自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

在職場沒有男女之分但是在家庭上有男女之分
成為媽媽後,自然需要付出更多,畢竟自己生的孩子在小的時候,更加的需要媽媽。
而媽媽的話還要工作,有時候工作也會累,回家孩子還是吵吵鬧鬧,真的是頭都大
好想知道作為媽媽的你們是怎樣平衡工作和生活的。
上週因為工作忙,沒有及時看到大寶幼兒園老師的通知
導致孩子沒有及時完成作業,收到批評,真的是有點難受。
也有反省是不是自己對孩子忽略了很多!

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

怡康girl 發表於 24-3-6 11:04
成為媽媽後,自然需要付出更多,畢竟自己生的孩子在小的時候, ...

想知老師點批評?
大寶幼稚園,即係咩班?k3?

男爵府

母親盡量陪孩子 parttime job
無師自通,每天追求神蹟,鎮守潮汐,戒財色名食睡。無所從來,亦無所去。

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

要求不要太高就行,無論對自己,對工作,對小孩,對工人,對另一半

琥珀宮

成為媽媽後,自然需要付出更多,畢竟自己生的孩子在小的時候, ...

冇架,要取捨,唔捨點會得呢
每個人都係得24小時,你用左時間返工點去理仔女呢
男女一向都有分工,未男主外女主內

水晶宮

回覆樓主:

1. 如果工作唔係容易攞到假/ 好夜返/自己話到事,就轉part time
2. 搵間少 d 功課考試的學校,比補習社/補習老師跟
3. 每晚dinner 後會睇通告, 準備第二日學校嘅嘢
4. 有本schedule 寫晒每日要做的事情
5. 可以下放嘅嘢就下放 eg 煮飯買餸做家務沖涼請工人

侯爵府

2024年龍年勳章

搵輕鬆一點的全職工作,放工後先陪伴小朋友/處理學校功課,之後先食自己既晚餐~叫小朋友先食晚餐,你返到屋企前食完, 唔好等你~甘你會多一點時間處理事情

男爵府

無嫁
盡做囉~
我係人, 我都會攰
攰就好好休息 ME TIME, 之後又努力再出發!
加油呀!

珍珠宮

天天忙碌中過, 成日想早訓都吾得

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

唔好介意人地說話
再忙碌, 再勞氣, 時間好快過
我女中四, 回想佢手抱既日子我只覺得好似尋日發生一樣

珍珠宮

回覆樓主:

唔需要自責,完全明白你嘅感受
我小朋友同學媽媽大部份都是太太,小朋友初小的時候都問過為什麼我不可以時常去學校看他們表演、活動、做義工之類。曾經非常自責、懷疑自己是否可以平衡。但多年之後再回看,其實慶幸因為有工作,讓小朋友更早懂得獨立、自我認知和責任承擔。到高中時,年輕人更加以媽媽為傲,時常會跟我和先生討論未來發展方向和擔憂,從學校生活、遊戲玩樂到時事經濟無所不談
自己工作強度非常大,而且經常出差,所以必須搵合適嘅工作、跟上司和其他高層建立互信。小朋友細時,晚上7-9點必須是小朋友互動,小朋友睡覺後繼續工作、開會,鍛鍊自己做事快狠準

怡康girl    發表於 24-3-7 09:35

複式洋房

我覺得好難,我之前好搏為升職為錢因為想俾佢地讀私校(語境好啲)但係嗰陣真係忙同辛苦到完全冇時間陪佢地,每日放工,就算係星期六日都用黎回氣,因為份工好大壓力
嗰陣做到個人好唔開心,後尾都寧願揀返份冇咁chur嘅工
所以真係睇你自己priorities 係點,我身邊都有媽媽係工作狂,生左之後都仲係勁OT

象牙宮

回覆樓主:

好難平衡知自己份工忙,一係轉工,一係放去功課班!

伯爵府

好明白,有時都好想衷心講句「我好攰」

珍珠宮

0030 發表於 24-3-6 11:19
要求不要太高就行,無論對自己,對工作,對小孩,對工人,對另一半 ...

幸福感即時有

子爵府

我起初都有d內疚,日子耐左,重心都喺工作同搵錢上

男爵府

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

回覆樓主:

對!不要要求高,凡事盡力就算!

伯爵府

我小朋友都已經讀小學,但係我都依然平衡唔到,因為時間真係唔夠,工作極忙又大壓力

珍珠宮

方法係唔好迫自己做完美。

見太多媽媽(當年自己都係咁),強迫自己每part都要做到完美,不只要求自己,仲要求埋他人(例如老公或子女),令一家都充滿壓力。媽媽又會覺得自己做得好足,其他人不配合,還要埋怨她。

當子女大左就發覺,當年咁堅持要做所謂滿美嘅每件事,真的無必要,更可能有反效果。

不過呢番說話確實係唔啱聽,子女仲細嘅媽媽都係偏向好自我,覺得只係人地唔明白佢。

好似我地咁仔女已大,佢地會多謝我地做父母嘅當年比好大空間同鼓勵佢地成長。

不過呢家野,真係要自己參透。

伯爵府

Debbie0331 發表於 24-3-6 12:41
好明白,有時都好想衷心講句「我好攰」

同意
真係好攰好攰,冇辦法冇出路

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊