論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果一個月通知姐姐提前解約,原因是僱主轉做全職媽媽照顧仔女,一個月通知是否不用賠一個月工資呢? 只計單程机票等便可? 姐姐刚簽了第二份約。

大宅

回覆 FZZZ 的帖子

但係你比一個比你炒嘅人留喺屋企一個月?唔驚佢玩嘢?

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

FZZZ 發表於 24-3-14 23:29
如果一個月通知姐姐提前解約,原因是僱主轉做全職媽媽照顧仔女,一個月通知是否不用賠一個月工資呢? 只計單 ...

係可以一個月通知,但又可能玩足你一個月時間,因為你斷佢約。或者你賠償少少俾佢,因為可能都有大假未減,再同佢傾傾。

大宅

katielbaby 發表於 24-3-14 23:55
回覆 FZZZ 的帖子

應該吾會既,始終姐姐好錫我兩個女,只是公司遣散了我,兩個女剛小學好多功課和考試要跟,我想轉返做FTM 照顧好兩個女直至升中。所以先決定提前終止合約,我兩個女也不捨得呢位姐姐的吖。

大宅

shirley_chiang 發表於 24-3-15 08:12
係可以一個月通知,但又可能玩足你一個時間,因為你斷佢約。或者你賠償少少俾佢,因為可能都有大假未減, ...

咁我俾佢揀lor. 我喺怕姐姐突然狂喊吾捨得我兩個女所以先俾一個月時間佢接受下。同埋呢一個月佢可以自由時間出去面試新僱主,好來好去。

伯爵府

同工人呻窮,冇錢請工人,佢會體諒

大宅

FZZZ 發表於 24-3-15 09:33
應該吾會既,始終姐姐好錫我兩個女,只是公司遣散了我,兩個女剛小學好多功課和考試要跟,我想轉返做FTM ...

要睇下使唔使俾工人遣散費

寶石宮

2023年兔年勳章

如果一個月通知姐姐提前解約,原因是僱主轉做全職媽媽照顧仔女,一個月通知是否不用賠一個月工資呢? 只計單 ...

第二份約 留意遣散費

https://www.labour.gov.hk/tc/faq/cap57l_whole.htm#Q1

問1. 僱主在甚麼情況下須支付遣散費給僱員?

答1.

僱員按連續性合約受僱不少於24個月,並符合下列其中一項條件,可享有遣散費:

( 1 ) 因裁員而遭解僱*;

( 2 ) 在固定期限的合約期滿後,因裁員而不獲續約*;或

( 3 ) 遭停工。

* 若僱主在合約終止日或合約期限屆滿日之前不少於7天,以書面要求僱員續訂合約或以新合約重新聘用,而僱員不合理地拒絕該項要求,則僱員無權獲得遣散費。

大宅

Poyau 發表於 24-3-15 19:50
第二份約 留意遣散費

https://www.labour.gov.hk/tc/faq/cap57l_whole.htm#Q1

工人剛簽了第二份合約未做夠4年應該不同遣散費,對嗎?

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

FZZZ 發表於 24-3-16 09:51
工人剛簽了第二份合約未做夠4年應該不同遣散費,對嗎?

連續二年以上都要付遣散費。
attach0/tmp/phpPwG105

大宅

shirley_chiang 發表於 24-3-16 17:07
連續二年以上都要付遣散費。

做滿兩年也要給遣散費?

伯爵府

FZZZ 發表於 24-3-21 23:31
做滿兩年也要給遣散費?

係!如果唔再請工人,滿兩年也要付遣散費。
通常講暫時唔請工人,遲啲會再請,瞞住先。不過試過有工人告僱主,結果勝數。

大宅

shirley_chiang 發表於 24-3-21 23:55
通常講暫時唔請工人,遲啲會再請,瞞住先。不過試過有工人告僱 ...

如果我說轉用partime 工人這個原因赔一個月人工佢走可以嗎?

伯爵府

FZZZ 發表於 24-3-22 12:15
如果我說轉用partime 工人這個原因赔一個月人工佢走可以嗎?

咁你自己決定啦!如果請Parttime 工人,都係需要俾遣散費,如果你不再請全職工人。

大宅

shirley_chiang 發表於 24-3-22 12:34
咁你自己決定啦!如果請Parttime 工人,都係需要俾遣散費,如果你不再請全職工人。
...

我以為未做夠四年只是赔一個月人工同回程机票便可以。我再問下agent確認一下先。

大宅

shirley_chiang 發表於 24-3-21 23:55
通常講暫時唔請工人,遲啲會再請,瞞住先。不過試過有工人告僱 ...

我工又借$,其實過去三年每還完$又再借,今次是佢老母要入醫院,我每次上限四千,之後在糧扣。其實如果以呢個理由炒她足夠吧! 成日當我喺提款機咁。

伯爵府

FZZZ 發表於 24-4-10 09:39
我工又借$,其實過去三年每還完$又再借,今次是佢老母要入醫院,我每次上限四千,之後在糧扣。其實如果以 ...

這不是嚴重過失,不能當炒工人的充足理由。不過你可用任何藉口炒佢,你陪一個月人工送她走。
當然之後三個月內,她都有權追溯你的遣散費。

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

不再請工人要比遣散費

伯爵府

你現在暫時唔請工人,唔代表兩年內唔再需要工人,我唔會同工人講實話。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊