自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

冇所謂,唔學壞健康就得,出路有好多

珍珠宮

冇所謂,唔學壞健康就得,出路有好多

男爵府

BB防敏心得分享勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 小manman 的帖子

首先多謝你的認同,香港真係唔係好多家長能夠放開banding,通常都係為小朋友爭取認為的最好,而唔係小朋友真係適合的學校。banding 唔適合,就算俾你大抽獎入到,都係苦了孩子苦了家長,破壞了關係,亦令佢失去信心。

翡翠宮

vvkennis 發表於 24-3-10 00:17

首先多謝你的認同,香港真係唔係好多家長能夠放開banding,通常都係為小朋友爭取認 ...

非常同意你所講,你講哂我心中想講的野

男爵府

回覆 iamiam 的帖子

認同,讀大學真係唔係唯一一條出路,仲有好多選擇。

男爵府

多謝你認同我的想法

男爵府

一定係b2尾,好過b3頭
B2尾學校都想上b2b-b2a,但好少聽到b3升上b2

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

vvkennis 發表於 24-3-9 18:54
其實讀書係小朋友讀唔係家長讀,應該揀間適合小朋友的學校,band2尾或band3頭都唔係問題,最緊要係啱小朋友 ...

非常同意

大宅

其實B2尾B3頭係無咩分別,最後大家都係去考同一個DSE, 如果小朋友努力讀書,一樣可以有機會入到大學,相反,唔努力,一樣考唔入大學

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

當年我個仔都係咁號嘅情況,搵咗間校風幾好嘅 band3,讀6年都係精英班,可惜疫情冇得返學影響,差少少分上唔到大學,報高級文憑,又讀得幾好,預備year3報返入大學

珊瑚宮

一生中最愛 發表於 24-3-10 07:18
當年我個仔都係咁號嘅情況,搵咗間校風幾好嘅 band3,讀6年都係精英班,可惜疫情冇得返學影響,差少少分上 ...

珊瑚宮

三二如六 發表於 24-3-10 06:49
其實B2尾B3頭係無咩分別,最後大家都係去考同一個DSE, 如果小朋友努力讀書,一樣可以有機會入到大學,相反 ...

但係好多人都仲係好介意.

伯爵府

其實如果校風好又考得前既band 3都冇所謂, 勉強去band 2 到中四選科會冇咩選擇,因為名次唔夠前只能做被委派果批,至於入大學大家都係考果份DSE,冇分band 2 band 3啦,就算band 2校入到大學都唔會有人識間學校啦, 我仔band 2 校入到港大住hall, 有次活動要上台介紹自己, d hall mate 話乜有間咁既中學架咩?佢地全部來自名校 St jo, LS, DB, WY, QC

侯爵府

2024年龍年勳章

hugub 發表於 24-3-10 07:38
其實如果校風好又考得前既band 3都冇所謂, 勉強去band 2 到中四選科會冇咩選擇,因為名次唔夠前只能做被委派 ...

好多家長升中時都未諗到選科問題,覺得升到間坊間認為好啲既banding就好。樓主assume入間band 2會考包尾,除咗高中要揀啲唔想讀既科外,仲有年年都擔心自己會留班(或者真係留班逢二進一),對小朋友成長真係好打擊。有啲人話讀band 3考級頭都入唔到八大,的確係會咁,但如果讀band 2年年包尾,恐怕中學都畢唔到業就輟學了。好校風既band 3係仲有既,唔係所有band 3都係武館。
入到大學人地都只係識全港名校果埋,當年有同學來自蕭明、上智呢啲地區band 1,我地住港島既同學都未聽過,所以點會分得清band 2, band 3係咩學校。

伯爵府

一生中最愛 發表於 24-3-10 07:18
當年我個仔都係咁號嘅情況,搵咗間校風幾好嘅 band3,讀6年都係精英班,可惜疫情冇得返學影響,差少少分上 ...

心態正面好重要

大宅

mimi987 發表於 24-3-9 15:42
band 3既學校
前列前矛,定band 2 學校考尾段,其實邊樣好d呢?
...

如果小朋友嘅成績真係band 3,夾硬搏到 band 2 學校都無用。但你點肯定佢去到 band 3學校一定名列前矛?

珍珠宮

Fishqqma 發表於 24-3-10 07:29
但係好多人都仲係好介意.

唔想自己子女墊底,又或者面子問題

常講到B3生一定讀唔到書,學壞、打架,一事無成

我相信b3生亦有一班好成績,好多男仔中一二先開竅

珊瑚宮

iamiam 發表於 24-3-10 11:44

係, 唔會全部band3學校都係話人嚟嘅, 即使讀書成績未如理想,都唔等於冇出路。 其實父母應該灌輸一個正確嘅觀念比小朋友,等小朋友唔好咁大壓力。

珊瑚宮

iamiam 發表於 24-3-10 11:44

duplicated

子爵府

mimi987 發表於 24-3-9 15:42
band 3既學校
前列前矛,定band 2 學校考尾段,其實邊樣好d呢?
...

校名直接影響你前途,我以前果間就係九流學校,即使我畢業十幾年後都仲會搵工時因為中學唔出名而被壓價,我已經讀埋英國自資大學,都仲有人會睇我讀咩中學

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊