6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

呢排天氣都唔算好乾 但BB都兩邊面頰紅卜卜咁
上網查過呢種情況啲人叫佢做奶癬 係咪同奶粉有關?

複式洋房

其實奶癣喺BB身上都好常見 叫得奶癬都唔只係關奶事
原因都有好多種
遺傳、免疫系統、環境、飲食、天氣、塵蟎都有機會令BB出呢種疹㗎

複式洋房

呢種間唔時都會有 我阿B都有過
你記得要睇住佢唔好畀佢係咁搲塊面仔 如果唔係損咗仲難搞

複式洋房

奶癬的確有一部分原因同免疫力有關
想減少復發除咗注意衛生同清潔
都可以試下換一隻營養豐富嘅奶粉去增強BB免疫力
我自己就餵緊Neuropro 呢隻有齊MFGM HMO 成份貼近母乳之餘仲可以增強BB免疫力

洋房

皮膚問題都不外乎注意下床仔被仔等等周邊環境嘅清潔
如果經常復發都要睇下係咪小朋友嘅免疫力太差 若然係就要補下
我自己都揀咗上面講嗰隻neuropro補下 貪佢營養全面有多種維生素同礦物質 可以增強返BB免疫力 仲要係大牌子

大宅

回覆 XinXin.YHX 的帖子

我囝食緊美素有機,都係之前濕疹發得好勁,經醫生介紹,佢叫我地盡量揀返成份天然d嘅奶粉,腸臟好,皮膚自然好咁話,你都可以試試。

別墅

呢期天氣回南天 濕氣重,都有機會影響到皮膚敏感 嗰時我女女濕疹都係三月發作
我揀咗個有機奶粉俾佢 冇咁容易敏感
再加重多啲保濕 揀滋潤啲嘅cream 跟住就好返好多

複式洋房

唔一定乾燥先會紅卜卜/敏感
天氣熱、潮濕都有機會
環境、飲食都有影響
的確要找清楚原因對症下藥🤔
我b 飲開皇家美素有機奶粉,好少有敏感情況,都幾健康

男爵府

虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

XinXin.YHX 發表於 24-3-13 14:28
上網查過呢種情況啲人叫佢做奶癬 係咪同奶粉有關? ...

BB皮膚好幼嫩,容易敏感,如果面仔紅卜卜,可以多d用清水抹面仔,之後搽防敏保濕CREAM
有時BB皮膚敏感,可能同飲食有關,我個女就係奶粉敏感引起濕疹,之後轉左上面JM的奶粉,皮膚慢慢好返晒,同埋便便都有改善

男爵府

我囡果時都係咁,無啦啦面,身,手腳會有一撻撻紅,之後睇醫生話佢係濕疹,叫我地注意下佢飲食同搽多啲保濕,後尾我轉左隻有機奶粉,佢就開始好返好多。

複式洋房

凍乾燥要保濕搽cream 和用放濕器、潮濕就要抽濕或者開冷氣、飲完奶/流口水就清潔返再搽保濕、勤換床鋪。如果都係有粒粒,可能就從飲食入手,人奶的話,媽媽就避免食燥/濕熱野食。奶粉b就可能係奶粉唔夾,個人覺得有機奶粉會比較好。

男爵府

呀B係咪流好多口水?
口水會搞到塊面生奶癬
每次食完奶用清水抹面,搽番Vaseline會好快好

別墅

牛年勳章

XinXin.YHX 發表於 24-3-13 14:28
上網查過呢種情況啲人叫佢做奶癬 係咪同奶粉有關? ...
有機會係奶癬或者口水疹, 最好睇下醫生最穩陣, 我仔仔之前都試過咁, 去睇醫生話轉食低敏奶粉會冇咁容易令bb皮膚敏感, 飲左雅培親護一排皮膚開始穩定返+冇再紅卜卜, 之後同佢轉飲同一個牌子嘅心美力, 飲到而家就快1歲, 皮膚都係同豆腐一樣咁滑

複式洋房

wflam5 發表於 24-3-13 16:49
呢期天氣回南天 濕氣重,都有機會影響到皮膚敏感 嗰時我女女濕疹都係三月發作
我揀咗個有機奶粉俾佢 冇咁容 ...
我都揀左有機俾bb, 由醫院水奶時就揀左hipp, 飲到1歲時, 便便都好好, 皮膚都白白滑滑

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊