論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

新工人姐姐黎左一個月到就話辭職唔做,問佢原因竟然話我廳有個cam感到不安唔做,我覺得好荒唐,黎左一星期有日佢自己煮左飯又唔食,之後走去煮麵,唔食又唔講,我咪話你唔食就講唔好浪費米飯,之後就黑面,仲話如果唔供應伙食就要每月俾12xx food allowance, 我聽完覺得好好笑,係你自己選擇唔食,唔係我無供應,第二個星期放例假,我知道佢地有24小時休息時間,我提佢唔好太夜返,我話我會早瞓,點知回到家仲向我及先生大聲說話,仲話你咁樣唔駛請到工人,每日她沖完涼,洗手盆及厕所沖厕都極多黑點,她就說我今日放假,無人清潔咪咁,在此告訴大家如果再僱用這位印尼姐姐請考慮清楚,不但無禮貌,而且態度惡劣,Ngaisa hasim BTW,年齡約40, 5呎未夠

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

windysandy 發表於 24-3-7 23:07
新工人姐姐黎左一個月到就話辭職唔做,問佢原因竟然話我廳有個cam感到不安唔做,我覺得好荒唐,黎左一星期 ...

唔做可能仲好,不用賠償給她。不過啲個月小心佢玩嘢!

大宅

回覆 shirley_chiang 的帖子

佢而家仲單方面寫左封信去入境處, 應該係ID407E, 我自己本人都會寫ID407E去入境處, 寫工人提早斷約及講明她離職理由, 唔想下一任僱主有機會接火棒, 請問如果我是否可以提早寫去入境處還是等她離職後才寫, 請問有無人類似經驗可以同我SHARE,

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

windysandy 發表於 24-3-8 08:34
回覆 shirley_chiang 的帖子

佢而家仲單方面寫左封信去入境處, 應該係ID407E, 我自己本人都會寫ID407E去入 ...

最緊要她要寫一封辭職信,你先再寫信俾入境處通知。加上都擔心她玩嘢!會將你啲家中電器/家庭用品等來發洩,所以記得叫佢唔好玩,我會寫信去入境處㗎!

大宅

佢已經寫左辭職信俾我啦,所以我先諗住寫封信去入境處

大宅

尋日先開左一卷新厕紙,今朝兩老一早出去,下午才回家,阿女返學,得我同工人在家,我又無去到大,到下午兩老回家,發現又换左一卷新廁紙,我最怕佢將厕紙塞落去坐厕就煩

大宅

新工人姐姐黎左一個月到就話辭職唔做,問佢原因竟然話我廳有個cam感到不安唔做,我覺得好荒唐,黎左一星期 ...

點解同我個1.5個月新印講同做嘅嘢一樣?莫非印尼training centre 教?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

印來架? 可能佢地去完大, 就揾水洗pet pet, 跟住就用廁纸抹乾pet pet 水。回教係咁。 所以用咁多廁紙。

亦好彩佢識用廁紙。 因有D印, 順手攞你地D抹手巾, 抹身巾抹pet pet.

印,仲有好多恐佈鬼異核突野。所以我鬧死都用bun.

大宅

我個係菲,佢都唔鍾意飯我屋企野,要求food allowance, 每日50都唔夠,一日3-4餐,都唔知佢夠唔夠飽,點知試左幾日佢就話要辭職(話要返去照顧仔)

大宅

回覆 lily-of-valley 的帖子

咁又唔係, 我見佢有條大毛巾, 每次沖涼都會拿入去浴室, 應該係用黎抹身, 所以先唔明佢點用厠紙

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

係去完廁所大大完, 唔係沖涼。
我以前用過件恐佈印, 唔沖涼洗頭, 唔換底衫褲, 妹妹痕抓私人地帶, 偷。 半夜發開口夢慘叫好似比人追殺。 話我屋企有鬼。

我6日炒咗。

大宅

回覆 harbourplace 的帖子

我都認為佢身邊係有人教佢咁做, 我聽agent講有日工人姐姐帶埋佢朋友上去公司, 力數對我有咩不滿, 話自己日日都肚痛喎,
agent 問佢點解, 佢話要日日都食隔夜飯菜, 我自己和家人都係咁, 況且我的飯菜只係一日隔夜, 並唔係幾日, 佢當自己係公主

咁, 日日可能想食龍蝦飽魚, 又話我每日早餐只提供麵包或者麵, 無咖啡供應喎, 其實如果佢有禮貌的話, 少少錢我是不介意, 但

係每朝起身都沒主動跟我說早晨, 連基本禮貌都無, 仲要放假後向我及太太大聲說話, 有幾晚傾電話傾到11時幾, 差不多12時都

好大聲, 嘈到我係房都聽到, 就算同佢講完都係咁, 直至嘈醒我媽媽, 她才收聲, 做錯事又不道歉, 我自問養唔起咁多要求

工人, 之後agent勸佢同教佢, 佢朋友仲好唔客氣鬧番agent, 所以我都認為係佢朋友教佢, 同埋先發制人寫封信去入境處, 可能

佢已經找到第二個僱主未定

公爵府

咁差嘅!!係本身香港完約定係海外嚟㗎?

大宅

前幾日我同工人講叫佢個喼放係另外一間房,因為要買部抽濕機,佢就話我可以放係公司,今日佢就攞走,仲想執埋房其他衫走,好似想執野走佬咁,我就話唔得,之後佢出去放假,請問有咩方法唔俾佢咁做

伯爵府

這個印姐係香港的完約工人?

伯爵府

windysandy 發表於 24-3-10 09:41
前幾日我同工人講叫佢個喼放係另外一間房,因為要買部抽濕機,佢就話我可以放係公司,今日佢就攞走,仲想執 ...

如果要攞走個喼,叫佢俾你哋先檢查,再可以拎走。
另外,我覺得啲個印尼姐姐食嘢有要求,點解你哋每餐份量減少,再叫佢每日做新鮮餸菜,大家都好,可以食到新鮮食物。因為佢唔肯食嘅餸,都會留返比返你哋食埋去。

別墅

太部分個客廳都會有cam 個姐姐有心玩嘢

別墅

呢個工人啲行為真係發瘟㗎喎

大宅

請問如果買機票給工人姐姐回印尼, 是否一定要購買直航機票給她們? 謝謝

伯爵府

windysandy 發表於 24-3-24 19:02
請問如果買機票給工人姐姐回印尼, 是否一定要購買直航機票給她們? 謝謝

不需要買直航,轉機都可以。大家傾妥購買就可以了。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊