自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

virgokaren 發表於 24-3-19 23:15
所以其實保險賠細數就容易D,医下通波仔,骨折,外科手術可以断尾果D病,仲可以 cover 到。
生 cancer 最 ...

你買嗰d係傳統醫保,而家係有高端保險,可以claim 好多

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

MissMaMa 發表於 24-3-19 21:56
高端醫療,5萬墊底費,每年500萬保障額。而家每年交$5246,如果夠勤力步行,就有8折,$4167

...

要俾5萬墊底費(emoji)

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Ssddff 發表於 24-3-19 22:11
保險公司比一筆錢比個客
之後保險公司不再負擔個客嘅醫療支出
個張保單失效

我第一次聽,乜可以咁做咩

珍珠宮

lovebobo 發表於 24-3-19 23:46
要俾5萬墊底費(emoji)

識計數的話,一定揀高墊底費的,高端係保大單嘅嘢,唔係保三兩萬。0墊底費的,保費每年貴1萬,如果頭5年唔claim,保費差價已cover 5萬墊底費,明唔明

翡翠宮

MissMaMa 發表於 24-3-19 23:50
識計數的話,一定揀高墊底費的,高端係保大單嘅嘢,唔係保三兩萬。0墊底費的,保費每年貴1萬,如果頭5年唔 ...

每個人既需求唔同,冇話一唔一定點揀,只可以話揀份最適合自己嘅保險。另外,高端又點會保大單野,買得高端,一來係可以揀住雙人或單人房,二來,保額大D。普通小手術都過兩三萬,買普通醫保好大機會claim唔足,就會買高端,我好清楚明白。我唔知你所講嘅大單嘢係乜嘢,如果係危疾的話,買多份保額大既危疾會好D

珍珠宮

lovebobo 發表於 24-3-20 00:30
每個人既需求唔同,冇話一唔一定點揀,只可以話揀份最適合自己嘅保險。另外,高端又點會保大單野,買得高 ...

唔同類型保險,係有不同用途。好多人買高端,係講緊幾千萬賠償額,如果唔係為咗大額保障,而係為咗三兩萬嘅住院醫療而去買高端,咁就好蝕喇, 如果識計數都唔會咁做。

我本身一直都有傳統醫保,賠償有分項限額,保小問題住院還可以,如果係大問題,都唔夠保障,所以我比多每年5千加份高端,咁就啱啱好。 你講得啱,人人要求都唔同, 不過我就會計算,搵最好嘅方案。

至於危疾, 我早年已買了兩份,都已供斷,而家收息增值都唔錯,當係零成本繼續享有保障。不過我想講,其實危疾用途,係患上危疾時候嘅一筆過賠償,我就當作應急錢之用, 如果用來cover醫療,其實都未必夠。

都係嗰句,要分清楚唔同保險嘅用途,就可以買最適合自己的保險。

大宅

聽過底薪得8/9千蚊 要做高級少少有人幫你跑數先合理人工

大宅

MissMaMa 發表於 24-3-19 23:16
咁多人排政府,咪就係好似你咁唔買保險囉,唔使用腦都知咩事

你一年買得幾千
會得到咩醫療質素吖 自我安慰
想比幾千/年,有大劉嘅醫療質素,笑C。
幾千一年,好多人比得起,但香港只有9%手術係在私家做,仲要個9%里大部分係十萬左右嘅。
去到一二百萬都好少機會在私家做,你係香港最Top嘅個幾%高端人口?

珍珠宮

Ssddff 發表於 24-3-20 21:30
你一年買得幾千
會得到咩醫療質素吖 自我安慰
想比幾千/年,有大劉嘅醫療質素,笑C。

你理得人哋享用什麼私營醫療服務,反正你冇買保險,都唔屬於你範疇

大宅

MissMaMa 發表於 24-3-20 21:37
你理得人哋享用什麼私營醫療服務,反正你冇買保險,都唔屬於你範疇
...

你一年比得幾千 咪一樣又會比保險公司掟去政府醫院 唔好活在幻想里 以為你個幾千可以發大幾千幾萬倍 澳門都冇咁嘅賠率

珍珠宮

Ssddff 發表於 24-3-20 21:41
你一年比得幾千 咪一樣又會比保險公司掟去政府醫院 唔好活在幻想里 以為你個幾千可以發大幾千幾萬倍 澳門 ...

你真係完全唔識保險㗎喎

係唔算多,好多人買過千萬保額,我份每年保額500萬,不過未至於比人掟去政府。如果比人掟,咪陪你囉,You never walk alone。

唔同你傾喇,太有趣

大宅

MissMaMa 發表於 24-3-20 21:46
你真係完全唔識保險㗎喎

係唔算多,好多人買過千萬保額,我份每年保額500萬,不過未至於比人掟去 ...

我不嬲覺得保險公司係‘爛仔’公司,難得你以為佢有合約精神。
我病咗 小病自費私家 大病就唔醫架啦 去旅行玩吓算啦 錢留比健康嘅屋企人去食咗去更有價值

男爵府

其實醫療保險係唔賺錢,好多保險公司及完客之後爆咗盤就唔做

去靠人壽嗰邊養住㗎咋

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊