自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

請問有無JM屋企用過數x通Home5G寬頻嗎?穩定嗎?因為我屋企網x行就快到期,諗緊轉唔轉,唔該各位

子爵府

hihisasa 發表於 24-3-2 18:22
請問有無JM屋企用過數x通Home5G寬頻嗎?穩定嗎?因為我屋企網x行就快到期,諗緊轉唔轉,唔該各位 ...

首先要明白手提電話網絡,同家居寬頻嘅分別

5G網絡係採取共享形式,即係如果個發射站,只有一個人用,佢有10G頻寬,咁就每一個人獨享,但係如果當時有一千人連接發射站,就會將頻寬10G 除1000人,結果得出就係烏龜速度

家居寬頻基本上係光纖直到,所以速度一定穩定

所以識得玩絕對唔會咁蠢,用5G網絡作家居寬頻

除非屋企唔支援所有電訊商,例如唐樓,先至焗住用

子爵府

baby668 發表於 24-3-2 18:30

5G網絡係採取共享形式,即係如果個發射站,只有一個人用,佢有10G ...

唔知點解成日都有人覺得5g會快過插線光纖

子爵府

ming1120 發表於 24-3-2 19:10
唔知點解成日都有人覺得5g會快過插線光纖

純心理作用,因為我以前係做5g網絡出身,所以非常清楚整個網絡架構,點解啲人成日話喺地鐵load空氣,就係因為同一時間多人用

你都唔想上一秒高速上網,突然之間又變咗龜速,5G就會有呢種情況,網速系根據當時有幾多人連接而定

子爵府

baby668 發表於 24-3-2 18:30

5G網絡係採取共享形式,即係如果個發射站,只有一個人用,佢有10G ...

多謝您詳盡解釋,我更加了解,唔該

子爵府

hihisasa 發表於 24-3-2 20:05
多謝您詳盡解釋,我更加了解,唔該

所以好多人唔知,就會俾人水

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊