論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

呢個姐姐由我仔出世湊到佢依家3歲幾
姐姐好寵愛佢,當佢親生仔咁錫
但過多10日就要返菲律賓醫病
我哋最近都有同仔仔講姐姐要返菲律賓㗎啦
以後好難見到佢
同埋會有新嘅姐姐嚟湊佢
不過唔知佢明唔明白

1)應唔應該俾阿仔去機場送機?
2)工人話佢走咗之後仲可以同我仔video call,係咪唔係咁好呢?
3)仲有啲咩嘢可以做、可以令到我個仔有心理準備?

別墅

2024年龍年勳章 2024勳章

如果仔仔好痴姐姐既話咪帶埋佢去送囉,同埋video call我都唔覺得有咩問題
有咩令到你會咁諗?

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

bbbangers 發表於 24-3-15 16:38
呢個姐姐由我仔出世湊到佢依家3歲幾
姐姐好寵愛佢,當佢親生仔咁錫
但過多10日就要返菲律賓醫病

1.俾仔仔送機,等他知道工人姐姐要返家。
2.你問咗工人方唔方便。如果佢Ok,我覺得可以的,但不要日日做視像。
3.冇㗎!每日都提提佢。

別墅

almondy 發表於 24-3-15 17:24
如果仔仔好痴姐姐既話咪帶埋佢去送囉,同埋video call我都唔覺得有咩問題
有咩令到你會咁諗? ...

因為想仔仔唔好咁掛住舊姐姐 要適應新姐姐

別墅

2024年龍年勳章 2024勳章

bbbangers 發表於 24-3-16 08:08
因為想仔仔唔好咁掛住舊姐姐 要適應新姐姐

仔仔先3歲,新姐姐黎到應該好快唔記得舊姐姐ga la

別墅

almondy 發表於 24-3-18 11:46
仔仔先3歲,新姐姐黎到應該好快唔記得舊姐姐ga la

好多人都咁講
希望真係啦

複式洋房

我都係出世湊到三歲工人姐姐走,果陣小朋友成日都問我姐姐係咪要走,我只好拉開話題,聊佢傾第二啲偈,分散佢啲注意力,我會叫姐姐唔好喺小朋友面前提起,冇送機冇刻意俾小朋友聯絡。嗰段時間一直陪住小朋友嘗試同佢講姐姐要返屋企,會有新姐姐幫我哋做嘢,盡量解釋同埋盡量少提及舊嘅姐姐,慢慢等佢接受然後又佢傾偈問吓新姐姐幾時先至黎,慢慢小朋友都開始期待

男爵府

其實小朋友好快忘記,我個湊咗8年,一星期已經冇事發生過咁

複式洋房

我工人都係NB湊到三歲半
之後回鄉下 1個月
頭兩日有提下工人嘅
之後都無
大半個月之後我仔話唔想工人番嚟。
都係想父母。親人湊

其實父母先最重要
工人點都係工人
其實小朋友好快會適應

別墅

發表於 前天 17:38 |只看該作者
1)俾阿仔去機場送機有機會幫助佢理解姐姐嘅離開,但要留意佢嘅情緒同感受。2)Video call係好方式保持聯繫,幫助仔仔適應姐姐唔在身邊。3)可以同仔仔講明白,俾佢表達情緒,同時提供支持同安慰。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊