自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

mickeyeva 發表於 24-3-15 18:36
個中年婦人好慘, 俾人誤診患癌切除子宮, 院方又指已安排涉事病理部員工正休假, 唔可以休假了事, 要查個明白 ...

好彩59歲咋
放下自在

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

離晒譜

男爵府

回覆樓主:

最近我朋友親友係cancer 患者
做完化療康復
但要食藥控制
上次覆診醫生開漏一隻重要藥
老人家又唔知道
暈咗喺街 入院搶救
差啲冇命 死過番生

別墅

都冇責任嫁啦,notice下公眾咁解

大宅

回覆樓主:

所以有大病點都要睇多幾個醫生確診

男爵府

呢間博愛醫院同屯門發生醫療事故特別多。例牌叫醫生放下假,過一排風聲避下,個醫生照返工。

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章

有冇搞錯呀

珍珠宮

Abull 發表於 24-3-15 19:51
照道理驗左組織,還要照pet CT scan確定癌細胞,點解會發現唔到出錯,嚇都嚇死要做手術那位女士,其實呢啲 ...

咪係lo!根本就唔係剩係組織化驗調亂,當中係涉及唔同嘅人為失當,而家講梗做錯手術,邊有得錯ga!!

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

mickeyeva 發表於 24-3-15 18:36
個中年婦人好慘, 俾人誤診患癌切除子宮, 院方又指已安排涉事病理部員工正休假, 唔可以休假了事, 要查個明白 ...

雖然59歲個子宮彷彿好似冇乜大作用,但根據我奶奶都係做過呢個手術,佢年紀大少少(講緊都係50零歲)嗰陣開始經常都會忍唔到尿!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

好彩59歲、如果19歲就超級不幸了~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

在屯門、博愛、明愛、瑪嘉烈醫病及做手術真係要求神保佑

大宅

醫管局極少炒人嘅
幾大嘅錯都係休假,只要當事人唔主動話離職,就一定有得做
呢個機構都唔知養緊幾多廢柴

伯爵府

牛年勳章

切左就救唔返,就算賠天價都無用。
離譜

大宅

2024年龍年勳章

好慘

伯爵府

cattz288 發表於 24-3-15 20:13
好彩59歲咋
19,29的話如未生過BB咁就一世

伯爵府

回覆樓主:

幾多歲都唔應該甘比人切錯器官,女人最重要既器官,對日後有好大影響

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Anpanmama 發表於 24-3-15 20:50
雖然59歲個子宮彷彿好似冇乜大作用,但根據我奶奶都係做過呢個手術,佢年紀大少少(講緊都係50零歲)嗰陣開 ...

唔關事架喎
放下自在

公爵府

回覆樓主:

嚇都嚇餐死,生cancer,點知切完先知冇病
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

男爵府

回覆樓主:

象牙宮

回覆樓主:

好事變壞事,個幾月就安排到手術,真係好好,但點會犯咁低級錯誤?!唔係每件sample都貼左病人資料架咩

屯門醫院及博愛醫院病理學部部門主管麥兆銘補充,覆檢1月5日的採樣顯微鏡分析,懷疑受其他樣本混雜,遂檢查當日閉路電視紀錄,並基因分析樣本。結果發現,涉事病人採樣半小時後,有一名70歲癌病人採樣,樣本同日被送到化驗室化驗;據基因分析結果,相信兩人樣本混雜,令報告出現嚴重偏差。他又稱是從閉路電視看到樣本混雜可能性,但由於僅拍到部份化驗程序,混雜原因仍有待調查,現階段只確定過程不涉及打破樣本瓶。
放下自在

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊