自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

其實點止12個鐘,我朋友話仲要早些返工,因有三個字係用自己時間聽上司每日訓話。

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

時間太長

子爵府

bobomia 發表於 24-3-16 17:47
總結:
工作環境不友善
辛苦

樓上討論有啲九個鐘頭嘅保安

其實做領事館,真係返九個鐘,仲要月薪超過二萬,但係要求年青力壯,仲必須要曾經做過紀律部隊,例如警察,精通流利英語普通話

搞咁多嘢都係兩萬蚊

男爵府

baby668 發表於 24-3-17 11:30
樓上討論有啲九個鐘頭嘅保安

其實做領事館,真係返九個鐘,仲要月薪超過二萬,但係要求年青力壯,仲必須要曾 ...
要做過紀律部隊,又要流利英文,即大學生啦,又要年青力壯,咁既條件,大把舒服管理層賺三萬番五日工放銀行假得閒看一下手機工等住做啦,根本不用做保安咁辛苦啦!又要輪更,又要返六日,又放勞工假,又無自由,連去個廁所看一下手機也不可。

男爵府

而且高人工保安,即是高級地方,要求多多規矩多多,住戶要求超高,受氣都受死你呀!

子爵府

Become 發表於 24-3-15 22:21
比你唔洗做坐12個鐘 玩電話都好難頂

當年做某大公司有個OA坐我隔離,每日工作量得一小時左右,好彩有電話比佢㩒,唔係唔知點過日辰

我都多謝佢的,因為個時佢一見iphone開賣就話我知,我都因此受惠炒iphone賺左一萬幾千

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

qpalzm 發表於 24-3-17 11:55
當年做某大公司有個OA坐我隔離,每日工作量得一小時左右,好彩有電話比佢㩒,唔係唔知點過日辰

...

有OA可以咁得閒?

男爵府

做私家偵探呀,這兒收費如此高,動不動一件工作收過萬元,可想工資不少,很多做過紀律部隊及記者轉行也做私偵。
不像國內工資就低很多,服務收費自然相應便宜很多啦!用不著無謂多花錢呀!

子爵府

irisf 發表於 24-3-17 11:45
要做過紀律部隊,又要流利英文,即大學生啦,又要年青力壯,咁既條件,大把舒服管理層賺三萬番五日工放銀行 ...

唔一定大學生,但要求流利英語寫作和對答

男爵府

yanyan-mummy 發表於 24-3-17 12:01
有OA可以咁得閒?
對呀,那有這麼得閒?

男爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

加上路途時間,直情一日14-15個鐘
返屋企就係訓覺,煮飯時間都無,仲有咩人生樂趣
明月幾時有,把酒問青天。
不知天上宮闕,今夕是何年。
我欲乘風歸去,又恐瓊樓玉宇,高處不勝寒。
起舞弄清影,何似在人間。
轉朱閣,低綺戶,照無眠。
不應有恨,何事長向別時圓。
人有悲歡離合,月有陰晴圓缺,此事古難全。
但願人長久,千里共嬋娟。

男爵府

baby668 發表於 24-3-17 12:13
唔一定大學生,但要求流利英語寫作和對答
即做高級地方啦,個個租戶都是你VIP,芝麻綠豆小事也要你9秒9即時處理,稍稍做得不合意都不可,否則受氣一定受死你呀!

自己咁好條件,流利英語,又年青力壯,做空姐空少秘書好過啦!大把工等你做,根本就不用做保安,甘困身又受氣又辛苦又無me time。

水晶宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

保安很多都係長者 , 健康慢慢出問題, 所以辭職

珍珠宮

木子 發表於 24-3-17 12:18
加上路途時間,直情一日14-15個鐘
返屋企就係訓覺,煮飯時間都無,仲有咩人生樂趣
...
呢d 都次要, 清潔保安courier 好多變態
有次係mtr 個courier 講點bully同事
受氣唔單上司同客

最怕估估下扮代表, 唔難做, 唔會流失高
d人坐定唔願走, 個d咪好工囉

象牙宮

bk普通人 發表於 24-3-15 20:55
保安相對其他基層工種,例如待應,ok,711售貨員要㮽貨,已經唔使體力勞動,甚至好多有得坐,除左要面對麻 ...

保安流失率咁高?

長時間工作。步行樓梯, 每日1次。
沒有。保安好少炒人。退休年齡都延長。

大屋苑,菅理集团,日晚2制。唔差。
去高級住宅做。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

朋友說某d房hit盤不好做,好似將軍X某屋苑,朋友說雖樓高4 1層,計埋行幾層才可由頂樓上到天台,地下又行落三層停車場,加埋即是行足47、48層樓,每次要45分鐘內巡完樓喎,即代表要少過1分鐘巡完1層,甘趕,見到公共地方有壞也不可停留拍照寫紀錄啦。遲了約十分鐘也會比頂巡粗聲粗氣說行得慢阻住之後時間表喎,還要一天巡兩次。

這反映了上有好者,下必有什焉,完全不體諒下層。

所以d保安轉得很快,經常請人。好做又怎會流失率這樣高呀!如好做打死都不走啦!

子爵府

irisf 發表於 24-3-17 12:21
即做高級地方啦,個個租戶都是你VIP,芝麻綠豆小事也要你9秒9即時處理,稍稍做得不合意都不可,否則受氣一 ...

咪講咗係領事館,要求員工嘅質素當然唔簡單,不過你就相對輕鬆

子爵府

hea 保安易做;
認真盡責保安難求

男爵府

bk普通人 發表於 24-3-15 20:55
保安相對其他基層工種,例如待應,ok,711售貨員要㮽貨,已經唔使體力勞動,甚至好多有得坐,除左要面對麻 ...

流失量咁大,一定係人事問題!

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

irisf 發表於 24-3-17 12:14
對呀,那有這麼得閒?

我見d OA連茶水接待清潔送件咩都做,點會得閒坐喺度

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊