自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

selinako^^ 發表於 24-3-16 16:07
小朋友冇喊話好痛?學校冇再跟進?
就咁就算?
10萬手術,唔嚴重都唔使咁貴啦

其實意外,點樣可以唔就咁算?

對方即時扶去醫療室,即時道歉,樓主個女亦都話對方唔係故意,學校最多呼籲下同學唔好追逐;等同坐地鐵呼籲小心月台空隙,真係唔小心比後面既人推一推,叉左隻腳落去拗柴,咁學校可以點跟進?

學校就算有安全措施,老師同學校都好無奈既

子爵府

Yang81 發表於 24-3-15 23:58
小朋友無端端係學校俾人從邊面推到,跌裂咗手,做手術10萬到,准備咗好耐㗎校際音樂節比賽、小提琴考試前功 ...

我好驚訝傷到要做10萬蚊手術嘅一個傷,學校會唔係即刻call白車,似乎你應該追究學校多過追究對方嘅家長,小朋友好多時行嚟行去撞吓撞吓都唔出奇,講真你行出街都會俾人撞到㗎啦,但係學校嘅處理好有問題!

男爵府

金黑街矇 發表於 24-3-16 23:08
我好驚訝傷到要做10萬蚊手術嘅一個傷,學校會唔係即刻call白車,似乎你應該追究學校多過追究對方嘅家長, ...

學校姑娘打電話俾我叫我帶佢去照X-ray,我見到手碗係腫左,腳有少少傷口,我冇諗過係移咗位同骨裂咗,以為學校姑娘為保險起見先叫我去照X-ray,我接咗之後學校冇再打過俾我了

侯爵府

鴨鴨比 發表於 24-3-16 08:36
我多疑左
你囡囡今年畢業
有冇吾小心講左自己直/私有offer?
跌到咁傷, 仲要係從後推, 我認同你有啲疑心都好合理。

未必關中學 offer 事, 小朋友唔知咩事得罪咗朋友, 朋友諗住整蠱下佢, 但玩大咗都唔奇!

子爵府

係意外
咁大家都唔想

男爵府

Prosperous 發表於 24-3-16 23:25
跌到咁傷, 仲要係從後推, 我認同你有啲疑心都好合理。

未必關中學 offer 事, 小朋友唔知咩事得罪咗朋友, ...

因我囡係好單純好善良架,人哋推到佢咁傷佢開頭都冇講名比我聽,係傾咗一陣先講出嚟,話時話,你哋咁樣講,我諗到一件事,說來話長,呢個小朋友表面係天真㗎,我都唔想諗到佢咁.....

侯爵府

Yang81 發表於 24-3-16 23:43
因我囡係好單純好善良架,人哋推到佢咁傷佢開頭都冇講名比我聽,係傾咗一陣先講出嚟,話時話,你哋咁樣講 ...
其實只係 common sense, 如果人地阻住你, 就算大力咗少少, 咪最多推到佢 180 度轉, 但摧到跌斷手, 恕我同樓上果位 JM 一樣, 係有少少懷疑係咪特登 .........

男爵府

Prosperous 發表於 24-3-16 23:48
其實只係 common sense, 如果人地阻住你, 就算大力咗少少, 咪最多推到佢 180 度轉, 但摧到跌斷手, 恕我同樓 ...

10歲人仔,如果有心,我覺得太恐怖了,我都係相信佢無心多啲,不過都多謝哂咁多JM同我分析同有唔同意見參考吓

複式洋房

大宅

係小朋友性格塑造嘅機會。

佢有機會學到,信任,寬容、隨和。
你亦可以教佢 ,猜疑、記仇,娭妒。

性格部份是天生,但更大部份是成長時模彷父母而成的。
本人言論不構成任何行動邀約、轉述內容不代表本人立場

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

加菲貓3 發表於 24-3-16 00:00
如果無買保險,對方又唔認數或無錢,咁條數點計?

睇政府,骨裂其實無野幫到,斷骨先有機會打釘去幫助條骨結合,我老公一對手唔同位置試過三次,每次都係去急症室轉介上病房,出院幾百。

別墅

回覆樓主:

咁就10萬 私院好識搶錢(唔做啲嘢,點收你10萬),做手術又會有疤痕,如果睇政府,一定唔會做手術,我朋友個仔又係比人推搞到手裂,睇政付打完石膏走得,一個月到好返晒,冇留疤痕
其實呢d邊洗做手術,睇鉄打好快好返
當年我跌斷隻腳,都係揾幾塊木板夾住就好返

別墅

0q.cathy 發表於 24-3-17 05:10
睇政府,骨裂其實無野幫到,斷骨先有機會打釘去幫助條骨結合,我老公一對手唔同位置試過三次,每次都係去 ...

私家生存之道就係點掠你錢

別墅

金黑街矇 發表於 24-3-16 23:08
我好驚訝傷到要做10萬蚊手術嘅一個傷,學校會唔係即刻call白車,似乎你應該追究學校多過追究對方嘅家長, ...

最好報警處理

大宅

Prosperous 發表於 24-3-16 23:48
其實只係 common sense, 如果人地阻住你, 就算大力咗少少, 咪最多推到佢 180 度轉, 但摧到跌斷手, 恕我同樓 ...

我親戚小朋友係屋企唔小心跌倒都係骨裂要做手術
有啲唔關撞嗰下力事,係跌落地撞到咩位置

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

CingLee 發表於 24-3-17 05:28
最好報警處理

男爵府

CingLee 發表於 24-3-17 05:23
咁就10萬 私院好識搶錢(唔做啲嘢,點收你10萬),做手術又會有疤痕,如果睇政府,一定唔會做手術,我朋友個仔又係 ...

我仔小學時和同學鬥快跑比人從後一推跌落地,可能手掌落地撐全身,斷骨入政府醫院,即時見醫生,即時上房,原本當晚做手術,但無位要第二朝,其實意外咪意外,見到jm回覆好恐怖,大人世界複雜,先咁多陰謀論

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

唉!無妄之災,破財當災.
祝小朋友早日康復!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mimi987 發表於 24-3-16 22:03
其實意外,點樣可以唔就咁算?

對方即時扶去醫療室,即時道歉,樓主個女亦都話對方唔係故意,學校最多呼 ...

你咁講即係 唔發生都發生左啦, 仲追究黎做乜? 地鐵成日都有意外啦 有乜出奇?
一句意外,就咁算數 咁又幾著數喎
最低限度要比佢知事情嚴重性,比對方家長知宜家情況係點 睇佢會點做
你唔係樓主 想像唔到有幾心痛,影響可以好長遠。。。。如果你小朋友發生呢d 事 你唔會講得咁口響

侯爵府

2024年龍年勳章

祝小朋友早日康復

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊