自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

香港d 醫生做咩事呢
越來越多醫療事故

大宅

回覆樓主:

真係好離譜,無端端要做個咁大既手術,呢位事主真係好慘,一定要追究責任。

伯爵府

同類事件好似早兩日才有一單,
冇癌又話有癌

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

cattz288 發表於 24-3-15 21:52
唔關事架喎

我99係早年做手術嘅,講緊係差唔多四十年前,當時係全副子宮連子宮頸拎哂出嚟,膀胱雖然好似係響子宮下面,但其實係互相(emoji)托,無咗個子宮,膀胱下垂嘅情況會大啲嘅!
呢啲係99用佢嘅理解講俾我哋知,我所知亦係咁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

好離譜..

子爵府

大力大力 發表於 24-3-15 20:50
好彩59歲、如果19歲就超級不幸了~

無陰公無啦啦捱左一個手術

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

真係慘,冇啦啦開大刀
博愛真係。。。
唔夠人ha又點會炒人
感激遇上你~

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

雖然無lala捱左一刀係慘,但真正苦主應該係患癌果位病人無及時做手術,係咪仲慘
放下自在

伯爵府

呢單嘢真係極離譜,無啦啦做咗個大手術。乜野切晒影響埋荷爾蒙。

男爵府

醒目開學勳章

其實今次係化驗師出錯,醫生只係按化驗報告而總結出需要做手術。不過真係不幸事件。

但點解只做一個化驗?身邊識幾個癌症朋友,都會照MRI、PET CT SCAN等去確定身體情況,如覺得政府排期耐,仲可以攞政府醫院信出去私家照,有折扣的,如只照單一部位,都係一萬幾千左右,要開刀做一個咁大的切除手術,點都要做多少少其他檢查才作決定呀。

男爵府

香港啲醫生係幾無能 唔駛用腦辦事公式化就高薪厚祿
無師自通,每天追求神蹟,鎮守潮汐,戒財色名食睡。無所從來,亦無所去。

子爵府

回覆樓主:

相信事故衹會越來越多,有經驗中層的流失了,退休的移民的,後生頂上,要從錯誤中學習。好多行業都是,可惜,今次是人命。

水晶宮

奇案

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

真係無妄之災無端端要切走重要器官。

所以有事揾多個醫生俾下意見會好啲,減低出錯機會。

政府應該炒咗出錯嘅人,涉及人命呢個懲罰係基本

大宅

索償,無一千萬起碼都要八百

水晶宮

TMMA 發表於 24-3-16 07:23
其實今次係化驗師出錯,醫生只係按化驗報告而總結出需要做手術。不過真係不幸事件。

但點解只做一個化驗? ...

我齋估的
如果呢個病人好早期,子宮照超聲波/MRI/CT 等都可能無異樣,其他地方亦無擴散 (公家未必個個照PET)
所以齋靠化驗報告,加上好似話病人本身係有流血
化驗師出錯,醫生硬食

子爵府

近年好多專業人士做嘢好求其

大宅

cattz288 發表於 24-3-15 22:03
好事變壞事,個幾月就安排到手術,真係好好,但點會犯咁低級錯誤?!唔係每件sample都貼左病人資料架咩

屯 ...

平時醫院驗完會貼好名同ID no. 咁都會錯?

珍珠宮

畀面勳章

TMMA 發表於 24-3-16 07:23

但點解只做一個化驗? ...

唔可以咁講,因為有cancer 嘅內臟,同無cancer 嘅內臟,應該是有分別的,醫生應該分辨到,認真做事,應該會再re-confirm, 重新檢驗,而不是麻木相信報告,大刀一揮就害了病人

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

小肥兔 發表於 24-3-16 08:43
唔可以咁講,因為有cancer 嘅內臟,同無cancer 嘅內臟,應該是有分別的,醫生應該分辨到,認真做事,應該 ...

今次好似係子宮內膜cancer, 外表睇唔到喇,反正成個切,就無再做ct/mri
放下自在

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊