自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

男爵府

能理解媽媽的心情。教到崩潰發顛破口大罵呢D我都經歷過。

莫講話都幼稚園,我仔到一二年級的時候,中英文大字吾識得幾個。默書10多分,功課本來就唔多但係日日發曬脾氣做到喊,大哭大鬧略地系家常便飯。我當時真係覺得好辛苦。到依家的話阿仔情況進步左好多,做功課基本都吾使我勞氣了。

教導孩子的過程中其實發生好多事,令我慢慢明白到孩子的成長系一個非常漫長的過程。人生本來就係一場馬拉松,急都急不來。樓主你的孩子仲好細個,先照顧好自己的情緒,找對方法,多鼓勵孩子,比D時間佢慢慢成長啦!加油!

大宅

自從外判之後感情反而好咗好多,有D錢係唔慳得既

男爵府

liverpool2023 發表於 24-3-5 08:47
讀書係有方法既
我做補習,唔係補英文,但都有同小朋友串字
因為小朋友即使學了phonics,家長/小朋友仍然 ...

我當然知讀書係有方法啦(因為我都係咁教我大女由英文初小唔合格,考到而家高小有9字頭),但其實我覺得小朋友嘅本質都好有影響,唔可以一尾怪家長唔識搵方法,我個仔係溫完串啱晒啲字㗎,不過第二日又唔記得咁解,我教我大女,教咗一兩次就記得點樣溫,之後默書完全唔使理,自己溫都拎一百分,係個仔真係要花好多心機同時間,好多方法唔係冇試過,不過可能仲未搵啱適合佢姐,其實樓主都係呻吓發洩吓啫,始終係自己個小朋友,又點會咁輕易放棄丫

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 babyhoi 的帖子

我都覺得3年級開始長進左, 起碼常識唔洗溫到嘔血先

珍珠宮

volan 發表於 24-3-4 17:18
身教 叫他自己溫

身教???
即係咩???

大宅

qazwsx123123 發表於 24-3-4 17:18
就係小一

小一係咁好正常呀,
放鬆下。初小考試分數根本唔重要。考得唔好都係一個學習機會, 咪同小朋友傾下一齊改善囉。

我覺得教佢甚麼是考試,甚麼是溫書就夠啦, 最好教到小朋友怎樣溫書(這個更高層次,可以之後先做)。最重要讚賞小朋友的努力。

至於識唔識,平時功課"自己"做到就得啦。記得唔好幫佢諗埋答案。

大宅

macdullbaby 發表於 24-3-5 07:34
小朋友只係小學一年班,唔好用大人嘅方法/思維去對待佢哋。佢可能連咩叫重點都未理解得清楚,仲可以點樣圈 ...

同意。學習其實係睇 output 唔係 input。好多家長鬧"我講咗10次都仲未明", 其實重點唔係家長講幾多次, 而且講咗咁多次都唔work就知無用啦。與其不停用同樣方法希望有唔同效果,不如聽下小朋友個腦仔諗緊啲乜,唔明啲乜好過, 看看有沒有其他方法幫到他們。

男爵府

yuki_oOo 發表於 24-3-5 09:08
我當然知讀書係有方法啦(因為我都係咁教我大女由英文初小唔合格,考到而家高小有9字頭),但其實我覺得小 ...

你只教兩個
我教既一定多過你
SPCC到漢華的
9以上到不合格的

小朋友當然有資質既分別啦!
但資質都是父母遺傳架喎!
而且是無得改變

水晶宮

hkgra 發表於 24-3-5 09:09
回覆 babyhoi 的帖子

我都覺得3年級開始長進左, 起碼常識唔洗溫到嘔血先

但每次考常識都背到嘔血

男爵府

yuki_oOo 發表於 24-3-5 09:08
我當然知讀書係有方法啦(因為我都係咁教我大女由英文初小唔合格,考到而家高小有9字頭),但其實我覺得小 ...

知唔知道小朋友點寧願補習?

我都剛教小一圈keywords
我之前已教過佢,佢一樣唔記得
我今日又教
但我無爆喊喎!
所以小朋友寧願補習囉!

我教自己嗰個一樣,從未呻過,亦唔會因為佢唔識而講過放棄

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

唔會有小朋友鐘意做功課同補習,小四之前唔補習唔谷,但會一齊睇中英文圖書,親子遊戲同去玩,起遊戲及傾偈中學習。

子爵府

回覆樓主:

樓主,明白係好勞氣,俾啲空間自己同小朋友,洗個面輕鬆吓先再教,下面條片係反面教材,加油

https://www.instagram.com/reel/C3H1HV3LoRm/?igsh=MnF1Z3NkenVkOGNt
正義或會遲來但不會缺席

珍珠宮

小一個心智未發育到自己掌握學習技巧,你自己諗返自己小一咩料先,佢未開竅你唔可以用你一套方法去強加俾佢,佢根本就唔明,白費心機。
分享一個係我從小到大嘅學習方法,亦應用過喺我個有學習障礙嘅侄仔身上- 俾佢哋做小老師,叫佢用佢嘅表達方法(口講、畫圖),去敎返我地大人佢學咗嘅嘢,整個交流以小朋友做主導,就算佢講錯或漏都唔駛急於改正,慢慢引導佢自己搵返啱嘅資料。呢個方法一來可以整理知識、鞏固記憶,二來可以從中觀察小朋友本身返學學到乜,了解佢強弱項。

子爵府

liverpool2023 發表於 24-3-5 11:18
你只教兩個
我教既一定多過你
SPCC到漢華的

資質差就真係無辦法,上到初中就睇到分別,點努力都無用

伯爵府

HiPP勳章(2)

回覆樓主:

琴晚先因為溫書太吵一架

我仲甲流緊,都要同佢溫書,個衰仔話我逼佢

聽到我火一嚟,就忍唔住。。。。

我叫佢以後唔好叫我做媽咪,叫我姨姨算啦

男爵府

liverpool2023 發表於 24-3-5 11:26
知唔知道小朋友點寧願補習?

我都剛教小一圈keywords

你係咪搞錯咗?爆喊同放棄嗰個唔係我喎我只係安慰吓樓主姐,你咁激動拎晒啲證據出嚟做乜嘢?我從來唔會質疑人哋教法,亦都唔會批評人哋點教,如果你覺得好好嘅話,咁你咪繼續教囉,我冇質疑過你喎,唔使咁緊張

伯爵府

HiPP勳章(2)

qpalzm 發表於 24-3-4 19:36
放心, 呢個係一個loop

想教好佢 -> 教極唔聽 -> 火滾 -> 灰心 -> 想教好佢 -> 教極唔聽 -> 火滾 ...

總結得好到位

每次考試溫書我都呢種體會

男爵府

Adiezz 發表於 24-3-5 13:08
資質差就真係無辦法,上到初中就睇到分別,點努力都無用

香港讀書唔算好難
勤力都會入到大學嘅

男爵府

yuki_oOo 發表於 24-3-5 13:15
你係咪搞錯咗?爆喊同放棄嗰個唔係我喎我只係安慰吓樓主姐,你咁激動拎晒啲證據出嚟做乜嘢?:l ...

我無緊張喎
係你錯覺啫

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

小一識分重點?

首頁
45678...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊