自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

20162016 發表於 24-3-16 09:22
其實都應該好影響心理搞到好唔開心吧

總有一點....
有d同學知道我用尿片之後會笑我,叫我做BB。返學又有時會打我pat pat,問我尋晚有無瀨尿之類....

嫋彩都有d比較成熟少少的同學不會笑我。去到小六,有d同學比較早熟就好一點。仍是「屁孩」的就欺凌多一點。

當然呢到都係依加大個睇返轉頭,小時間我自己一樣是「屁孩」

同埋小六去完camp就好快畢業,所以還好。中一就真係唔敢去camp了.....

不過其實醫生就去到15歲都有1-2%的青少年會訓教瀨尿,我地三父子唔算極之特別。只係唔知點解上到網好似好少人有這個經驗咁.....照計一級100人,應該每隔幾年都會有同學要用尿片去camp架?

珍珠宮

Matthew.Wong 發表於 24-3-14 10:34
大仔五月參加畢業營,但他因為身體問題晚上仍會尿床,要著片褲訓。

在家中他是可以完全自己照顧自己的,他 ...

如果係身體問題,唔怕同老師講喎,大家配合下點樣做,好過比同學發現實比人笑,自尊心更受傷害

子爵府

我仔有個同學都有呢個情況,我仔都話喲同學成日笑佢係瀨尿蝦,著尿片返學,佢次次去洗手間都拎住一袋野,加上廁格內冇垃圾桶,丟出去果陣一定有其他同學見到,所以唔建議佢宿營,老師唔會無時無刻幫你個仔拎住尿片,為免佢被同學笑,還是不要去好啲。

複式洋房

adrianada 發表於 24-3-16 14:09
我仔有個同學都有呢個情況,我仔都話喲同學成日笑佢係瀨尿蝦,著尿片返學,佢次次去洗手間都拎住一袋野,加 ...

你兒子是不是小一?
可能你兒子是我細仔的同學⋯⋯?

子爵府

Matthew.Wong 發表於 24-3-16 17:56
你兒子是不是小一?
可能你兒子是我細仔的同學⋯⋯?

不是

複式洋房

adrianada 發表於 24-3-16 17:57
不是

介不介意我問一問,你的兒子現在是幾年級?
想了解吓香港有同樣情況的小孩,現在是幾多歲。
謝謝

子爵府

Matthew.Wong 發表於 24-3-16 18:50
謝謝

小4,佢同學都係小4。

複式洋房

adrianada 發表於 24-3-16 19:37
小4,佢同學都係小4。

四年級著片返學仲被同學笑瀨尿蝦,真係慘....
希望佢都快d戒到片,同埋希望佢d同學多d understanding....

老師有沒有給予甚麼support他嗎?

男爵府

Matthew.Wong 發表於 24-3-16 18:50
謝謝

我仔以前都會,不過唔密,一年幾次?唔睇你呢個post都唔記得,係喎佢已經好幾年無尿床,已經高中了,佢尿床完可以完全不知繼續訓。
以前有個同事仔當年小學也如是,佢尿床好密,所以有穿片

複式洋房

yoyo123 發表於 24-3-16 20:17
我仔以前都會,不過唔密,一年幾次?唔睇你呢個post都唔記得,係喎佢已經好幾年無尿床,已經高中了,佢尿 ...

你兒子去到幾年級開始不用著片訓?幾多歲才沒有瀨尿?

男爵府

Matthew.Wong 發表於 24-3-16 20:26
你兒子去到幾年級開始不用著片訓?幾多歲才沒有瀨尿?

好細(兩歲?)已經不用,只不過間中失手,一年幾次
佢介日片都好早,唔夠一歲,嗰時姐姐幫手配合得好

子爵府

Matthew.Wong 發表於 24-3-16 20:11
四年級著片返學仲被同學笑瀨尿蝦,真係慘....
希望佢都快d戒到片,同埋希望佢d同學多d understa ...

冇辨法,而家啲小朋友好百厭又多咀,就連老師都唔驚,老師真正去幫手嘅唔多,而且很忙,好多時候都係叫班長幫手照顧個同學。

複式洋房

adrianada 發表於 24-3-16 20:54
冇辨法,而家啲小朋友好百厭又多咀,就連老師都唔驚,老師真正去幫手嘅唔多,而且很忙,好多時候都係叫班 ...

係真...老師最多講多幾句教佢地唔應該取笑同學,但有d同學轉個頭老師唔響到時一樣會笑我細仔係BB....
最慘係我知道有好多家長都唔明,覺得到小學仲要著片返學就係小朋友有問題,甚至係家長有問題。佢地唔明白有人就係身體發展得比較慢。有時有d家長甚至同自己仔女一齊笑我細仔著片返學,面對呢個家長真係唔知可以講咩.....

複式洋房

yoyo123 發表於 24-3-16 20:54
好細(兩歲?)已經不用,只不過間中失手,一年幾次
佢介日片都好早,唔夠一歲,嗰時姐姐幫手配合得好
...

咁就好,我頭先以為你仔仔都係去到中學都著片訓,到高中才戒到片

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ctsang 發表於 24-3-14 15:38
我仔小二時要跟學校去五日camp,開家長會時,老師已經講明如果小朋友有尿床問題要同老師講,到時尿片放老師 ...

老師

大宅

Mochachoi 發表於 24-3-14 13:27
唔知呀, 我識2個男仔都係咁, 你帶佢去睇醫生醫生會話畀你聽係正常嘅佢哋係要比女仔多少少時間。
...

咁醫生話正常嘅時候,個男仔幾多歲

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Matthew.Wong 發表於 24-3-16 21:12
係真...老師最多講多幾句教佢地唔應該取笑同學,但有d同學轉個頭老師唔響到時一樣會笑我細仔係BB....
最慘 ...

哩啲家長要更加理直氣壯過佢同佢解釋,一係塞住佢把口 二係俾佢知佢地幾無知 我唔知其他家長會點睇 但我一定覺得哩啲家長冇品同毫無同理心。

男爵府

回覆樓主:

唔知樓主小朋友有冇試過食藥?我仔當年小二仲晚晩夜尿時,我地帶佢睇醫生,醫生解釋過有幾個%小朋友會到青春期先可以解決呢個問題,係關於hormone嘅原因,佢問我地試唔試食藥,如果唔食藥有機會要去到青春期先可以改善,咁我地選擇咗食藥,我仔食咗一個月到已經完全無再瀨尿嘅問題,之前佢係晚晚瀨,就算我地叫醒佢去兩次廁所都照瀨!
食藥對我仔係超work,不過我唔係香港,所以介紹唔到藥同醫生比你

複式洋房

ctsang 發表於 24-3-17 03:48
唔知樓主小朋友有冇試過食藥?我仔當年小二仲晚晩夜尿時,我地帶佢睇醫生,醫生解釋過有幾個%小朋友會到青 ...

唔係完全無用,但又唔係解決到個問題

如果唔食藥就晚晚瀨濕,食左就一星期濕4-5晚咁。結果都係一定要著褲仔訓。

複式洋房

lovemisha 發表於 24-3-17 03:40
哩啲家長要更加理直氣壯過佢同佢解釋,一係塞住佢把口 二係俾佢知佢地幾無知 我唔知其他家長會點睇 但我 ...

解釋都無用,d人唔明就唔明,反過來覺得係因為我地唔識幫小朋友戒片佢先至要著片返學
老實講,我係心灰意冷,唔想同個別這種家長講野.......

好似上次個post咁,我解釋了醫生的看法,都仲係一堆人響到講「你要恨心d幫佢戒片」、「唔好俾片佢著,佢會造成依賴」之類,我都心很累......

我一來自己經歷過,二來我100%相信佢地兩個都唔想著片。小學生仲著尿片,哥哥仲已經就快變中學生,佢地唔通唔怕被人知道著片會醜怪咩?但身體未ready就係未ready架啦....醫生都話去到青春期就好大機會ok。我自己的看法是他們只是比其他小朋友要長d時間用片、要多d時間戒片,我的責任就是要support佢地去到佢地戒到片個日。好似依加咁,哥哥想去camp又驚俾同學知佢著褲仔同瀨尿,我咪搵方法令佢可以去camp又唔驚被同學仔見到佢著片lor。唔駛急住迫佢戒片,事實上都無得迫。

Sorry,長氣了。講起其他人的閒言閒語,忍唔住牲多了兩句,抱歉

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊