懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2024年龍年勳章

個人分享 ,食咗4 個月 Wyeth惠氏Materna 孕婦23種維他命及礦物質補充,搞到我嚴重便秘,屙C 係變偏黑綠色,C乾硬, 引發痔瘡,痛到癲,近兩星期先好。我呼籲所有容易便秘的媽媽不要食,同時好多網友都分享食完會便秘,唔止我一個。已轉食其他牌子!

大宅

應該係鐵質成份搞到便秘,要飲多d水同食多d纖維先得

複式洋房

我都係食兩隻 唔同牌子supplements

複式洋房

ymeaen1028 發表於 24-3-4 15:38
個人分享 ,食咗4 個月 Wyeth惠氏Materna 孕婦23種維他命及礦物質補充,搞到我嚴重便秘,屙C 係變偏黑綠色 ...

營養師都講過叫唔好食

我自己食益生菌/ calcium 粉/葉酸

洋房

我食23種營養素十DHA,貪佢方便一日一粒。比未有B時冇咁順暢,但未至於便秘。 我每日食蘋果,橙或其他生果,大量菜,飲多水, 間唔時飲下乳酸飲料或煮食加泡菜,可能咁樣會有幫助。
睇過資料孕婦本身腸道蠕動比較慢,係會易便秘。

大宅

我主要食鈣+D,另外食大量綠色菜,每日都食蛋

大宅

個人分享 ,食咗4 個月 Wyeth惠氏Materna 孕婦23種維他命及礦物質補充,搞到我嚴重便秘,屙C 係變偏黑綠色 ...

我係懷孕時嚴重痔瘡出血,除左materna仲要食埋鐵丸,產後餵人奶仲有繼續食,個人覺得materna對便秘無直接關係,懷孕比較容易便秘先至係主因,多d食水溶性纖維的食物、橄欖油比平時多一兩茶匙和多飲水可以舒緩。

大宅

入面D 鐵質出事, 之前食過捐血鐵丸已經領教過. 食呢D 綜合要好小心成份

民房

回覆樓主:

今日去睇私家婦科診所 醫生都有提呢隻,佢話Materna營養成份算最全面。
Maybe你本身已經唔太缺某樣substance 食呢隻都幫你補埋所以惡化左便秘吧~
試試轉第二隻, 慢慢好番有好介紹再等你happy share

大宅

我第1胎個時Materna 都試過搞到咁
便秘到想死
所以第2胎supplement 我一定唔會食佢….
去QE複診問我要唔要免費Materna 我都冇要

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊