自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章

lemonlemoncc 發表於 24-3-14 07:45
係, 狂打電話個幕好震撼⋯ 的確年輕時愛得就係如此瘋癲

只有年輕過才懂, 家下幾十 ...

昨晚睇呢幾段戲,recall返自己年輕時的似曾相識。。。
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

大宅

2024年龍年勳章

其實 TIM 係一個好多包袱好壓抑的人,好多野諗住自己處理自己承受,但因為咁就被解讀為唔坦承的偽君子,其實佢本身唔係渣男。反而大家好鍾意的 DAVEY 先至係渣男...

揀另一半除左唔好搵有家累的人之外,奉勸大家都唔揀好天生唔開心的人,同呢D人相處好辛苦。阿TIM 就係中晒呢兩樣

子爵府

Tim嘅角色人設係「善仁」,以善良、仁愛為宗旨,相信佢後生時確係咁的,不過經過歲月洗禮,以及現實環境的種種不如意、事業、家庭(婚姻及原生家庭)一一倒塌,「善」與「惡」爭持,其實佢真係好痛苦。

佢唔係一味「渣」,因佢內心仍有「善」,不過「善」被「惡」慢慢凌駕,呢類人去到而家嘅地步一定非常痛恨自己,所以佢更加懷念以前嘅自己,正如尋日嗰集,海話Tim唔愛自己,只係喺自己身上搵返以前後生,仍然滿有人生理想時的感覺。

編劇好得!人物描寫寫實又立體。正常人每日都係善同惡爭持㗎啦!齣劇最得係唔只單純寫愛情、情欲,仲睇到人喺當中嘅成長、轉變。

劇本好,演員自然演得好!

珍珠宮

zayma 發表於 24-3-14 00:22
哈哈,我一路睇時都係咁諗,之前有啲話yoyo發癲好難頂,阿tim有外遇都係yoyo做成,阿海咪又係發癲喪鬧
...

仲癲呀,狂打電話,好瘋狂好煩,識幾耐啫,人地10幾年夫妻都末有甘癲,所以啲人閙yoyo 角色誇張 我覺得一啲都唔誇
而家兩個女人比你揀,正經男人都會揀yoyo做老婆啦

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

阿海好慘

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

阿海好慘

珍珠宮

B.BB 發表於 24-3-14 10:42
其實 TIM 係一個好多包袱好壓抑的人,好多野諗住自己處理自己承受,但因為咁就被解讀為唔坦承的偽君子,其 ...

Tim 根本系一個不折不扣的偽君子,邊個女人同佢一齊佢都會將問題怪落對方身上,再擺出一副好煩又無辜楚楚可憐嘅眼神,之前有個阿嬸就系話佢咁樣唔怪得咁多女人鐘意,阿Tim常站在道德高地做偽善之事去hurt 身邊嘅女人,生活好多問題都靠女人幫佢解決,一離婚就話同小三同居,搬屋所有嘢都系小三處理,一句阿爸有病和唔開心就置身於外其他唔理,小三煮完飯阿tim仲要hurt人趕人走,佢簡直自私到爆,最愛系自己

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

呢套戲真係好好睇,好貼地,個個都演得好好

男爵府

回覆樓主:

咁亞海細個嘛,初初得唔到呢個男人,梗係想要,以為愛情係要付出,愛情好偉大,亞 tim咁大個,初初玩梗係冇所謂,簡直沾沾自喜,有條後生女咁迷佢,但耐左,發覺大家價值觀都唔同,要既野亦唔同,亞海既愛對佢係負擔,咪錯愛囉

子爵府

Rita 發表於 24-3-14 09:06
昨晚睇呢幾段戲,recall返自己年輕時的似曾相識。。。

一幕一幕重現眼前禁, 現在回想真係好傻
除咗狂打電話搵對方, 同乞求對方愛⋯ 仲試過坐天光在街外等他回家只偷偷一望

男爵府

回覆樓主:

我以前就係咁
愛到死去活來,被同一個男人分手十幾次,每次都求佢唔好同我分手。有次我仲跪係東京街求佢,幸好當時不太流行拍片,如果唔係我之後都唔知點見人
明知個男人食軟飯,搵你攝時間,出下火,我都中個頭埋去 好傻

女人,我覺得真係要中過招先會清醒。。

milkteabb    發表於 24-3-15 08:37

男爵府

lemonlemoncc 發表於 24-3-14 22:35

一幕一幕重現眼前禁, 現在回想真係好傻
除咗狂打電話搵對方, 同乞求對方愛⋯ 仲試過坐天光在街外等他 ...

深有體會,後生時既自己,而家諗返果個男既一d都唔值。原來唔係最鍾意果個人,只係當時既感覺。

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

想問tim啲細佬妹去左邊?一時話佢阿媽死左佢要照顧個細佬妹,一時又話佢孤零零

侯爵府

polliebb 發表於 24-3-15 08:56
想問tim啲細佬妹去左邊?一時話佢阿媽死左佢要照顧個細佬妹,一時又話佢孤零零
...

係啦,唔知之後會唔會出嚟有d嘢要做

子爵府

呢套劇我最欣賞羅子溢和家嫂的演技,仲有老爺都做得好好。 羅天宇、黎監制都進步好多,Yoyo角色太難演她未完全凌駕到,賴蔚玲一貫穩定水平。 要我揀值得有奬拎會係羅子溢和王敏奕演技令人眼前一亮。

男爵府

yaumuimui 發表於 24-3-15 10:30
呢套劇我最欣賞羅子溢和家嫂的演技,仲有老爺都做得好好。 羅天宇、黎監制都進步好多,Yoyo角色太難演她未 ...

但呢套劇如果年尾就有機會,放年頭,好多人都唔會記得

子爵府

茶走 發表於 24-3-15 13:59
但呢套劇如果年尾就有機會,放年頭,好多人都唔會記得

慘,大台似又捧番以前的5生5旦,內地肯比錢拍大制作,明明套劇一般但宣傳夠做大聲勢好勁,例子新聞女王嚟緊呢類劇陸續有來

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

FionaWong0118 發表於 24-3-14 00:06
我覺得好心涼喎,隻小3之前咁進取又咁誘惑,送上門點會唔食。之後學人做賢妻,tim煩緊自己老豆,佢仲成日講 ...

佢咪算好彩,只係去醫院跟下眼,都冇好似正室咁同住一屋,要執咁多手尾。
Childhood is journey, not a race.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊