自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

係周圍都長期請人,但d文員工,人工又低要求又高

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

AAAABABY 發表於 24-3-15 09:58
係周圍都長期請人,但d文員工,人工又低要求又高

係,我見有d仲用緊9k-10k請人,返5日半

伯爵府

Xmas吸收勳章

29XX86 發表於 24-3-14 17:42
大部份五天,我都做過幾個月。

最後咩原因唔做?

琥珀宮

kaka80 發表於 24-3-15 09:26
其實, 佢地咁樣恰醫院文職位都冇用架, 最終冇人做,冇得益架,,咁點攪呀

冇辦法,呢d係文化問題,以前做過階級觀念好重嘅公司,適應到未冇問題, 適應唔到未byebye
不過佢地一定唔會要我去洗廁所囉,呢啲係行政混亂嘅問題,唔係任何文化或觀念問題,正因為好重階級文化先唔會叫文員去洗廁所

琥珀宮

yanyan-mummy 發表於 24-3-15 10:09

嗰啲擺明想請外勞啦
見有私家幼稚園請行政助理,返5日半,得12000,仲話大學畢業有行政經驗優先考慮,心諗個校長都有病

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mandy952 發表於 24-3-15 11:35
嗰啲擺明想請外勞啦
見有私家幼稚園請行政助理,返5日半,得12000,仲話大學畢業有行政經驗優先考慮,心諗 ...

當出邊周圍個個都係咁樣請嘅時候,呢個就係合理價

珍珠宮

嗰啲擺明想請外勞啦
見有私家幼稚園請行政助理,返5日半,得12000,仲話大學畢業有行政經驗優先考慮,心諗 ...

咁既人工, 食飯, 坐車都冇左筆, 叫人點做呀

男爵府

畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我都穩緊文職類,想穩返5日、屋企附近、人工低都OK(前提係人工同工作量對等),見到返6日、5日半、長短週CV都唔想sd

男爵府

食得好勳章 開心吸收勳章 陪月勳章

HA 到做, 真係好慘, 由其是做細,
客人無理, 同事唔理, 上司不理,
人工都補償唔到心理壓力

民房

mkfhome 發表於 24-3-15 11:53
人工都補償唔到心理壓力

仲有病人極西發癲嘅態度先至難頂唔怪得知長期請唔到人! 真係當自己係貴賓

大宅

liqinmei 發表於 24-3-15 11:52
我都穩緊文職類,想穩返5日、屋企附近、人工低都OK(前提係人工同工作量對等),見到返6日、5日半、長短週C ...

我都想搵返5日,近屋企,人工都唔介意低啲,但見好多都係5.5或6日
未有合適諗住pt都殺住先,點知見到包裝時薪40,仲要求6年經驗,文員時薪50,要求中英文讀寫流利,其實係咪真心想請人架?

男爵府

yanyan-mummy 發表於 24-3-15 10:09
外判

雲母殿

raylife 發表於 24-3-15 12:45
外判

但係我見佢哋又真係請到人㗎喎,不過通常都未必係正常人,同埋騎牛搵馬未必做得長

男爵府

我覺得同人工有關係,月薪2萬內既工其實唔難搵~

男爵府

yanyan-mummy 發表於 24-3-15 12:47
但係我見佢哋又真係請到人㗎喎,不過通常都未必係正常人,同埋騎牛搵馬未必做得長
...
我做過政府外判工,咩人都有,外判商只為交人頭咩年份都推比政府,而且真係好難請到個似樣既正常人,個陣我做個team 開10位,我做左18個月,期間得2 個月系full team。 有 d 可能騎牛搵馬心態,好快就走,有 d 為左壓低工資可以申請公屋或者其他政府準貼。 有 d 唔係文職既料但又死都唔肯做勞動性工作。。。。。 有 d 就黎退休唔計較咁多,做幾年都夠期退休。 如果唔係騎呢怪,你只要說服到佢你有長做既理由基本上都會請,如果你本身經濟能力真係好低,可以伸請埋政府在職資助,加加埋埋都有萬二。 通常衣類工要求好低。

男爵府

mkfhome 發表於 24-3-15 11:53
人工都補償唔到心理壓力
HA 不是一般人能理解佢個文化同背後管理理念

水晶宮

mandy952 發表於 24-3-14 11:58
5日半梗係少人肯做啦,而家已經有公司講緊返4日半,朋友公司有仔女嘅優先試行4日半,當然佢地本身係返緊5 ...

我自己都會盡量儲假自製每周返4.5日,爽好多。多半日如果安排得好,做到好多野。

侯爵府

HAPPYBOBB 發表於 24-3-15 10:34
最後咩原因唔做?

人事太差(嬸,護士,老臣子文員),工作性質唔好做,無固定work station, 要周圍行行企企,用緊電腦做工事,個護士可以叫你起身,佢要用。

侯爵府

嗰啲擺明想請外勞啦

幼稚園又係好差,午膳係位食,一邊食都要做野,因幼稚園基本得一兩個文員,連出街食lunch機會都無。

琥珀宮

29XX86 發表於 24-3-15 14:48
幼稚園又係好差,午膳係位食,一邊食都要做野,因幼稚園基本得一兩個文員,連出街食lunch機會都無。
...

幼稚園基本上只有半個鐘食飯,又唔可以出街食

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊