1000    發表於 24-4-10 10:06

公爵府

回覆樓主:

1/3 (Fri) Day 2 白川郷合掌造り集落

歎完飛驒牛,幾分鐘車程,到壓軸觀光點~ 合掌造聚落。

呢個「日本的故鄉」,成100間茅草屋,合力保留住,原生態嘅秘境。

尤其是喺展望台,離遠欣賞世界遺產村莊。嘩~ 正呀!好多倒三角形... (咳) 唔係講大隻佬,V shape 身型... 係倒 V 屋頂。

似雙手合十,對天發誓... 好「少女的祈禱」feel!唔怪之得話,黎到合掌村,好似入咗夢幻童話世界... 靚!

八卦想昅人地茅屋?神田家、和田家、長瀨家... 任你揀。兩條老野貪就腳,路過長瀬家,就入佢門口!(雖然神田家出名在,起咗十年... 聽聞又成二百年歷史)

長瀨家5層高,頂樓以前用黎養蚕。1樓「圍爐裏」,除咗煮飯取暖,亦係原居民吹水講閒話... 噢~ 係閒話家常嘅地爐。

合掌村受歡迎,多人就多趣事~
1.韓大媽講野,唱山歌咁響亮,喺傳統村落聽到,好和諧呀!
2.東南亞女士,勁興奮,一野大字型咁攤落d雪度... 呢~ 做嗰個招牌動作呀!件衫濕晒,陰公~
3.韓家庭喺山邊,用滴漏坑渠水... 唔係... 係山坑水,洗士多啤梨,即食!

白川鄉,真係一個好奇妙嘅世界!

(待續)
attach0/tmp/phpfIMN3Q
attach1/tmp/phpMCkqSP
attach2/tmp/phpvIjqHO
attach3/tmp/phpOjLzwN
attach4/tmp/phpv7dUlM
attach5/tmp/phpaVYobL
attach6/tmp/phprKU30J
attach7/tmp/php4taYQI
attach8/tmp/phpLF47GH

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

buklaylay 發表於 24-3-18 20:49
Welcome back!你住邊幾個地方?
去高山市同白川鄉嗰日,玩得最開心。
下次去福岡,熊本同由布院,會自駕 ...

謝分享
嚟緊會去6日,打算自駕,好耐冇去日本,名古屋自駕取車泊車安排方便嗎?

公爵府

MM2H 發表於 24-3-23 14:22
謝分享
嚟緊會去6日,打算自駕,好耐冇去日本,名古屋自駕取車泊車安排方便嗎?
...

自駕係明智之舉
可惜我地冇租車,唔太清楚呀

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

buklaylay 發表於 24-3-25 09:53
自駕係明智之舉
可惜我地冇租車,唔太清楚呀

咁我膽粗粗試吓先

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

MM2H 發表於 24-3-23 14:22
謝分享
...

好方便

公爵府

回覆樓主:

1/3 (Fri) Day 2 晚餐

黑豚 しゃぶしゃぶ 銀座羅豚 名古屋店

Day tour 快閃白川鄉,朝早8點繑埋雙手上車;直到黃昏6點,兩手揈揈名古屋站落車。加上出發 Nagoya 前,訂咗黑豚涮涮鍋,玩完有得開餐,爽!

黑豚 しゃぶしゃぶ 銀座羅豚,喺車站對面,大名古屋大廈。由銀座開到黎那古野,梗有d耍家野~ 霧島黑豚!

Shabu Shabu 湯底,清澈如水,加細細忽昆布,水滾即撈起... 昆布湯完成。

將成碟日本葱,隊晒落去。d白烚黑豬肉,咬落清爽又唔膩,Kawai 呢!齋蘸鰹魚汁,已經好ok。睇黎兩條老野,為咗慳百零円,堅持唔嗌柚子胡椒,冇錯!最尾淥碗蕎麥麵,滿足晒!

以為呢餐霧島豬最正?非也,last day 前嗰餐,仲回味呀...

(待續)
attach0/tmp/phpBsbn5a
attach1/tmp/phpMmsJxT
attach2/tmp/phpfh6b0B
attach3/tmp/phpOmIMsk
attach4/tmp/phpDnTrV2
attach5/tmp/phpm1MboL
attach6/tmp/php90y3Qt
attach7/tmp/phpwiI3jc
attach8/tmp/phpjVp8MU

Skytree1000    發表於 24-4-10 10:09

大宅

好開心見到你哋個po 呀!等我慢慢細味~

公爵府

HHCCMama 發表於 24-3-28 23:11
好開心見到你哋個po 呀!等我慢慢細味~

Hello~ 記得你支持我嘅英國遊記
好耐冇見
名古屋呢度... 希望唔會 dum 太耐...
(賣吓廣告) 不如睇返12月京阪神,嗰度完成晒,冇爛尾

公爵府

回覆樓主:

1/3 (Fri) Day 2

中部電力 Mirai Tower 夜景

兩條老野住喺久屋大通站,咁近城隍廟,冇理由唔響酒店掟個靚彎,到名古屋電視塔,久屋大通公園,散吓夜步。

咪住~ 個鐵有種似曾相識感... 明明喺名古屋,又思覺失調咁,以為係艾菲爾鐵塔... A貨過巴黎...人酒店嗰個!

電視塔來頭唔細,係上世紀50年代開工起嘅。上世紀,一聽就知設備幾咁簡陋... 點開工?Errr~ 聽聞係靠雙手~ (命運是對手永不低頭) 阿信的故事咁勵志,用人力... 手作仔慢慢搭建,hand made!

當然啦,而家踩上電視塔嘅每一步,係後期加工穩固,華麗變身,成為 Mirai Tower。側邊加個好 partner~ Oasis 21,齊齊拍硬檔,吸引遊客!

(待續)
attach0/tmp/phpR8VNVx
attach1/tmp/phpiINr2C
attach2/tmp/phpHzoc9H
attach3/tmp/phpMPf4fN
attach4/tmp/phprXm7mS
attach5/tmp/phpO4wiuX
attach6/tmp/phpv84EB2
attach7/tmp/phpEtAaJ7

公爵府

回覆樓主:

2/3 (Sat) Day 3 名古屋城

入錯咗門口呀... 回水~

黎得那古野城,梗係想睇天守閣...之但係,俾咗$進場,嘥埋兩條老野d腳骨力,撐到入去,見到戙住個牌「閉館中」...

硬食咗個閉門羹,同天守閣這樣近,又那麼遠...

(怪自己出發前,冇留意天守閣,因為結構老化,要維修)

兩老無奈地,見乜影乜... 城內好多節目~ 古代男團,忍者四出,梅/櫻花盛開... 補償返「消失的」天守閣?

黃金鯱、天守閣、本丸御殿... 係德川家威武嘅 icon。本丸御殿外,排晒長龍等參觀。既然同天守閣一樣,列為國寶,我地照跟。

江戶時代建築空間,唔駛我多嗲,都 feel 到日本美學,雅緻壁畫,工藝巧奪天工... (下删讚美詞句,百餘字)

欣賞完,一幅幅絢麗金屏風,喺腦海周圍飛... 我呢d資深C9仔,對「金屏風」嘅認知,係一則史前八卦新聞~ 渣男+女神+記者會+宣布結婚喜訊?

有咁啱得咁橋,呢段時間,Ado 演繹返中森明菜作品~ 飾りじゃないのよ涙は (眼淚不是裝飾品)... 加油~ 振作~

(待續)

題外話:
想聽 Ado,4月27、28喺國立競技場演唱會?門票之前被秒殺... 不過,今朝突然有d飛賣...
attach0/tmp/php9Qmm8E
attach1/tmp/phpVQmKpa
attach2/tmp/php97EhHF
attach3/tmp/phphJzjZa
attach4/tmp/phpBQdUhG
attach5/tmp/phpV6ySAb
attach6/tmp/phpBeN1TG
attach7/tmp/phpPKhkdc
attach8/tmp/phppZxKwH

伯爵府

buklaylay 發表於 24-3-14 21:04
想請你食飯