親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

buklaylay 發表於 24-3-29 08:01
Hello~ 記得你支持我嘅英國遊記
好耐冇見
名古屋呢度... 希望唔會 dum 太耐...

會呀、會呀!會睇返你另外一個遊記

大宅

你的文筆真係好獨特、又好鬼好笑,睇咗又開心,又長知識,果然係非一般遊記!

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

HHCCMama 發表於 24-3-31 12:21
會呀、會呀!會睇返你另外一個遊記

你真係好... 多謝

公爵府

HHCCMama 發表於 24-3-31 12:29
你的文筆真係好獨特、又好鬼好笑,睇咗又開心,又長知識,果然係非一般遊記!
...

非一般正常... 噏埋d無厘啦更野
有時間就入黎多多支持

伯爵府

buklaylay 發表於 24-3-18 14:36
西鐵酒店 Croom 早餐

Nishitetsu Hotel Croom 行簡約路線,2階餐廳,一貫日式風格,Muji 情調。木料素色素 ...

依間酒店唔錯!又新!不過托喼真係有少少煩 都係想住大站附近

公爵府

回覆樓主:

2/3 (Sat) Day 3 下午茶

純喫茶 ボンボン (Cafe Bon Bon)

呢集時光倒流75年,尋找懷舊老舗。隻腳一叉咗入去,feel 到時光,停留喺昭和年代...

唔阻住地球轉~ 話說兩條老野俾名古屋城玩完... 噢~ 係反完那古野城,我地堅持繼續「行」,去下個目的地~

Hotel 去名古屋城 行15~20分鐘
Castle 去珈琲店 行20~25分鐘

珈琲店 ボンボン,喫茶店同餅店相通。洋式紅復古梳化,昏昏暗吊燈,加道磚牆,古老昭和feel ,靠晒佢地!

Menu 全日文,兩老嗌咖啡,要 standard 野,一定冇錯。蛋糕有圖睇,但選擇太多,通常困難症發作,揀人氣之選,實冇伏...?

No. 1 Maron 同 No. 2 瑞士卷... 暫時忘記「美xim」 同「正安娜」嘅味道,Bon Bon d 蛋糕~ 好甜... (咳) 配咖啡一流呀!

好多人專登,慕名而來。老嘅歎咖啡,後生嘅打卡... 我極力推薦,呢度嘅懷舊氣氛!

(待續)
attach0/tmp/phpiH1qkF
attach1/tmp/phpC00FNK
attach2/tmp/phpWVQghQ
attach3/tmp/phpaOicLV
attach4/tmp/phpO4njf1
attach5/tmp/phpAIqDJ6
attach6/tmp/phpiUc5dc
attach7/tmp/phpkubCIh
attach8/tmp/phpcr5edn

Skytree1000    發表於 24-4-5 11:09

公爵府

hennyyoyo 發表於 24-3-31 20:30
依間酒店唔錯!又新!不過托喼真係有少少煩 都係想住大站附近

地鐵4B出,有電梯,不過我地冇行過
大站方便,出出入入去景點,唔駛轉車

伯爵府

buklaylay 發表於 24-4-1 14:00
地鐵4B出,有電梯,不過我地冇行過
大站方便,出出入入去景點,唔駛轉車
...

係呀,幾年前獨遊住金山站附近都方便。。。今年7月又打算獨遊。。。想住番名古居站。好耐之前住過一間站附近的酒店,2021年佢翻新咗,打算去book

公爵府

hennyyoyo 發表於 24-4-1 14:52
係呀,幾年前獨遊住金山站附近都方便。。。今年7月又打算獨遊。。。想住番名古居站。好耐之前住過一間站附 ...

自己一個旅行,relax
7月去,機票咪貴d囉?

伯爵府

buklaylay 發表於 24-4-2 08:46
自己一個旅行,relax
7月去,機票咪貴d囉?

7月3日左右

公爵府

hennyyoyo 發表於 24-4-2 13:38
7月3日左右

Enjoy 呀

公爵府

回覆樓主:

2/3 (Sat) Day 3 大須観音

嘆完杯懷舊咖啡,兩條老野終於肯坐車... 搭地鐵,去大須観音站。

大須観音寺前地,個廣場好大,加上藍天白雲,香火鼎盛... 呢一刻覺得~ 我地黎啱咗景點嘞!

掛滿「南無聖観世音菩薩」旗海,「大悲殿」前,大紅燈籠寫住「観世音」... 見到呢d神性字眼,不其然要企定定,虔誠咁品吓神先!

聽聞大須観音,祈求闔家平安,除厄運,學業有成,最耍家... 參拜完,俾「我全家都好幸福喎」籠罩住。

祈福黨騙徒喺寺前,絕對搵唔到食!呢度唯一擔心,係廣場d密集恐懼鴿,唔想中頭獎,此地不宜久留,撇~

大須観音後, 梗係要行吓大須商店街。出發前,有做功課... 略略咁睇過,購物街熱鬧,多野睇... 下删「must do」百餘字。

老老實實,Alice on Wednesday 烏低身入去度門,確係有驚喜。入去别有洞天,係水曜日愛麗絲嘅飾物... 可惜人太多,攝唔到埋去!

愛麗斯夢遊仙境式打完卡 (即係混吉),出咗呢個小門,Wonderland 消失,商店街d吃喝玩樂,唔太吸引。

咁啱一道冷風吹過,兩老唔再拖拖拉拉,轉去下個景點... 問題黎嘞~ 今日嘅行程,安排到呢度,4點未到,冇理由咁早放飯...

去~ 邊~ 度~好~?

(待續)
attach0/tmp/phpkLFipi
attach1/tmp/phpS84Dls
attach2/tmp/phpwR9tiC
attach3/tmp/phpyd8wfM
attach4/tmp/phpYrkJcW
attach5/tmp/phpCxS695
attach6/tmp/phpMkrD7f
attach7/tmp/php2q3h5p
attach8/tmp/phpwk432z

公爵府

回覆樓主:

2/3 (Sat) Day 3 熱田神宮

本來應該出現喺 Day 4 嘅打卡點,因為大須観音太靈驗,兩條老野一切順利,話咁快就兜完商店街... 合指一算,夠晒時間,拜訪埋熱田神宮。

傳說,鳥居係連接神明,同人類之間嘅結界... 由踏入一の鳥居,沿參天古木步道,就有種神聖不可侵犯嘅威嚴。好似穿越返千九百年前,古代神話世界!

冇吹水,等我榕樹頭,講吓故:

古籍記載,須佐之男尊... (Errr~ 漢字發音,個名唔太威武) 佢喺決闘中,劈死八岐大蛇,有把寶劍喺蛇尾,跌咗出黎。

呢把就係鼎鼎大名,代表權威同 power 嘅「草薙神劍」,日本三種の神器之一。

又,日本民間傳說:熱田神宮供奉劍靈~ 草薙神劍... 勁~ 咁清幽靈氣嘅地方,神劍再現,好有仙劇嘅畫面。

等等~ 故仔幾精彩都冇用,我地剩係企喺外圍,齋睇參拜,望唔到神宮入面。

咁熱田神宮,究竟有冇神器?草薙神劍咁貴重,幾時輪到我地d蛋散吖!但,從來冇公開過... 充滿神秘色彩!

(待續)
attach0/tmp/phpoYVJn9
attach1/tmp/phpoaoB7X
attach2/tmp/phpEn3XRM
attach3/tmp/phpiIivCB
attach4/tmp/php2ytenq
attach5/tmp/phpsbcc8e
attach6/tmp/phpeGmmT3

公爵府

回覆樓主:

2/3 (Sat) Day 3 晚餐

しゃぶ 葉 久屋大通店

廣東話歷史悠久,博大精深... 加埋土生土長,日對夜對,瞇埋眼都識睇識讀。

深少少,夾雜埋英文,冇有怕:
同朕 check 下
齋 talking
sor 乜野 ry
我地唔啱 channel

相信難唔到,聰明嘅你!但有冇諗過,唔知咩解究,有d中文字混淆咗,睇錯晒?!例如:
しゃぶ 菜
しゃぶ 葉

「冇野呀?兩隻漢字咁簡單,文盲先搞錯」

兩條老野就係鬼揞眼,將「しゃぶ 葉」,錯睇為「しゃぶ 菜」... 冇辦法,都要照食!

揀咗國產牛放題,雖然我唔食牛,不過有豚肉其他烚,加埋寿司放題... 師傅刀法神乎其技,魚生薄到,拍得住文思豆腐,好野~ 好野~

如果冇幫襯過「菜」,其實「葉」唔差。奈何珠玉在前,而且「菜」120分鐘,「葉」得100分鐘... 兩老梗係 like「しゃぶ 菜」多d!

(待續)
attach0/tmp/php6hVCDQ
attach1/tmp/phpRL1zbi
attach2/tmp/phpEUcQJJ
attach3/tmp/phpNrvnib
attach4/tmp/php2mF9QC
attach5/tmp/php5cseq4
attach6/tmp/phpg8xBZv
attach7/tmp/phpfvKezX
attach8/tmp/phpuZl98o

伯爵府

buklaylay 發表於 24-4-1 12:33
2/3 (Sat) Day 3 下午茶

純喫茶 ボンボン (Cafe Bon Bon)

好中意呢d 懷舊喫茶室,
別有一番風味,
D cake 茶啡都似好正

公爵府

Skytree1000 發表於 24-4-5 11:11
好中意呢d 懷舊喫茶室,
別有一番風味,
D cake 茶啡都似好正

我地都鍾意,好有 feel,慢慢嘆一杯兩件

公爵府

回覆樓主:

3/3 (Sun) Day 4 豐田産業技術紀念館

トヨタ Toyota.... 一直有個迷思,點解豐田,唔係 Toyo「da」?同行對手~ 本田,叫 Hon「da」 嘛?兜完一轉紀念館,明晒!

豐田將祖業,家傳嘅舊織布廠,改為博物館。等等~ 紡紗?織布?冇錯~ トヨタ由紡織業,發跡起家,跟手搞織布機,再越級挑戰,砌埋砵砵車。

如果用家族史... (唔係溏心風暴,家族毁滅式爭産嗰d),拍成劇集,有機會勵志,賺人熱淚過,阿信的故事!

不過, Toyota 用展館形式,說好祖業故事。保育舊遺址,不外乎 keep 橫樑,柱躉,紅磚牆,呢三大靈魂!裡面有幾館~ 纖維機械館,汽車館同科技園。無論 Toyota 衣車,或者豐田汽車,一樣咁把炮!

紀念館成間工廠咁,擺晒大大座機械,有員工做埋 demo,認真咁表演。睇完真係眼界大開,差d想拍爛手掌。

有興趣... (咳) 或者冇節目,黎 hea 吓!入面仲有手信舖,food court同餐廳... 睇吓可唔可以,留住你地? いかないで (熱卡啦依嗲)... 唔好走~

(待續)
attach0/tmp/phpLNOOAN
attach1/tmp/php2U9rch
attach2/tmp/phpDo4dOK
attach3/tmp/phpgjD9pe
attach4/tmp/phpZ21b2H
attach5/tmp/phpka8nEb
attach6/tmp/phpb8fGgF
attach7/tmp/phpaYF5S8
attach8/tmp/phplX4CvC

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

想去名古屋咁岩睇到你分享,好正

伯爵府

buklaylay 發表於 24-3-19 23:35
1/3 (Fri) Day 2 飛驒高山老街

去名古屋,要快閃玩埋白川鄉... 跟團?自駕?跟K碌好,上咗旅遊巴,繑埋雙 ...

而加至睇番,
請問K 碌一日白川鄉團,
係出發前book ,
定即興在日本才book呢?

公爵府

金仔媽媽 發表於 24-4-10 00:07
想去名古屋咁岩睇到你分享,好正

多謝支持呀

首頁

尾頁

跳至