自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

yauchuchu 發表於 24-3-3 07:58
仲有佢去攞咩貨你又知咩?
做生意攞貨唔使成本?
啲本邊度黎?

估佢係借錢買貨咋

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

蘋果姐姐^_^ 發表於 24-3-2 12:29
請問你地一般幾時開始問姐姐續唔續約㗎?

如果你知道姐姐係出面財務公司借佐都差唔多10萬,但暫時又無信寄 ...

你小朋友幾大?

珍珠宮

capricornbb 發表於 24-3-3 08:23
你小朋友幾大?

而家歲半。 9月份開始返半日N班

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

蘋果姐姐^_^ 發表於 24-3-3 08:23
而家歲半。 9月份開始返半日N班

最多續一個約好了!

1. 到時小朋友大啲識講嘢,就算轉工人都安心啲

2. 我姐姐頭兩個約(4年)表現好好有80-90分,簽第三個約,頭一年都正常,但到第5年,即變臉搏炒,我知佢為長服玩嘢,就訓示佢一大餐,又因為當年我小朋友又考小一&升小一,驚佢唔適應,不敢轉新工人姐姐,就繼續續約,當中小學幾年,經歷過幾件大事件影響佢去留決定,由無心工作到現在不過不失表現,現在等佢退休(已做12年,我女都中一了),睇吓你有冇時間能耐處理佢哋嘅問題

3.我要求嘅工人重點,不偷、不借財仔、錫小朋友已經收貨,所以才用到咁耐,但我姐姐頭幾年有向我借錢(前後4萬,因加過佢人工,一加一扣,其實佢唔駛還錢咁濟,淨$3000當俾佢bonus)

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

如果你知道姐姐係出面財務公司借佐都差唔多10萬,但暫時又無信寄 ...

如果我姐姐、在外面財務借了10萬、唔好講話80分、1000分我都唔會續佢、因為根本連每月利息也還不到~

如果你跟佢續約、必定後悔~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

蘋果姐姐^_^ 發表於 24-3-3 08:01
估佢係借錢買貨咋

如果借得10萬去買貨、邊度有心機同你打掃煮飯?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

好媽媽勳章

蘋果姐姐^_^ 發表於 24-3-2 22:24
不過我姐姐好似都識做生意,見佢之前都係fb 賣衫,牛仔褲,iPad 果d
So far 未見到一封追數信,希望唔會 ...

「見佢之前都係fb 賣衫,牛仔褲,iPad 果d」~
賣衫褲~有冇見過姐姐著那些衫褲?另外,iPad 佢又捨得買和捨得賣,我多心,會諗佢唔知係唔係幫朋友賣朋友僱主家「得來」的東西。

同意之前有另一個會員講話工人借到咁大的額,爆煲係遲早的事。續唔續,就視乎你有幾驚佢被人追數。例如你家住的地方有冇看更,易唔易被外人出入。我住的地方係屋苑,出入要經平台,座頭看更都認得住戶,所以我唔擔心追數會上我門。但前工人俾咗屋企電話財務公司,攪到我裝咗家居電話都唔敢插電話用,因啲財務公司成日打電話來。

珍珠宮

yauchuchu 發表於 24-3-3 07:50
如果佢一個月要還$9000
佢還得到你仲驚
點知佢啲錢邊度黎

我都覺佢想搏,明嘅,agent費咁貴,轉另一個又唔知好唔好(所以我轉direct hire,起碼轉工人都唔係好傷)

但我唔會放個計時炸彈喺屋企,佢呢刻仲忍到,點知遲啲會唔會手多/穿櫃桶

珍珠宮

大力大力 發表於 24-3-3 09:21
如果借得10萬去買貨、邊度有心機同你打掃煮飯?

估既,好有心機同我打工又講唔上,叫做不過不失,叫佢做咩就做咩,早午晚三餐照顧到,又湊得我仔好。

侯爵府

2024年龍年勳章

cheung2000 發表於 24-3-3 10:20
我都覺佢想搏,明嘅,agent費咁貴,轉另一個又唔知好唔好(所以我轉direct hire,起碼轉工人都唔係好傷)
...

所以我都明樓主心態,依家工人暫時都好地地,做野又ok,唔續好可惜,新工人又未必好,所以我都話佢想續就續
佢個工人咁精靈,又識數冚數、做生意、準時還到比份糧仲多既債.......咁只好小心家中財物/門鎖、唔好借錢俾佢、一有咩唔妥就即炒唔好心軟。
不過我同你一樣諗法,唔會放個計時炸彈係屋企

珍珠宮

cheung2000 發表於 24-3-3 10:20
...

想過搏既,係驚下個唔好居多。如果下個好好,又唔介意畀agent fee。但邊有如果
所以觀察埋呢個月,下個月開始搵agent 睇下CV

侯爵府

2024年龍年勳章

amypekkle 發表於 24-3-3 09:55
「見佢之前都係fb 賣衫,牛仔褲,iPad 果d」~
賣衫褲~有冇見過姐姐著那些衫褲?另外,iPad 佢又捨得買和 ...

當年我工人都係俾咗屋企電話俾財仔,一打黎就同財仔鬧交嚇親我啲細路(cctv見到),佢擅自將屋企電話較靜音搞到長老打黎無人聽,我要額外俾錢set家居電話密碼

仲要炒咗佢大半年都仲收到追數電話,我已經send晒離職證明俾財仔都仲收到

珍珠宮

yauchuchu 發表於 24-3-3 10:41
當年我工人都係俾咗屋企電話俾財仔,一打黎就同財仔鬧交嚇親我啲細路(cctv見到),佢擅自將屋企電話較靜 ...

我屋企無家居電話,咁咪即係俾佐我手提電話財仔?

男爵府

佢冇打算還啦。續新約又可以繼續借。
我前工人話佢唔會還,好多人都係咁。

侯爵府

2024年龍年勳章

蘋果姐姐^_^ 發表於 24-3-3 10:42
我屋企無家居電話,咁咪即係俾佐我手提電話財仔?

不用懷疑,一定會

珍珠宮

20170101 發表於 24-3-3 10:47
佢冇打算還啦。續新約又可以繼續借。
我前工人話佢唔會還,好多人都係咁。 ...

D財仔又唔係傻喔,佢合約完果日就啱啱好還曬所有期數

象牙宮

先深入了解 佢借錢.... & 想知她有冇能力还? 想怎还法???
至少你會 fell 到, 佢的意願。 可能走佬唔还?。 菲國銀行必追。
起佢底。想續約。或另找新工作。
直說 如她不續, 要預早通知。你要雇新工人。找也要半年。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

333s 發表於 24-3-3 11:05
先深入了解 佢借錢.... & 想知她有冇能力还? 想怎还法???
至少你會 fell 到, 佢的意願。 可能走佬唔 ...

點深入了解,直接問佢,佢當然會話還到,同埋呢d始終係私事,唔輪到我過問
走佬真係未知,感覺唔似,佢而家離完合約仲有半年。合約完果日,債應該就還曬,如果佢呢段時間唔走佬。
之前佢fb 話: work for debt. 而家明曬

象牙宮

入境事務處(入境處)一直積極打擊外藉家庭傭工(外傭)「跳工」的情況

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

蘋果姐姐^_^ 發表於 24-3-3 10:36
想過搏既,係驚下個唔好居多。如果下個好好,又唔介意畀agent fee。但邊有如果
所以觀察埋呢個月,下個月開始搵agent 睇下CV.

係Ga,好嘅~都俾前僱主Keep住,甚至轉俾親朋,點會流入出面個Pool度,好多人,用緊嗰個做咗好多年,根本唔會知出面個Pool啲工人有幾差,你嗰個,除咗借錢外,暫時又冇乜嘢煩到你搞着你,工作湊小朋友又冇乜嘢,你咪觀察住先囉,換真係未必換到好過哩個,流得喺出面俾你㨂嘅,都係人哋唔想續約嘅工人。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊