婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

洋房

同c6結婚7年,個仔5歲,由結婚到小朋友頭6個月大家同住,差唔多生時,產假期間我出去散步要跟出跟入,生左時,小朋友一喊就由我手上扯個bb黎抱,要佢自己用把鵝公喉去哄個bb,夜晚bb喊就衝入我房門,餵奶又望住我,睇下bb飲奶情況。我忍唔到了,搬走左請工人兩年,期間一至五奶奶煲埋粥俾bb,又同佢沖埋涼,中五又陪bb瞓,我工人日日中五有2粒鐘關房門乜都唔理。後來我忍唔到佢咁懶又搬近奶奶,但都冇同住。

個bb由1歲半到5歲,開住電視餵粥/飯, 咁多年都要塞到佢飽,3-5歲期間,個仔都識講飽,都仲要餵多人地半碗飯,我講左好多次,要教佢自己食飯,唔洗餵咁飽,偏唔聽,借啲衣餵多幾啖,或者用手機電視誘佢再食落去,食到佢認為個孫飽為止。每次叫佢唔好迫佢食,佢就說悔氣話,話會餓死佢。我平日返工都埋,週末好多時仲要上奶奶屋企食一餐,我都唔多理,只係出去飲茶,佢就唔抵得個孫食咁少,又迫個孫食,我地勸佢唔好再迫佢,佢就發脾氣面黑。

同c6話請工人,c6又唔肯,奶奶有嘢做唔好,又唔理唔出聲。放工家務要自己做,又要教小朋友,老爺奶奶除左質飯,學術技能完全唔識教,最叻就長開電視。我真係好孤立無助,好似呢世都因為食飽飯呢件事大家鬧不和,醞釀緊無形計時炸彈。
奶奶最近仲識透個個孫把口責怪我,阿仔識轉達奶奶說話話我了。唔知個仔係咪好快手指拗出唔拗入,個心好疲倦,對住呢頭家真係心灰意冷。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

hsaofan 發表於 24-3-8 22:17
同c6結婚7年,個仔5歲,由結婚到小朋友頭6個月大家同住,差唔多生時,產假期間我出去散步要跟出跟入,生左 ...

你老公又唔撐你

佢介入得太多
同唔同住都係死
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

你奶奶好有錢? 我不會俾老人家亂來。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

回覆樓主:

你奶奶唔係霸道,亦唔係無貢貢獻喎,佢係過度緊張同干涉你嘅生活模式,冇計算過你都唔會搬返近奶奶屋企啦,或者你自己睇開啲同學會感恩,你會少啲怨氣人生過得舒服一些

洋房

兩老冇嘢做,冇孫湊幾年,恨到發高燒,點都要干涉!的確,我點做都係死!
佢冇錢啦,買樓請工人都係我兩公婆自己搞掂,但佢就乜都要管,平日仲要俾說話我地,得閒同親戚講是非。湊孫亦係佢人生。
我諗過好多次想離婚,因為對住個咁愚孝既老公,唔敢想像我既下半生會點。
對於冇四大長老湊孫既家庭,或者有我奶奶呢種人湊孫係福氣,但我一星期見佢7天,真係難以培養出感恩的態度。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

既然兩老冇錢, so 佢地有味啦
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

男爵府

hsaofan 發表於 24-3-9 12:13
兩老冇嘢做,冇孫湊幾年,恨到發高燒,點都要干涉!的確,我點做都係死!
佢冇錢啦,買樓請工人都係我兩公 ...

你睇下社工先, 抒緩你情緒先, 問題係難搞, 但唔係無得搞, 前題係你要照顧自己身體同心情先, 其他問題慢慢黎搞

琥珀宮

hsaofan 發表於 24-3-8 22:17
同c6結婚7年,個仔5歲,由結婚到小朋友頭6個月大家同住,差唔多生時,產假期間我出去散步要跟出跟入,生左 ...

你搬開左又有工人,根本唔應該再比99過黎啦
好多婚姻中最大嘅挫折同難關,就係99,過到就過,過唔到就離,唔好委屈自己,要c6共同面對,要比c6知佢唔面對嘅話有咩結果,仔已經係你生,冇理由所有問題都又你去承擔晒,如果真係咁,仲要個c6黎做咩呢

當年我又係比99迫到埋牆角,最後同c6講再係咁我大不了離婚,仲要個仔跟返我姓,比佢知唔可以因為怕佢阿媽唔開心就去迫死人地個女,我都有阿媽生架
最重要係要比c6知道係,我講得我出一定做得到

複式洋房

你99係咪都係鄉村長大?
用把鵝公喉去哄個bb超有共鳴

珍珠宮

長老最忌介入太多,甚至當咗個孫係自己生,
無事做得閒探孫無問題,但唔好爭住話事,仲要新抱/女婿話唔好既野,再做多幾吓,要擺架子應該留返係自己屋企擺俾自己仔女睇

民房

睇完你講我都好擔心,我99簡直係一言堂,逼人跟佢果套,唔係就一哭二鬧三上吊。依家bb未出世已經話我呢樣果樣(包括屋企寵物,飲食咩都要管,預告日日上嚟睇b)…. c6又唔出聲⋯⋯ 感覺未生已經產前抑鬱

珍珠宮

回覆樓主:

同老公傾下教養問題+親子時間
仲有主權問題
老公唔撐就唔掂

珍珠宮

eb59755f2a0b0f 發表於 24-3-22 17:19
睇完你講我都好擔心,我99簡直係一言堂,逼人跟佢果套,唔係就一哭二鬧三上吊。依家bb未出世已經話我呢樣果 ...

趁老公仲錫你,bb未出世真係要傾好,大家保持距離最理想

伯爵府

eb59755f2a0b0f 發表於 24-3-22 17:19
睇完你講我都好擔心,我99簡直係一言堂,逼人跟佢果套,唔係就一哭二鬧三上吊。依家bb未出世已經話我呢樣果 ...

唔怕話你知,呢種奶奶之後仲控制狂,一定要遠離,如果唔係你一定後悔,記住我嘅說話

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊