自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

別墅

castle100 發表於 24-3-4 17:33
我家F 1、30 /130(數學科全班第一、全級第二)
P 1、30 /140全外判、我係有時印下考試範圍化佢做下·
F 1 ...

可以pm 那裡補中,英?thanks

伯爵府

減齡達人勳章

疫情嚴重嘅時候,小朋友無返幼稚園,而家係會更難適應。

媽媽你要加油

男爵府

回覆樓主:

小一邊識圈重點呀,可能仲未知咩叫考試添,所以媽媽你要引導佢

侯爵府

qazwsx123123 發表於 24-3-4 17:18
就係小一

小一啫媽咪唔好太緊張先,你要諗下小一生要記咁多野係好難嘅事嚟㗎,叫你自己去學一種你未覺過嘅語言呀,睇你學唔學到記唔記到,教小朋友都要睇佢自己天份,唔好太強迫。

大宅

qazwsx123123 發表於 24-3-4 16:57
真係太崩潰啦,教極都唔記,叫圈重點又唔圈,我放棄啦,佢地鍾意啦,人生係佢地,佢地鍾意點行佢地事
岩先 ...

樓主你真係唔洗咁灰,
由一年級教到六年級都會唔圈,但係又會睇錯,其實好多小朋友都係咁,一年級仲係好 BB

子爵府

回覆樓主:

小朋友只係小學一年班,唔好用大人嘅方法/思維去對待佢哋。佢可能連咩叫重點都未理解得清楚,仲可以點樣圈?
以前認識有個補習老師,佢話俾我聽每次佢啲學生計錯條數,佢都會叫個學生講解一次佢嘅做法,從呢個過程去了解佢個學生腦仔諗緊啲乜嘢,邊一個步驟出錯,咁就可以對症下藥。而唔係一味單向咁樣教教教講講講。

別墅

回覆 qazwsx123123 的帖子

過來人明白你感受。用錢解決,溫請補習老師

複式洋房

macdullbaby 發表於 24-3-5 07:34
小朋友只係小學一年班,唔好用大人嘅方法/思維去對待佢哋。佢可能連咩叫重點都未理解得清楚,仲可以點樣圈 ...

呢樣我都有叫佢咁做

子爵府

qazwsx123123 發表於 24-3-5 07:42
呢樣我都有叫佢咁做

搵一個啱你小朋友嘅教導方法,而唔係用方便你表達嘅方法。

珍珠宮

qazwsx123123 發表於 24-3-4 17:18
就係小一
小一仲細,你明佢唔明,小一真係要俾啲時間佢地吸收,我發現講嗰刻,你再問佢未必明,但過咗幾日再問,佢已經吸收咗,識答,小學生仲係細,你唔好教得太激動,嚇親佢地,如果無時間,請補習老師教

水晶宮

前幾日有個post,又係類似話教到好崩潰要放棄。果個係K3,而家呢個係小一。

家長要諗吓,小朋友咁細個,有d嘢唔明,就幾咁奇?未到時間,有d概念就係get唔到。家長自己幫咗小朋友幾耐?半年、8個月?咁就放棄,咁就由得佢。6歲人仔的人生由佢自己決定。咁樣實在太兒戲,亦唔合理。

男爵府

Jane1983 發表於 24-3-5 08:05
前幾日有個post,又係類似話教到好崩潰要放棄。果個係K3,而家呢個係小一。

家長要諗吓,小朋友咁細個,有 ...

要求高
付出少
只是教了一個學期,已經話放棄
咁點解要生小朋友出來?
唔係預咗教到佢長大成人?

Jane1983    發表於 24-3-5 08:15

伯爵府

qazwsx123123 發表於 24-3-4 16:57
真係太崩潰啦,教極都唔記,叫圈重點又唔圈,我放棄啦,佢地鍾意啦,人生係佢地,佢地鍾意點行佢地事
岩先 ...

欲速則不達,你小朋友仲細,啱小一已經咁。如何崖到呈分。慢慢黎,好多嘢都要距自己慢慢理解,唔可以話一教就識。咁真係天才唔洗返學了,調整自己心態。同距一齊努力。加油

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我女小一時我先知佢完全唔係讀書材料,考100名以外我先知,英文生字完全記唔到,中文閱讀理解又唔閱讀又唔理解,數學我教完全唔明點解佢會唔明,終於英文去咗學拼音,數學去補習社人地一教就明,中文就個個星期陪佢去書局打書釘,但其實都唔得,閱讀興趣唔係可以陪養,由細到大佢都祇係鐘意買書嚟擺,但終於有進步嘅,但過程係辛酸嘅

水晶宮

回覆 iki 的帖子

睇你寫,感受到苦中一點甜。

大宅

小一就爆喊,第日有排你喊啊

男爵府

iki 發表於 24-3-5 08:16
我女小一時我先知佢完全唔係讀書材料,考100名以外我先知,英文生字完全記唔到,中文閱讀理解又唔閱讀又唔 ...

你講嘅情況咁似我個仔嘅英文默書溫咗幾日都仲可以同我串錯啲字,明明今日好辛苦溫完係串啱,第二日可以完全唔記得,冇溫過咁,同佢溫書簡直覺得好似浪費人生我要求真係好低㗎咋,合格就得㗎啦,因為我真係唔想補考,又再溫過樓主嘅心情,其實我都好明白,因為每一次同佢溫書我都好有離家出走,扻頭埋牆離開呢個世界嘅衝動

水晶宮

lemonlemoncc 發表於 24-3-4 22:36
係, 教銀幣真係好崩潰

記得教個十位唔講左12 次先明

5毛硬幣是50字樣,到而家佢都唔太搞清

男爵府

yuki_oOo 發表於 24-3-5 08:39
你講嘅情況咁似我個仔嘅英文默書溫咗幾日都仲可以同我串錯啲字,明明今日好辛苦溫完係串啱,第 ...

讀書係有方法既
我做補習,唔係補英文,但都有同小朋友串字
因為小朋友即使學了phonics,家長/小朋友仍然攪唔掂
但我同小朋友串字,佢好快就攪掂
我自己唔識普通話
但睇我仔學過一年普通話既教材
佢哋小學考普通話都係我同佢哋溫,一樣可以9字頭

所以,家長唔識教小朋友,其實就係要改變方法,唔係話補習一定得,補習老師都要遇到啱先有用啦!只是老師可以轉,父母無得換

家長應該嘗試不同方法,搵出啱小朋友既方法

所以,點解in小學都要見家長

男爵府

angelfan07 發表於 24-3-4 17:10
係!
自己教唔聽,人哋教先入耳!

用另一個方法教佢仲要講, 老師唔係咁講

首頁
34567...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊