自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

港大醫學院兒童及青少年科學系臨床教授葉柏強在電台節目表示,今年1月首一兩個星期本港進入流感高峰期,重症個案比之前增加,較嚴重的併發症亦多了,近日2宗兒童感染流感嚴重個案,患者分別併發腦病變及心肌炎,情況令人擔心,呼籲家長盡快帶小朋友打流感針。

葉柏強指出,除了流感,近期一些其他病毒,包括以往較輕徵的腸病毒或鼻病毒,發病率及嚴重程度都比以往增加,很多入院兒童要聞氧氣,早前更有個案出現嚴重肺炎,甚至二次細菌感染,導致部分肺組織壞死,需要入住深切治療部。

他又稱,復常後很多學生或家長在預防方面都鬆懈,呼籲小朋友如發燒或咳嗽,要盡早看醫生,盡量留在家中休息,如需要出外,要戴口罩及做好衞生。

複式洋房

打左

琥珀宮

elbar 發表於 24-3-12 12:06
港大醫學院兒童及青少年科學系臨床教授葉柏強在電台節目表示,今年1月首一兩個星期本港進入流感高峰期,重 ...

政府愈係呼籲,d人先更加唔肯同仔女打針架
呢啲叫冥頑不靈,叫d妖人去呼籲,可能有少少效果嘅
睇下麻疹都會復發就知地球上幾多冇腦嘅人

侯爵府

2024年龍年勳章

elbar 發表於 24-3-12 12:06
港大醫學院兒童及青少年科學系臨床教授葉柏強在電台節目表示,今年1月首一兩個星期本港進入流感高峰期,重 ...

阿仔二年級,同學甲流連續2月和3月中完又中

伯爵府

回覆樓主:

好多學生學校已安排打左.應係D比較細D小朋友或家長唔比細路打果D未打

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

mandy952 發表於 24-3-13 07:21
政府愈係呼籲,d人先更加唔肯同仔女打針架
呢啲叫冥頑不靈,叫d妖人去呼籲,可能有少少效果嘅
睇下麻疹都 ...

要打既一早跟學校打左、或自己打左,唔打既總有十萬個理由唔打!日日見診所大排長龍就知有幾多人病!

大宅

我小朋友兩歲起年年都打流感針
我全家大小老幼都打

象牙宮

朋友仔入醫院,佢都打晒針,
病房爆晒,
好多都中幾隻菌,隔離床都係鼻病毒。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊