自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章

caryfox 發表於 24-3-13 15:32
一個好奇怪消費現象,啲人走晒去長期排隊嘅食店,
一面投訴,又不斷去排隊幫襯。
店外排一條好長人龍,排緊 ...

但有啲明明都唔滿座,都要限時

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

polliebb 發表於 24-3-13 20:03
但有啲明明都唔滿座,都要限時

咁你問佢哋點解

公爵府

LedTV 發表於 24-3-13 17:33
又要自己掃碼落單都算
佢個碼唔得
先舉手叫侍應
我上次去Pizza Hut,因為待應無俾 QR code我落單, 我舉手,個侍應話自己好忙。轉頭佢攞個QR code嚟, 又係不停埋怨自己好忙, 你好忙關我鬼事咩,我嚟食嘢咋,煩到呢,我話: 你張枱留畀第二個啦! 即刻起身走。

子爵府

wtcys 發表於 24-3-13 17:14
諗起上次去新城市食泰國菜嬲嬲地,講明落單計1.5小時,我哋算食得快,咪坐喺度傾吓偈飲下嘢,之後無端端比 ...

大部分新城市廣場的食店都限時,服務也欠佳,食物質素性價比低。免得過我都寧願搭火車出另一區食飯,費事食到趕頭趕命,又物非所值⋯⋯

男爵府

Kennedyjason 發表於 24-3-13 15:28
呢啲問題真係自己攞嚟衰,佢報導又正確喎,酒樓,餐廳真係服務欠佳,唔係熟客真係坐底變左孤兒仔咁. ...
香港收銀班8婆態度好差

好似差佢錢咁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我作為一個半遊客,上次返來香港有D情況真係嬲到我都唔想喺嗰度食,只係因為方便老人家先去 - 係一間屋邨的稻香,我一行入去個完全冇人睬,位又搵唔到前面又唔派飛,問外面的阿姐佢話你自己搵位,有就有冇就冇,佢就只係企喺度等收錢,嬲到我走人,之後我媽自己去找到位,坐低茶又自己沖,order 又自己落,但都仲係要送漏嘢,搵個人跟單都搵唔到...你咁的服務我真係去食fast food 都冇咁嬲。聽阿媽講間稻香最近都執咗,真係大快人心

子爵府

Shellyxlk 發表於 24-3-13 19:37
我喺星加坡生活過兩年,但係佢哋嘅待客態度都係好差㗎喎,的士出咗名揀地點+拒載,星加坡人自己都唔願意做 ...

認同 星加坡待應服務真係好差, 五十步笑百步, 佢地會嘲當面嘲笑遊客嘅英文, make fun by mocking, 其實佢地嘅Singlish咪仲核突肉酸!

子爵府

Tobbyy 發表於 24-3-13 20:08
我上次去Pizza Hut,因為待應無俾 QR code我落單, 我舉手,個侍應話自己好忙。轉頭佢攞個QR code嚟, 又係不 ...

香港啲侍應成日扮忙, 最好有糧出又唔洗做好唔好? 咁唔滿意份工, 咪辭職囉

大宅

虎到金來勳章

程嘉藍 發表於 24-3-13 15:04
新加坡《聯合早報》昨日(12日)發表題為《香港為何變成「趕客之都」?》的評論文章,批評香港飲食行業的服 ...

香港飲食業真係有好大改進空間,首先工時長,人工低係一個問題,侍應個個都好似好燥底咁,怨氣極重,出去食飯仲要睇佢地面色,好似佢地先係老闆,仲要老奉收茶位加一,真係貼錢買難受。

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

hubbyhubby 發表於 24-3-13 17:11
星加坡人真係算把la......我記得我仔好細個時去Singapore玩,在mall入面餐廳食飯,叫個server比D熱水我整熱 ...

係囉 新加坡樣樣都貴過香港,睇tiktok d人過去睇Taylor swift 個個都叫哂鬼,酒店 cheap都要成4000蚊
日本の平安を祈ります

男爵府

回覆樓主:

又話香港走晒班中產專業人士嘅,呢篇文章又話走晒啲服務性行業啲人?啊,原來係走咗班從事酒樓茶餐廳專業人士!

男爵府

Shellyxlk 發表於 24-3-13 19:37
我喺星加坡生活過兩年,但係佢哋嘅待客態度都係好差㗎喎,的士出咗名揀地點+拒載,星加坡人自己都唔願意做 ...

講開又係啊,我在章怡機場買電話卡個售貨員(華人)都係日日在馬來西亞過關來返工,佢話新加坡大部分的sales 都係外勞。

嗰邊的待客之道都唔好得過香港,基本上無招呼可言,酒店房又細又貴。

珍珠宮

Rhapsody2 發表於 24-3-13 20:32
認同 星加坡待應服務真係好差, 五十步笑百步, 佢地會嘲當面嘲笑遊客嘅英文, make fun by mocki ...

星加坡來緊GDP應該不如理想

子爵府

caryfox 發表於 24-3-13 18:51
我估到係邊間 係酒樓,

這間唔識人都唔好去,

原來x彩酒樓出名伏

子爵府

anniekayan 發表於 24-3-13 18:18
我同意呢句

X 2

男爵府

一堆人話新加坡服務態度差,
我覺得根本五十步笑百步,
大家都一樣,
香港服務態度差又唔係第一日知,
比人講咪講囉,
反正我地就唔改,
意見唔接受,態度我照舊。

伯爵府

Kennedyjason 發表於 24-3-13 15:28
呢啲問題真係自己攞嚟衰,佢報導又正確喎,酒樓,餐廳真係服務欠佳,唔係熟客真係坐底變左孤兒仔咁. ...

認同,
‘趕客之都’ 又冇話錯香港喎,
香港飲食業再不改善自己,
真係會比其他地區搶晒生意

伯爵府

一人之下 發表於 24-3-13 16:40
我覺得佢講得好中肯,喺香港出街食飯真係成日都食到一肚氣,香港人應該檢討吓,唔應該只覺得人唱衰緊自己。 ...

Totally agree

伯爵府

ben-dan 發表於 24-3-13 17:23
講得好合理, 我土生土長香港人都覺得食肆多多規限服務又差. 在灣仔吃 $3xx 一位午餐也不愉快, 1點食, 2點叫 ...

請問邊間

首頁
23456...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊