自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

歐美國家通常有付小費的文化,以美國為例,客人可以自己決定要給15%-25%之內的小費。不過一名男子日前在論壇上發文,表示自己去剪頭髮,結帳後要付小費的選項,竟然包含90%的小費,讓他看了直說根本是勒索敲詐。

據《紐約郵報》(NewYork Post)報導,這名男子在知名論壇上發文,提到自己日前到沙龍剪頭髮,剪頭髮的費用是15美元,但小費金額的選項卻是50%、70%和90%。

若是支付50%的小費,男子要多付7.5美元、70%是10.5美元,90%則是多付13.5美元,讓男子看了覺得十分不合理。
雖然平板上這三個選項之下,還有小小的「自訂小費金額」和「不給小費」的選項,不少網友仍批評這種要小費的方式真的既不合理又可恥。有網友就說,光是看到給小費的選項只有50%70%90%,他就已經不想給小費了,另一個網友則表示,至少原po剪頭髮的原價還算便宜。

近幾年來美國的小費文化也跟著物價「通膨」,紐約市的消費金融服務公司Bankrate於2023年6月進行一項調查發現,有32%的美國人不滿有些店家會預先設定固定金額的小費,有30%的民眾認為現在的小費文化已經失控,有多達66%的受訪者對小費文化感到不滿。

伯爵府

櫺囹桼 發表於 24-3-13 07:30
歐美國家通常有付小費的文化,以美國為例,客人可以自己決定要給15%-25%之內的小費。不過一名男子日前在論 ...

美加係非常嚴重,唔比会鬧你的

ada0707    發表於 24-3-13 11:49

公爵府

2024年龍年勳章

歐美國家通常有付小費的文化,以美國為例,客人可以自己決定要給15%-25%之內的小費。不過一名男子日前在論 ...

老尾主義~~~

伯爵府

想生BB熱投

想起了上去按摩

I am Agent P

水晶宮

暑假時去加拿大
第一餐飯食中餐
15% tips, 嗰陣jetlag 頭腦唔清醒計錯數
佢黑晒面追住我要我比返

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Nbs 發表於 24-3-13 08:03
暑假時去加拿大
第一餐飯食中餐

其實唔係而家先係咁,幾十年前已經係要比15% Tips架喇。

侯爵府

開心吸收勳章

takeaway 都要比 tips

珍珠宮

回覆 hedhed 的帖子

上去按摩? 內地? 宜家佢地都無一定要俾小費, 同埋無俾無人鬧人喎!! 我每個月都去兩三次, 都無試過有人收小費

珍珠宮

回覆樓主:

而家唔係講梗俾tips唔合理,係講梗俾tips居然可以去到叫價90%,就覺得唔合理!

侯爵府

hedhed 發表於 24-3-13 07:48
想起了上去按摩
上去邊度按摩?
我依家返大6按摩及吃喝玩樂, 完全冇人收小費, 冇明示冇暗示亦冇黑面, JM可以上大6試一吓。

男爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

明月幾時有,把酒問青天。
不知天上宮闕,今夕是何年。
我欲乘風歸去,又恐瓊樓玉宇,高處不勝寒。
起舞弄清影,何似在人間。
轉朱閣,低綺戶,照無眠。
不應有恨,何事長向別時圓。
人有悲歡離合,月有陰晴圓缺,此事古難全。
但願人長久,千里共嬋娟。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Bbpig2014 發表於 24-3-13 10:47
上去邊度按摩?
我依家返大6按摩及吃喝玩樂, 完全冇人收小費, 冇明示冇暗示亦冇黑面, JM可以上大6試一吓。
...

水圍水云間開左n年, 一向每PART都係紙仔圈小費, 浴場入面都有箱仔入小費, 仲會出口叫你付小費!

男爵府

stagea 發表於 24-3-13 11:03
水圍水云間開左n年, 一向每PART都係紙仔圈小費, 浴場入面都有箱仔入小費, 仲會出口叫你付小費!
...
大場要小費、Covid 前都叫抵、小費40/part. Covid 後好多至少都60小費/小時、比60 已經黑面。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

chanti 發表於 24-3-13 11:07
大場要小費、Covid 前都叫抵、小費40/part. Covid 後好多至少都60小費/小時、比60 已經黑面。
...

一向都有小費...
你係浴場唔俾, 仲俾啲姐姐出口話你唔俾, 無CASH可以微信同支付寶!!

象牙宮

回覆樓主:

咁狼死 ,個別事件啦

侯爵府

stagea 發表於 24-3-13 11:03
...
呢間冇去過, 原來大6有地方有小費, 吾講吾知, 謝謝分享!

琥珀宮

Bbpig2014 發表於 24-3-13 11:46
呢間冇去過, 原來大6有地方有小費, 吾講吾知, 謝謝分享!

一向大陸就係有小費收取, 好多間都有...

子爵府

chanti 發表於 24-3-13 11:07
...

呢個post講緊剪頭髮喎! 乜喺大陸剪頭髮要畀小費咩?

子爵府

manfatcentre 發表於 24-3-13 07:42
美加係非常嚴重,唔比会鬧你的

澳洲亦都一樣

子爵府

Nbs 發表於 24-3-13 08:03
暑假時去加拿大
第一餐飯食中餐

有次喺sydney某大酒店,bell boy竟然唔見咗我哋兩喼行李,經我多次落去追問,佢哋搵咗三四個鐘頭,之後先至送上嚟,重要問我攞貼士,唔俾貼死都唔肯走,嗰次我真係嬲到忍唔住用粗口鬧佢,直接關門

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊