自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

旅行真系自由行好玩D,體驗都唔同,做好防扒手準備,扒手多都唔系今日計事,30年前已經大把。

伯爵府

chocolatebean 發表於 24-3-12 10:51
樓主話老公DRIVING, 更加唔洗驚啦!

而家唔肯定,十年前佢地唔興自動波,租車我都係要掍波,指定要自動波一來貴,二來我見過去到都可以無車,當然可能係個別情況,而家可能無問題。

大城市比如羅馬好多限制,游客唔識睇,未必會明,唔建議揸車。我係法國瀨野,泊錯傷殘人士位,罰120歐,須然最後無事,但都驚架。

重有當地人教停車絕不可放任何野係車內,有野一定要放尾廂睇唔到的地方,一個袋或一件衫都唔好。

子爵府

我住過歐洲10幾年, 10幾年黎只試過一次有人想搶我嘢, 不過搶唔到, 因為佢黎搶之前我已READY 好捉得好實個袋, 但又扮到無野放鬆咁, 方法是時刻一眼關七, 留意身邊一切, 警覺性高, 有可疑人物就行遠D, 但要扮到無野及好放鬆咁, 唔好比人覺得你好緊張, 泊好車千其唔好有野留係坐位上, 要放車尾箱, 佢地如果見到有野會打爛汽車玻璃攞, 背囊要咩前面, 唔好攞住D名牌袋百貨公司shopping袋, 就唔會係人都覺得你係遊客. 唔好好似可以係香港大安旨意就無問題, 香港相比下係好安全. 嗰度D人都係咁生活

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

第一次去,同埋又有小朋友,一定係跟團

大宅

意大利城市,適合自由行,慢慢睇,慢慢發掘。走馬看花就太可惜了。

本人言論不構成任何行動邀約、轉述內容不代表本人立場

珍珠宮

baby7 發表於 24-3-12 10:03
係呀
暑假去呀
無計啦

三思…. 羅馬啲市內交通麻麻,好多時要行大段落先到景點,夏天去真係中暑。

珍珠宮

maman0720 發表於 24-3-12 11:13
我住過歐洲10幾年, 10幾年黎只試過一次有人想搶我嘢, 不過搶唔到, 因為佢黎搶之前我已READY 好捉得好實個袋 ...

我去歐洲都係扮輕鬆, 真係錢同passport 會貼身放,其他嘢一個袋求其掛喺身上。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

回覆 baby7 的帖子

跟團
◕順其自然啦~♥ ◕

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

如果第一次去歐洲,會唔會自由行先去英,法比較容易上手?意大利咁大,要搭火車,挑戰會大d

伯爵府

FennieMan 發表於 24-3-12 10:39
治安唔好,就一定!自由行冇問題,之前做足功夫就得。 最多扒手係景點,因為個個頭岳岳,掛住影相,搵路… ...

咁即係時時刻刻都要好警覺
咁咪好慘囉

子爵府

baby7 發表於 24-3-12 13:15
咁即係時時刻刻都要好警覺
咁咪好慘囉

淘寶應該好多俾人去旅行用既鎖,用嚟鎖袋同行李。你可以小紅書望下,好多人講。夏天去好晒,但影相好靚。你自由行去過澳洲,小朋友又唔細,應該都可以去意大利,真係抵唔住勸多你一次自由行,可以搵自己鐘意既餐廳,隨時隨地食gelato

子爵府

另意大利啲路幾窄架,你做下研究自駕係咪真係岩你地。我嗰時羅馬去Almalfi都係book車。

男爵府

2024年龍年勳章

帶住小朋友同埋首次去咁遠唔係英語為主嘅國家,跟團初探會適合啲,最多下次先自由行,起碼攞咗個初步經驗先。

琥珀宮

回覆樓主:

我同朋友都跟團,自由行講英文未必掂,佢地未必識英文。係意大利小店就同個有番咁上下年紀嘅店主雞同鴨講,雖話可以用手機谷歌翻譯,但都係麻煩,旅行對我嚟講係放鬆,並非歷險,傷我腦筋嘅事不去做。

水晶宮

SandyKL 發表於 24-3-12 16:47
我同朋友都跟團,自由行講英文未必掂,佢地未必識英文。係意大利小店就同個有番咁上下年紀嘅店主雞同鴨講, ...
去旅行自己搵晒料, 其實唔洗點同當地人溝通個喎! 英文已夠用

複式洋房

baby7 發表於 24-3-12 07:49
一家四口
小朋友10y & 12y
平時自由行都係亞洲地方多

跟團

子爵府

我只試過帶兩個小朋友去跟團一次,嗰時細嗰個只得四歲半,去完之後佢竟然話唔鍾意。佢話巴士上上落落唔好,想停喺某度玩耐啲都唔可以。
所以自此之後就要自由行,佢到今時今日都仲記跟團係要巴士上上落落

男爵府

我會自由行,5月同4個長者加9歲仔去,已經教育緊佢哋點防俾人偷野,YouTube 好多片教,留意下就ok.

聖誕去完巴塞旅行,只係地鐵裡面老公俾人摸patpat偷紙巾(但冇成功)。 入黑唔好亂行,小巷唔去,唔好拎名牌同著到隻雀咁,同埋唔好當街拎銀包出黎或數錢。

歐洲遊大部份野信用卡同電話俾錢都夠,小用cash冇咁煩

伯爵府

回覆樓主:

如果有熟意大利的friends帶路一齊去可以自由行;但如果生手又有細路會選擇跟團

伯爵府

莫失莫忘 發表於 24-3-12 14:32
淘寶應該好多俾人去旅行用既鎖,用嚟鎖袋同行李。你可以小紅書望下,好多人講。夏天去好晒,但影相好靚。 ...

多謝妳嘅意見呀

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊