論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個工人嚟咗幾個月。平時普通三餐食材都係靠工人買。

我屋企附近其實有齊連鎖麵包店,有超市亦都有街坊麵包店。工人初初嚟我屋企,佢買方包俾大家做早餐,見佢係買奇華、山崎嗰啲方包,我覺得買方包無特色,唔需要買到咁「豪」。我同老公於是自己向超市買過兩次嘉頓方包畀佢做例子,同佢講呢啲抵食啲,可以買呢啲質素就得,反正都係再揸牛油果醬之類食。

尋晚再發現佢又買咗兩袋A1方包
四片白方包、四片麥包。
我今早喺A1見到,8片方包係19蚊
而家佢咁樣四片麥$13加四片白$11
共$24蚊,嘥哂D無謂錢。

我呢位工人係鄰居移民refer 俾我,工人之前已做了近十年,對我家附近環境已非常熟落,其實嗰間A1同佢買餸範圍根本就係相反路線。佢唔知係唔係想自己行商場特登走去嗰個位買麵包。

今早我已經重新話方包冇特別,唔需要買咁貴的,唔知你哋啲工人係唔係都咁慷慨幫你哋豪洗嘅呢?

男爵府

工人係鍾意買A1,山崎呢D,我工人話好食D。不過白麵包我覺得邊間都一樣,我自己入到A1見到D方包都買唔落手,直情同嘉頓差成倍咁。
我通常放工自己買,唔會比佢買,如果真係唔得閒,就比岩岩好既錢或者ALIPAY比佢,唔會比多錢佢,咁佢就無得買貴野。同佢講明你要食A1既話自己比錢買。

伯爵府

可能係前僱主食過貴價方包,
現在要日日提醒佢:我要食嘉頓麵包

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

唔使佢比錢,梗係死唔蝕本, 買有咁貴得咁貴。

大宅

回覆樓主:

以前聽佢前僱主講過,佢哋買餸係幾慳下嘅,例如畀500蚊工人包幾日餸(幾年前)。以為呢個工人多年要慳,會維持慳儉,而家咁樣令我哋有少少激氣,嘥埋啲無謂錢倒水咁

大宅

回覆樓主:

同埋原來人哋講佢嘅工人幾好
去到自己屋企又未必咁好

我舊鄰居當年對工人應該無要求,所以成日話佢好放心工人搞得掂,一直用咗八年,我以為自己接到個好嘢,但係嚟到就感到係另一回事

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章

Cottonbb 發表於 24-3-1 17:40
同埋原來人哋講自己工人幾好
其實去到自己屋企又未必咁好

咁始終個個人要求既野都唔同,好難直接比較ge

複式洋房

同姐姐溝通最好簡單直接啲, ‘無特別’同’貴’都有啲抽象, 可能佢唔太明你究竟想點。不如試吓直接白紙黑字寫低方包個牌子或者價錢嘅range俾佢叫佢去超市買。

叫姐姐買嘢真係要隻眼開隻眼閉, 其實都係為慳自己時間, 無謂令自己激氣

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

Cottonbb 發表於 24-3-1 11:30
我個工人嚟咗幾個月。平時普通三餐食材都係靠工人買。

我屋企附近其實有齊連鎖麵包店,有超市亦都有街坊麵 ...

工人真係唔會同你慳,因為麵包質素有分別。若你買了不合心意麵包,她可能直接不吃,留返俾你吃。
我試過買了一些食物給她,她不喜歡吃,就放埋一邊,待食物過期掉了。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊