自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

唔好意思,想問下大家,去旅行你哋會攞走自己張sim card換數據卡,定係取消個漫遊數據呢?還是其他呢?

大宅

erica-camy 發表於 24-3-12 16:34
唔好意思,想問下大家,去旅行你哋會攞走自己張sim card換數據卡,定係取消個漫遊數據呢?還是其他呢?
...

睇部電話係雙卡定單卡,單卡機就換sim卡,雙卡機咪就咁喺電話度轉用第二張卡囉

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

...

攞走香港張sim 卡最穩陣,好耐之前試過自動開咗數據都唔知,以後在旅行時只放旅行張sim 卡入手機,點玩都得。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

無攞返香港張卡出嚟,因為我 disable 咗漫遊

象牙宮

用漫遊唔洗攪張卡.

侯爵府

而家好多漫遊package, 價錢公道, 好耐冇用另一張SIM卡了

象牙宮

回覆樓主:

無換,買旅行卡,我部雙卡手機set另一張上網!因為我放假都可能要聽電話或whatsapp

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

...

冇特定點做。

我一向將部份 app set 去只可用wifi ,唔用background data之類。

如果換咭,多數會拎走自己張咭,當顧少樣野。

我唔係次次旅行都買咭換,出街熄漫遊就算,必要時用少少漫遊數據,費時煩。

民房

我通常去鴨療街買電話卡應該最平,同埋可以買到哂不同地方,但係都試過去到韓國先發現電話卡網絡只能用一日比人呃話5日無限,唯有當地再買一張

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊