自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大仔五月參加畢業營,但他因為身體問題晚上仍會尿床,要著片褲訓。

在家中他是可以完全自己照顧自己的,他現在只是擔心會被同學知道他瀨尿同著片......

有沒有其他家長的小朋友也會尿床?你們怎樣為他準備?要不要先跟學校講?希望向大家取經。

謝謝!

複式洋房

0030 發表於 24-3-14 11:47
1要著片褲訓。2.不要跟學校講,正常小學畢業,都11/12歲應該自己處理到

佢處理到,只係要幫佢諗方法唔好被同學知

複式洋房

cy101 發表於 24-3-14 11:54
平時在家係點樣,咁都係一樣處理,pat pat 位好明顯?遲過人瞓.早過其他人起身!

...

少少明顯。如果無瀨尿就ok,瀨左就會明顯一點。

複式洋房

donut012 發表於 24-3-14 13:04
着尿片褲應該冇人發現嘅。不過最緊要你仔仔意願係點。有時我哋大人諗得太簡單,而家啲細路仔講嘢可以好衰。 ...

佢想去,但又怕被人發現佢用褲仔。
都好正常,小朋友一定想玩,而且仲可以脫離父母三日。只係要諗點可以幫佢解決個問題....

複式洋房

sasa615 發表於 24-3-14 13:11
你有個仔23年9月升小學
依家5月要參加畢業營
即係你有2個仔(6歲、11歲??),2個仔都有需要 ...

係。我見其他朋友都有呢個疑問,這個回覆一次過解釋多一點。
哥哥是小六,弟弟現在小一。兩個都有膀胱肌肉的問題。

弟弟上年講了,他忍不到小便,一有少少急就控制唔到,好短時間就會瀨出來,所以要著片/褲仔返學。
哥哥好一點,趕得切在幼稚園時戒了日片,現在只用夜晚著褲仔。

點解會咁呢?其實真係遺傳...我自己(我是爸爸,just in case有其他家長以為我是媽媽)小時間也是會瀨尿。我的情況跟哥哥差不多,返學時不用著片,但去到青年期才漸漸減少尿床,去到中三左右就只會一個星期瀨一、兩次,去到中五才正式不再用尿片。

所以點解我咁緊張想幫佢地兩兄弟處理這個問題,partly因為這個問題是來自於我。

複式洋房

CathyChan1126 發表於 24-3-14 14:27
我仔當年小三,
去前有家長會
老師講過,有尿床問題

學校好好!
我仔學校無問這個問題(不知道之後會不會問,始於還有差不多兩個月。)

你仔仔的學校提供了甚麼幫助?謝謝!

複式洋房

ctsang 發表於 24-3-14 15:38
我仔小二時要跟學校去五日camp,開家長會時,老師已經講明如果小朋友有尿床問題要同老師講,到時尿片放老師 ...

這個安排好!!
如果可以不在房處理,我預先將褲仔交俾老師。訓之前去老師到著褲仔,早上去老師到除褲子換底褲,咁應該穿煲的機會很少!

好彩佢副班主任係呀sir,如果可以安排到應該更好。我下星期會試試跟他副班主任談一談。

謝謝!

複式洋房

mycatisblue 發表於 24-3-14 16:10
兩個仔都有呢個問題都好慘

又未到好慘o既...
兒子行得走得智力正常,已經比不少人幸福了。

況且這個問題,兒科醫生話同我小時候一樣,到青年期就會慢慢好。

海之風    發表於 24-3-16 18:06

複式洋房

0ooxoo0 發表於 24-3-14 16:12
口臭啲講句……如果兩個仔都咁樣,樓主都真係好頭痛……
我都有印象樓主係男人,但作為女人嘅我又覺得,做 ...

謝謝你支持。其實我睇到「尼d野應該由老婆處理啦」都打了個突,點解我唔可以處理呢....?

我一來覺得是因為兩兄弟都收了我的DNA才咁,二來我算是過來人,三來我絕對同意「係冇分應該老婆定老公處理」,所以我特別想幫佢地解決這個問題。

我地又雙職家長,點可能分有咩係太太搞,有咩係我搞...?

複式洋房

amywon 發表於 24-3-14 18:29
好奇一問,你本人小時侯去camp如何處理?咁多年你有同學朋友知道此事?
謝謝分享!
...

我細個嗰陣時係穿煲呀⋯⋯
第一晚忍住唔瞓覺,到熄晒燈同學都應該瞓晒我先至着片。細嗰時仲冇褲仔,一定要喺床上面着尿片,冇得靜靜雞去廁所着⋯⋯

早上去廁所除片,結果下一個用廁所嘅同學發現垃圾桶有尿片。嗰時一間房得四個同學,都冇得唔認係自己⋯⋯結果都有比同學笑係瀨尿蝦⋯⋯

中一本來仲有一次宿營,就已經唔敢去了。

去到後來好彩中五嘅時候戒咗片,中六就可以去多次宿營。

複式洋房

amywon 發表於 24-3-14 20:25
咁你的經驗可跟阿仔分享,比多個袋套住先,去安全地方先丟,如果萬一比人發現都唔好大介懷,每個人都有自 ...

哥哥就無咩野o既,佢小學己經無著片返學,同學亦都唔知。我同醫生都有同佢講大個仔就會ok。雖然當然都會覺得醜怪,唔想被其他人知。但因為本身就極少人知,亦無同學知,所以都算無事。係今次真係有點挑戰,所以要小心準備。

弟弟就tricky少少,因為佢依加同有著褲仔返學,d同學都知。大部分同學都算friendly,但亦真係有同學會取笑佢係BB。老師有介入,叫做好少少。

複式洋房

sharebuy 發表於 24-3-15 01:34
條褲仔用一個深色膠袋裝住,再用紙袋拎住去廁所,起身就將褲仔放入深色膠袋裝係紙袋度,去第二層男廁成個 ...

睇下同老師傾下先,如果可以交d褲子去老師到,再去老師到著褲子同早上換返底褲,咁應該都ok。

如果唔得,可能就真係要換d深色膠袋俾佢。

複式洋房

sharebuy 發表於 24-3-15 16:59
但你問左阿仔同唔同老師講先
我仔都係5年級下學期先無遺尿,睇兒科醫生、專科都話無問題。
...

呢個一定會,佢都會明白
佢自己都想去宿營,佢而家係爭一個方法令佢去宿營得來,不要被同學發現佢着褲仔同埋瀨尿

複式洋房

chungmancy 發表於 24-3-16 00:01
Totally support you..祝小朋友機能快快成長,免除煩惱

謝謝!
醫生都話佢地同我一樣,到青春期就會好。我都有同佢地講爸爸小時候都一樣,去到高中就開始不用尿片了。佢地都明白大個就會ok,所以心中還好,只是怕被同學知道瀨尿會被人笑。

複式洋房

20162016 發表於 24-3-16 09:15
始終都有條片有厚度喺入面好難唔發現,同埋小朋友玩有時都會你搞吓我我點吓你
...

如果淨係訓教時著,訓之前去老師到換褲仔,起身去老師到換返底褲,應該ok吧?
我尋晚同佢傾過,佢都同意試試問老師可不可以幫他帶褲仔同讓他去老師房換褲子,我下星期會找他老師傾。

複式洋房

20162016 發表於 24-3-16 09:22
其實都應該好影響心理搞到好唔開心吧

總有一點....
有d同學知道我用尿片之後會笑我,叫我做BB。返學又有時會打我pat pat,問我尋晚有無瀨尿之類....

嫋彩都有d比較成熟少少的同學不會笑我。去到小六,有d同學比較早熟就好一點。仍是「屁孩」的就欺凌多一點。

當然呢到都係依加大個睇返轉頭,小時間我自己一樣是「屁孩」

同埋小六去完camp就好快畢業,所以還好。中一就真係唔敢去camp了.....

不過其實醫生就去到15歲都有1-2%的青少年會訓教瀨尿,我地三父子唔算極之特別。只係唔知點解上到網好似好少人有這個經驗咁.....照計一級100人,應該每隔幾年都會有同學要用尿片去camp架?

複式洋房

adrianada 發表於 24-3-16 14:09
我仔有個同學都有呢個情況,我仔都話喲同學成日笑佢係瀨尿蝦,著尿片返學,佢次次去洗手間都拎住一袋野,加 ...

你兒子是不是小一?
可能你兒子是我細仔的同學⋯⋯?

複式洋房

adrianada 發表於 24-3-16 17:57
不是

介不介意我問一問,你的兒子現在是幾年級?
想了解吓香港有同樣情況的小孩,現在是幾多歲。
謝謝

複式洋房

adrianada 發表於 24-3-16 19:37
小4,佢同學都係小4。

四年級著片返學仲被同學笑瀨尿蝦,真係慘....
希望佢都快d戒到片,同埋希望佢d同學多d understanding....

老師有沒有給予甚麼support他嗎?

複式洋房

yoyo123 發表於 24-3-16 20:17
我仔以前都會,不過唔密,一年幾次?唔睇你呢個post都唔記得,係喎佢已經好幾年無尿床,已經高中了,佢尿 ...

你兒子去到幾年級開始不用著片訓?幾多歲才沒有瀨尿?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊