自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

請問如果公司行ORSO, 離職後 , 最低強制性公積金利益Treatment of benefits in excess of Minimum MPF Benefits,如果有盈餘, 僱員有兩個選擇 。

第一,可以cash out攞錢走 or
第二,可以將$轉返落去mpf帳戶 。

請問如果選取第一項攞錢走,筆錢要唔要交稅呢 ?

打去mpf 問,冇人知
打去稅局問,冇人聽

伯爵府

朋友們經驗, MPF 唔駛交稅

男爵府

回覆樓主:

應該不用

複式洋房

E_gold8806 發表於 24-3-15 17:06
朋友們經驗, MPF 唔駛交稅

唔洗

大宅

回覆樓主:

不用。我舊公司用orso, 所以可以好肯定答你,不用

珍珠宮

回覆樓主:

感謝各位意見

珍珠宮

BO_BO 發表於 24-3-15 21:48
不用。我舊公司用orso, 所以可以好肯定答你,不用

請教多句,其實可以cash out嗰部分,係公司幫我哋嘅供款?還是僱員之前嘅供款? 再一次感謝

大宅

可愛教主2 發表於 24-3-16 00:12
請教多句,其實可以cash out嗰部分,係公司幫我哋嘅供款?還是僱員之前嘅供款? 再一次感謝
...

orso 係僱員僱主2部份都可以拎走。

寶石宮

2023年兔年勳章

可愛教主2 發表於 24-3-16 00:12
...

6. 我參加了認可職業退休計劃而非強積金計劃 ,在離職時從計劃中收取的款項(累算權益)是否須課稅?

https://www.clic.org.hk/zh/topics/taxation/salaries_tax/income_chargeable_to_salaries_tax/q6

概括來說,認可職業退休計劃的累算權益會按以下情況評稅:

有關部分
收取的原因
評稅情況

僱員供款
任何情況下離職
全部免稅

僱主供款
(1) 退休、死亡、無行為能力 (因受傷或疾病而喪失工作能力)之情況下離職

全部免稅

(2) 終止服務離職
  (a) 為該僱主服務超過十年

全部免稅

(b) 為該僱主服務少於十年

如有關款項不超出「比例利益」,便可豁免課稅。而超出的部分則須課繳薪俸稅。
「比例利益」 = #累算權益 x *服務月份 ÷ 120

# 僱主供款那部分
* 須以整月計算,不足一個月的不包括在內。

例子

假設 一位僱員於服務滿 7 年 零 6 個半 月後辭職,並從職業退休計劃中收取僱主供款部分的累算權益 $100,000,可 獲免 稅 的款額 如下:

「比例利益」= $100,000 x 90 個完整月份 ÷ 120 = $75,000

珍珠宮

Poyau 發表於 24-3-16 09:17
6. 我參加了認可職業退休計劃而非強積金計劃 ,在離職時從計劃中收取的款項(累算權益)是否須課稅?

htt ...

明白,即係唯一有機會交稅,就係僱主供款部分。所以必先清楚權益的數中,僱主佔幾多,然後用formula再計比例利益,再計交税部份。明白,唔該你
呢度好多姊妹都好專業, 感恩遇上

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊