自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章

婦產科名醫孫錫鴻涉嫌向醫務中心多名女員工發出性騷擾言論,醫委會早前接獲投訴,今日(11日)舉行紀律研訊。控方律政人員在研訊中提到,孫錫鴻曾以「投籃」方式掉垃圾時向女同事說出,「孫醫生射嘢好準」;又曾在與女同事聊天其間說道,「一萬蚊咁抵,我畀錢買你個外陰」、「你口罩咁薄,睇到個嘴型好想鍚落去」等不當言論。

其中一名控方證人、醫務中心前女員工在接受辯方盤問時指,孫錫鴻曾稱讚她「好靚」,但同時由上而下目掃,令她感到不舒服,認為言論具性暗示。

控方提出孫錫鴻5項不當言論

醫委會今日召開紀律研訊,案情指孫錫鴻涉嫌於2019年至2020年間,在卓越醫務中心向數名女員工發出性騷擾的不當言論。

控方律政人員指出,孫錫鴻曾涉嫌作出5項不當言論。其中一次,孫錫鴻在醫務中心裏以「投籃」方式拋垃圾入垃圾桶,期間涉嫌向女同事說「你哋睇,孫醫生射嘢好準」;孫又被指在與女同事聊天其間說「一萬蚊咁抵,我畀錢買你個外陰」、「嘩,你今日嘅口罩咁薄,睇到個嘴型好想鍚落去」、「一次性交6,800蚊」及「你件衫太低,好想望一望。」

控方證人:孫將抹手紙扔進垃圾桶後說「射嘢好準」

醫委會傳召一名控方證人李小姐,她接受辯方律師盤問時指,在卓越醫務中心擔任診所助理員期間,孫錫鴻曾對她說出「一萬蚊咁抵,我畀錢買你個外陰。」等令她感到不舒服,認為言論具性暗示。

另李小姐也說,曾於醫務中心的「電話部」(負責接聽病人預約看診服務的部門)目擊孫錫鴻洗手後將抹手紙扔進部門的垃圾桶中,並說出「射嘢好準」的話,亦從其他同事聽聞過類似事件。她又憶述,曾上班時被孫錫鴻掃視其全身衣,獲讚「今日着得好靚」,因其眼神而感到不舒服。

在辯方律師盤問下,李小姐供稱,她於2020年7月中辭職後轉往另一間醫務中心工作,而其他同事,包括案件投訴人,亦相繼辭職轉往同一間中心,她否認與其他同事組成「小圈子」密謀離職到新成立的醫務中心工作發展。

該案件研訊將於明日早上繼續進行,由辯方律師繼續對控方證人盤問。

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/999361/%E7%94%A2%E7%A7%91%E5%90%8D%E9%86%AB%E5%AD%AB%E9%8C%AB%E9%B4%BB%E6%B6%89%E6%80%A7%E9%A8%B7%E6%93%BE-%E5%89%8D%E5%93%A1%E5%B7%A5%E4%BD%9C%E4%BE%9B-%E4%BD%A2%E8%A9%B1-%E6%88%91%E7%95%80%E9%8C%A2%E8%B2%B7%E4%BD%A0%E5%80%8B%E5%A4%96%E9%99%B0

如果係真,真係好

公爵府

敬亭綠雪 發表於 24-3-11 22:40
婦產科名醫孫錫鴻涉嫌向醫務中心多名女員工發出性騷擾言論,醫委會早前接獲投訴,今日(11日)舉行紀律研訊 ...

我10年前產檢搵佢,又貴又等得耐

男爵府

男人做婦科 睇咁多年仲未睇化晒?

mercurycc    發表於 24-3-13 18:03
xodebby    發表於 24-3-13 09:15
xi_belle    發表於 24-3-12 16:18
yeung_ma    發表於 24-3-12 13:07
pinkp1314    發表於 24-3-12 10:14
rayrayus    發表於 24-3-12 01:58
無師自通,每天追求神蹟,鎮守潮汐,戒財色名食睡。無所從來,亦無所去。

珍珠宮

回覆樓主:

我未清楚件事,都係刪言論

水晶宮

回覆樓主:

好變態
生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

複式洋房

媽媽group有幾個佢啲熱衷fans 熟客話佢俾人屈喎

子爵府

回覆樓主:

去過佢診所好多次, 有個姑娘做咗好多年,如果真係有呢啲, 人哋就唔會做咁多年啦。 2019-2020發生嘅事,宜家先嚟投訴。 仲要成班集體跳嘈到同一間新醫務中心, 先去投訴舊老闆。係咪新老闆叫佢哋屈孫醫生㗎!

孫醫生日睇夜睇, 明星都睇過, 應該會好厭倦。會鐘意診所的姑娘?

珍珠宮

yeikaki 發表於 24-3-11 22:44
我10年前產檢搵佢,又貴又等得耐

我第二胎睇佢,每次起碼3個鐘,估唔到把口咁賤

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

未知全貌,不與置評

自從上次東張報咗女學生老屈教授嗰單野,真係唔好啲女講乜就信乜。

況且我都識得一個醫生俾姑娘老屈過(唔係有關風化)所以唔敢評論

男爵府

啲女姑娘有時敏感得滯 神神化化
個男醫生可能懶熟 有啲口花花 冇做出舉動
無師自通,每天追求神蹟,鎮守潮汐,戒財色名食睡。無所從來,亦無所去。

珍珠宮

kk1979 發表於 24-3-11 23:07
去過佢診所好多次, 有個姑娘做咗好多年,如果真係有呢啲, 人哋就唔會做咁多年啦。 2019-2020發生嘅事,宜 ...

吓,咁又奇怪枉,有姑娘可以做好多年? 真係有內情? 睇新聞佢就真係好衰…

子爵府

天貓 發表於 24-3-11 23:39
吓,咁又奇怪枉,有姑娘可以做好多年? 真係有內情? 睇新聞佢就真係好衰…
...

睇得佢生b的,通常之後都會睇埋佢婦科, 我由2014想生b睇佢到宜家,每年搵佢做婦科檢查。 佢係一個好好的醫生, 我見到佢尖沙咀診所的姑娘,都做咗好耐。 我覺得呢次一定係有心人想做佢。仲有啊,睇得佢耐嘅人都知佢老婆同佢一齊做婦產科醫生的, 同一間診所, 佢老婆仲要好靚女, 會唔會班妹妹仔姑娘想勾引佢不成、成班夾埋屈佢呢, 始終佢宜家有幾間診所, 話唔埋好多妹妹仔想做小三呢,愛嘅反面就係恨啊

水晶宮

回覆樓主:

呢個醫生不嬲都得罪人多,行內個個都知
成班姑娘(其實仲有醫生)跳槽去嘅診所,老闆本身係佢嘅徒弟後來反晒面,聞說兩個仲將會對薄公堂
所以背後仲有無其他是非就唔知喇。。。

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

一個專業嘅醫生咁講野,佢真係儍左咩

珍珠宮

kk1979 發表於 24-3-11 23:46
睇得佢生b的,通常之後都會睇埋佢婦科, 我由2014想生b睇佢到宜家,每年搵佢做婦科檢查。 佢係一個好好的 ...

哎呀,咁離奇?同新聞報出嚟有咁大反差?

原來佢老婆都係婦科醫生重要好靚女?員工可以做得耐,老闆應該唔會係咁差啦⋯⋯咁你以一個睇左佢多年嘅人講出嚟都好,因為一般人好似我自己都只會睇報道去判斷,如果真係俾人屈就好慘我刪返之前嘅留言…

水晶宮

kk1979 發表於 24-3-11 23:46
睇得佢生b的,通常之後都會睇埋佢婦科, 我由2014想生b睇佢到宜家,每年搵佢做婦科檢查。 佢係一個好好的 ...

呢個老婆係佢第二任,當年婚都未離
唔好講到佢咁專一長情

伯爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

kk1979 發表於 24-3-11 23:07
去過佢診所好多次, 有個姑娘做咗好多年,如果真係有呢啲, 人哋就唔會做咁多年啦。 2019-2020發生嘅事,宜 ...

未必係宜家先投訴, 醫委會成日拖好耐先審架, 之前有啲案件等到個醫生退埋休先審...

男爵府

我第一胎大女睇另一個醫生 一直都睇唔到心臟有好大件事 兔唇 直到佢照結構又快手又熟好快就照到問題 仲要花好多時間同我分析 我引產之後睇佢產後佢鼓勵我又話西醫幫我唔到 介紹幾間中醫叫我睇 調理身體再黎過
到我再次大肚 我成日疑神疑鬼好驚再出事 佢解釋話每一胎都係獨立 叫我唔好緊張happymomhappybaby 仲話響孫醫生手上冇一個媽咪 第一次出事第2次都出事 係0 冇佢鼓勵冇佢比信心 真係唔知點企返起身
真係唔相信一個咁有醫德愛心同埋成日將老婆呀仔擺口邊既男人做咁既事

男爵府

Nbs 發表於 24-3-11 23:51
呢個醫生不嬲都得罪人多,行內個個都知
成班姑娘(其實仲有醫生)跳槽去嘅診所,老闆本身係佢嘅徒弟後來反 ...

係咪姓高果個

子爵府

Nbs 發表於 24-3-11 23:55
呢個老婆係佢第二任,當年婚都未離
唔好講到佢咁專一長情

點會啊, 你聽邊個講啊? 佢以前係翹康果時我已經睇佢, 果陣佢仲單身, 佢有Facebook ,好多patient 佢都有加, 大家睇住佢同呢個靚老婆結婚影婚紗相㗎。
唔好人講你就信啦,有圖有真相。 我相信好多bk jm 比佢接生過當年都有加佢facebook ,佢同老婆恩愛事跡人人都知。

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊