自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

廢柴孖條 發表於 24-3-17 14:50
要求人家道歉可以,但一講到送物品,成件事就會變質

我會覺得係誠意 小小心意等自己好過D其實佢可能唔會要 唔係個個識整, 如果有人比我 我都唔識整.. 叫佢唔好破費

男爵府

selinako^^ 發表於 24-3-17 14:52
我會覺得係誠意 小小心意等自己好過D其實佢可能唔會要 唔係個個識整, 如果有人比我 我都唔識整.. 叫佢唔好 ...

咁呢啲就係無謂囉、平嘅自己人又唔係買唔起,貴嘢就係勒索,何必俾人唱?五年級同學之間都可以好多是非,何必呢?

別墅

Yang81 發表於 24-3-17 13:22
醫生建議做手術,只打石膏的話有機會消腫之後冇復原再做手術會更麻煩

醫生唔嚇吓你,你點會乖乖地聽佢講

男爵府

CingLee 發表於 24-3-17 15:18
醫生唔嚇吓你,你點會乖乖地聽佢講

佢有俾我哋選擇,我哋唔係醫生,當然選擇最好的方案

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

廢柴孖條 發表於 24-3-17 14:54
咁呢啲就係無謂囉、平嘅自己人又唔係買唔起,貴嘢就係勒索,何必俾人唱?五年級同學之間都可以好多是非, ...
謝告之

侯爵府

selinako^^ 發表於 24-3-17 14:38
冇人話要投訴, 係你話要啫
係父母態度 唔係佢同學既態度... 小學生佢地感覺唔會好似大人咁深
我地要既係慰 ...

其實,我覺得樓主小朋友唔係需要鹿根,係需要學習避免日後同類事情發生,例如見到人跑,要識靠邊站或下堂時避免同一d心急既同學一齊下課,保護自己,以免增加受傷機會。

學校每一個經歷,都係學習既機會,今次正正就係學習寬恕,包容,遇到不幸既事,用咩心態去處理同面對,而唔係埋怨,投訴,猜忌,強大自己心胸,先係面對人生逆境既預備班,人生一定有起有跌,有如意有黑仔,乜嘢心態面對才是重要。

再講,同學之間既感情,都係有經歷先會增長同進步,落住雨打波踢波,有受傷有輸波,隊友之間感情先係當中慢慢添加,同鞏固彼此關係。(當然我唔係鼓吹意外發生及受傷先可以培養感情)

侯爵府

Yang81 發表於 24-3-17 00:34
10歲人仔,如果有心,我覺得太恐怖了,我都係相信佢無心多啲,不過都多謝哂咁多JM同我分析同有唔同意見參 ...
我唔回啲無謂人喇, 雖然受傷的係你個小朋友, 你反而比較冷靜理性。

有啲人講咩陰謀論, 又話唔好教壞小朋友, 我相信你明白, 我從來冇建議你同你小朋友講, 要懷疑佢朋友。我只係同另一位 JM 一樣, 畀多個角度你注意下, 相信你有你的語言技巧, 教小朋友日後點樣保護自己。

我覺得要求學校或對方家長同小朋友正視呢件事,都好合理,做你認為對的事。

祝小朋友早日康復!

瑪瑙宮

回覆樓主:

應該第1比學校知小朋友因乜跌傷,亦要叫學校通知對方家長,有買保險做手術都10萬,仲可能要做物理治療,或其他,咁唔可以乜都唔比學校知。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

男爵府

要將唔係自己跌倒而係俾同學撞跌咗的情況告知學校,囡囡需有接受對方嘅道歉,但因具體情況係學校發生,所以雙方家長要了解件事及問下學校會如何處理件事,必竟要做手術唔係小事囉!

珍珠宮

Yang81 發表於 24-3-15 23:58
小朋友無端端係學校俾人從邊面推到,跌裂咗手,做手術10萬到,准備咗好耐㗎校際音樂節比賽、小提琴考試前功 ...

係妒忌心作崇惡意推?
我女啲同學會惡意推開人,我見過

珍珠宮

Yang81 發表於 24-3-16 01:05
佢哋係放學之前去廁所先,我小朋友去完廁所出嚟係走廊走返課室,同學仔也去完廁所跑返課室途中撞到我小朋 ...

似係專登撞跌你女禾!首先,一向學校有講在走廊不能跑,佢仲要跑得黎又會撞到你女?咁大衝擊力?似係早有預謀衝力咁撞! 女仔最恐怖就係咁!

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

我覺得意外既野冇人想,可以同對方父母講返但唔係投訴,係比對方父母同佢小朋友解決返撞人既嚴重性,嚴重起上黎可以搞出人命,出大事先教後悔莫及

男爵府

cara.mak 發表於 24-3-17 20:43
似係專登撞跌你女禾!首先,一向學校有講在走廊不能跑,佢仲要跑得黎又會撞到你女?咁大衝擊力?似係早有 ...

10歲人有冇可能咁恐怖?人性真係咁可怕?最新知道個女仔之前幾日同我女因同一朋友炒過㗎,佢仲寫咗道歉信

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

其實應該經學校了解事件
再由學校聯絡對方家長
有需要一齊面見

珍珠宮

Yang81 發表於 24-3-18 17:27
10歲人有冇可能咁恐怖?人性真係咁可怕?最新知道個女仔之前幾日同我女因同一朋友炒過㗎,佢仲寫咗道歉信
...

唔好諗到十歲好天真!內地都有每未夠12歲嘅男仔整死左個4歲女仔!

而你女同學都只係做推嘅動作,好合乎呢個年紀可做到嘅事! 唔難做到!

我女在未小一時,已有個同學妒忌我女,推開我女兩次了!只係佢力度唔似十歲咁大而已!

其中一次係好危險,左右兩邊係馬路,佢勁大力跑住咁向我女背推,我女飛了上前,好彩我女平衡力好咋!
推開人係人都識,只係敢唔敢做,但妒忌心或嬲嘅驅使下就會做得出

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊