婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

子爵府

照音波係咪可以分到正常囊腫定朱古力瘤?
公立話2.6cm應該是朱古力瘤,叫我考慮手術,但我無好嚴重經痛。半年內私家照過又無講。
其中3個食緊黃體素調經,可以突然出現朱古力瘤?

水晶宮

JNF 發表於 24-3-15 22:13
公立話2.6cm應該是朱古力瘤,叫我考慮手術,但我無好嚴重經痛。半 ...

卵巢的生理性水泡,排卵水泡,朱古力囊腫同埋畸胎瘤,超聲波大致上都分到
不過最後都係要做手術先知exactly係邊一種

大宅

JNF 發表於 24-3-15 22:13
公立話2.6cm應該是朱古力瘤,叫我考慮手術,但我無好嚴重經痛。半 ...

Pm我嗎?我都有同樣問題呀!

子爵府

saladbaby812 發表於 24-3-23 00:47
Pm我嗎?我都有同樣問題呀!

已經睇多次,公立話係朱古力水囊,觀察住,消失機會細。私家話睇到朱古力形態,內無內膜可能血會吸收。
中醫話朱古力瘤一定唔會消失。

大宅

JNF 發表於 24-3-24 10:13
已經睇多次,公立話係朱古力水囊,觀察住,消失機會細。私家話睇到朱古力形態,內無內膜可能血會吸收。
中 ...

可以PM我傾偈嗎?我都有粒三cm嘅,而家唔知點樣處理。
我應該去中醫定係私家睇?係咪有藥食?有人話中醫可以縮細個瘤,有冇機會呢?

水晶宮

JNF 發表於 24-3-24 10:13
中 ...

好細的朱古力瘤有機會消失,不過通常都係收經後
因為裡面係積血,你有經期,每個月就積少少積少少
不過細粒嘅,如果無症狀,觀察下都得,睇下之後嘅走勢係一樣size 定越來越大先再決定

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊