自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

20162016 發表於 24-3-14 22:30
最怕咁樣,搞到個個都唔開心,叫佢以後唔好嚟就個個開心翻晒

樓主c6應該繼續唔開心,只會覺得樓主最開心,玩得開心啦,玩到幾點無人理。
我估樓主學烹飪或插花,樓主c6應該會放心啲。因為我之前有個舊同事老婆學跳舞,佢都係次次去接放學,專登面口一次比一次黑,佢話唔想老婆臨老發老姣。

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

yanfaifai 發表於 24-3-14 16:10
仔女升中後
我不用理功課
工餘時間報了興趣班去做話劇

我明白呢個感覺,外人可能覺得你無病呻吟,但就係不愁衣食就想更高層次滿足,做人都係想有得揀,現在係被迫限時回家,又唔可以揀唔接,即係迫你只可以留家,我都好唔鐘意。

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

之前返工試過一排我老公得閒,日日來接,有D煩,間中接下就好,有時收工都想自己去行下街先

翡翠宮

回覆樓主:

我覺得溝通好重要
你講岀你找到興趣……所以排劇有時會會遲走,亦可同老公講明白佢擔心你夜返
返屋企之前call車可先通知作,等佢放心

侯爵府

judycyk 發表於 24-3-14 16:39
你先生都幾好呀,我夜返我老公都唔會接我,我入院做手術都係自已一個。

自生自滅FEEL

攬下先,咁似我嘅,前幾日我勁唔舒服,死佬不聞不問,叫佢幫我call白車,佢話我點解唔打的去,卒自我係要自己call, 最終我係可以直接入急症室吊鹽水,所以其實都算急的。真係唔知自己嫁咗個乜嘢人,無事無幹感情好似幾好,但每次我一病就例必咁對我,我覺得好心淡。所以有人緊張自己係好的。

珊瑚宮

可能老公唔想你攪到咁夜 唔親自接你又擔心 接你又要等你咁耐 因為佢都應該好攰 大概係咁掛

伯爵府

2024年龍年勳章

NCPJ 發表於 24-3-14 18:21
樓主,我跟你類似情況,我每日在家淨係打理屋企煮三餐(每天送飯俾個細嘅),仔女讀書嘅野吾洗理,生活係 ...

你老公身體好好,只在上個月1次病在家,而且好勤力,平日也沒有放年假留在家,只能在難得的一天病假才見到你咁多年的付出。

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

係愛呀,哈利

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

仔女升中後
我不用理功課

好幸福呀,要珍惜呀
我自己身邊朋友都覺得我老公對我好好 ,但係我好清楚自己發脾氣嘅時候就搵老公出氣,因為佢係我最親嘅人,我係表露無遺, 不過朋友話得我多,我已有檢討下, 收斂自己

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

明白你講咩,我老公都係咁,由拍拖果陣已經係咁,因為當時返工地方比較靜,同埋我自己坐車要成個鐘至返到屋企,佢就日日接我放工送我返屋企再自己返歸。結婚後都維持咗好長一段時間,直至仔女開始返中學,時間有時就唔到。疫情重開後我要每個星期返公司幾日,仔女約同學出街,去上興趣班去表演。。。我老公都90%時間管接管送。。。有時真係好有壓力,因為佢會早到,等一陣其實未到約定時間,佢就會text 我或仔女,遲少少(其實都係未到約定時間)就會催問,好似我放4點半,佢去4點3就到,一到4點35分就會催,4點40分就打電話問我點解仲未見人,其實就算我準時4點半離開,我要落樓再行兩三條街去約定地點,就算電兔都要時間,何況有時要等電梯,等紅綠燈過馬路,試過唔只一次佢早到等得耐黑面,但明明係未到我地約好時間喎。

不過,好多朋友同事好羨慕我,係嘅,有人緊張自己,仲身體力行去照顧自己,唔係人人有嘅福氣,我惜福架,亦講俾仔女聽唔係個個爸爸會肯做司機,爸爸等我地接我地,佢自己都有好多嘢要考慮 - 安全、時間安排,佢有時約朋友都要就我地時間。。冇人係完美,個個有脾氣,可以包容就包容吓,從中我地都可以學吓說話的藝術、時間管理等等。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

水晶宮

蜜蜂糖 發表於 24-3-14 22:44
樓主c6應該繼續唔開心,只會覺得樓主最開心,玩得開心啦,玩到幾點無人理。
我估樓主學烹飪或插花,樓主c6 ...

佢都痴痴哋,跳個舞就話發姣,佢咩年代咩思想呀

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

crt1234 發表於 24-3-14 17:25
咁同你講「怕你約其他男人」之類既說話
會比黑面仲好D?

我性格直接講好過

最怕人口不對心,太多小動

男爵府

回覆樓主:

甘夜返 似去滚多

水晶宮

仔女升中後
我不用理功課

老公好好,番家中就俾D驚喜佢就算

珍珠宮

2024年龍年勳章

20162016 發表於 24-3-15 05:49
佢都痴痴哋,跳個舞就話發姣,佢咩年代咩思想呀

係佢立場認為,唔洗老婆返工做ftm,係想照顧好頭家,等佢無後顧之憂努力工作。仔女升中後唔代表老婆可以經常去夜街,都要睇住頭家,煮飯畀家人食。唔係唔畀老婆學野,老婆想學野可以上午或下午去學,學啲有用嘅野。學拉丁舞想同邊個跳,最重要我舊同事話,而家佢用我錢去同其他男人有身體上接觸,我係男人跳跳吓都會覺得青春返,佢老婆睇韓劇都睇到上腦發老姣。唔睇緊啲去完跳舞,遲啲就話去食宵夜。不如叫佢返出嚟返工幫手儲錢退休,等佢知搵錢辛苦,買條跳舞裙都識肉痛。

珍珠宮

cyyiu 發表於 24-3-14 22:27
你老公好得閒?點解唔喺屋企休息下!

有車,知道幾點出發已經可以,難明白點解要在外邊等咁耐?逃避仔女?雖然升中,亦係適應期,呢段時間,其實家長在身邊亦緊要,建立好佢哋學習,休息良好習慣。多溝通,過渡好青春期!

C6得閒,有時都會接送我,大家約時間,有時佢等一陣,有時我等一陣。大家開開心心。面黒的話,真係不用

珍珠宮

蜜蜂糖 發表於 24-3-14 22:44
我估樓主學烹飪或插花,樓主c6 ...

其實樓主C6咁得閒,可以一齊學跳舞更開心。我曾經同C6一齊去學,返去又可以一齊練習,都幾難忘

珍珠宮

2024年龍年勳章

bbc2018 發表於 24-3-15 10:00
其實樓主C6咁得閒,可以一齊學跳舞更開心。我曾經同C6一齊去學,返去又可以一齊練習,都幾難忘
...

不過樓主唔係學跳舞

珍珠宮

蜜蜂糖 發表於 24-3-15 10:08
不過樓主唔係學跳舞

我見樓上講跳舞,原來學話劇

一班人,樓主C6性格,佢應該好清楚,是否關心佢夜晚一個人返屋企,還是控制狂,後者佢真係無福消受,往後日子更難過

瑪瑙宮

算係

如果同我 ex 比, 直頭係.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊