夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位jm可唔可以分享下點捱過離婚呢關?唔敢同屋企人同朋友講,呢一年靠婚姻輔導員同我分析。

離婚原因:多次出軌、無性生活、無關心。曾提出傾下點處理婚外情,但佢每次都逃避,唔答,過二日當無事,繼續每日都講電話同WhatsApp, 但話題都係柴米油鹽、生活事的分享。

我覺得佢一世都唔會面對自己嘅問題,總會再發生,遲早再出事,又唔想往後都要難為自己,有事隔離果個只識得避,乜都孤身作戰,咁要佢黎做乜,所以提出離婚,放過大家。

理性我知道要放手,但感性放唔低。 我愛佢多過愛自己,唔捨得段感情、唔想佢唔開心同消極面對等等…最重要係我困難嘅時候佢冇放低過我,一直陪我面對,所以我都唔捨得放低佢。

現況:我提出離婚,佢口頭同意,我唔想煩,比律師搞,唔知佢到時會唔會簽。

種種原因而家仲一齊住,不過佢好夜返,訓梳化,我提出之後,溝通1句起2句止,問佢野好勉強先答,仲要勁衰聲

我好痛、好辛苦、得一個人做晒決定、申請、一個人面對啲重來未做過嘅手續、仲有無限嘅手尾要處理、好無助,有無過來人教下我點做?謝謝

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

佢都唔在乎你,你點解仲要在乎佢。
樓主向前看,離開就算幾痛苦,比留下幸福得多。
女人青春同愛都有限,唔好浪費時間同愛,放在一個唔值得嘅男人身上,同自己講,加油,努力,一定捱得過,就會捱得過。
祝你幸福!

bowielwl    發表於 24-4-8 13:59

子爵府

多次出軌已不能原諒,同埋佢跟本唔愛你,佢就係等你提出離婚先唔做衰人,你呢個時候千其唔好扮弱者,要活得比佢好!離婚係唯一出路放過自己!

複式洋房

hello_009 發表於 24-3-17 09:28
各位jm可唔可以分享下點捱過離婚呢關?唔敢同屋企人同朋友講,呢一年靠婚姻輔導員同我分析。

離婚原因:多 ...

既然決定咗就要面對,
儘量畀自己忙啲咁就唔會諗佢啲嘢

子爵府

貓狗褓姆 DHA勳章 畀面勳章

就算時日無多都唔會想對住尼類人,早走早著啦,佢跟本唔值得你唔捨得,冇鞋挽屐走啊!

複式洋房

蜜蜂糖 發表於 24-3-17 09:37
佢都唔在乎你,你點解仲要在乎佢。
樓主向前看,離開就算幾痛苦,比留下幸福得多。
女人青春同愛都有限,唔 ...

你講得好啱,放在Notepad時刻提醒自己!
多謝你嘅鼓勵和祝福,承你貴言!

複式洋房

alicewong18 發表於 24-3-17 10:09
多次出軌已不能原諒,同埋佢跟本唔愛你,佢就係等你提出離婚先唔做衰人,你呢個時候千其唔好扮弱者,要活得 ...

明白,多謝你!
我又無諗過佢唔做衰人,因佢係逃避型,我覺得佢唔想理,但你咁講都係,應該唔想做衰人!
希望我早日走出個框框

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

當我知道真相果一刻我完全放鬆哂,因為吾洗再亂諗,胡思亂想,亦決定左離婚。我上網搵離婚律師,自己去辦手續,一步一步黎,律師會教你點做,吾洗心痛,最難過既日子已經過去,開始時會覺得以後得自己一個,係會吾習慣,慢慢就會適應。而家吾做決定,只會無限輪迴,不如從新過日子,加油。

男爵府

樓主,我個case同你好似,又係仲一齊住緊,不過我宜家已經離咗婚2年喇。

近排發生啲好爆嘅事,又令我諗番起佢以前出軌啲嘢~

前夫又係曾經心理上、經濟上支持過我好多

你有需要就pm我傾啦

複式洋房

花墟小三 發表於 24-3-17 10:10
既然決定咗就要面對,
儘量畀自己忙啲咁就唔會諗佢啲嘢

明白,其他我都好忙架啦,但總會掛住!而且住埋一間屋,都心煩!

分開會產生經濟問題,拿拿聲揾份兼職幫補下,希望好啲!

複式洋房

amychann 發表於 24-3-17 10:12
就算時日無多都唔會想對住尼類人,早走早著啦,佢跟本唔值得你唔捨得,冇鞋挽屐走啊!
...

「唔值得」你啱,我會記住。
希望離婚手續順利,佢唔反口,早啲重新黎過

子爵府

貓狗褓姆 DHA勳章 畀面勳章

hello_009 發表於 24-3-17 19:59
「唔值得」你啱,我會記住。
希望離婚手續順利,佢唔反口,早啲重新黎過

放心無論點樣生活都比宜家好,祝順利完成手續。

複式洋房

Connielai 發表於 24-3-17 19:27
當我知道真相果一刻我完全放鬆哂,因為吾洗再亂諗,胡思亂想,亦決定左離婚。我上網搵離婚律師,自己去辦手 ...

知道真相果一刻我完全放鬆哂 > 你好叻呀,我知果下好震驚,因佢隱瞞得好好,我完全無諗過係咁….

呢段時間我已學識獨處,Xmas 一個人去左2星期旅行(第一次)、一個人食飯、飲酒、飲咖啡、一個人食大排檔(emoji)(emoji)覺得自己好叻。

當去到搞手續時,每一次簽名都覺得支筆好重,好難落手,又唔知個決定啱唔啱,好多野諗,希望我可以好似你咁叻…

複式洋房

朱古力妹妹 發表於 24-3-17 19:33
樓主,我個case同你好似,又係仲一齊住緊,不過我宜家已經離咗婚2年喇。

近排發生啲好爆嘅事,又令我諗番 ...

呢啲經歷,應該唔易忘記!

佢經濟上唔算支持我好多,不過心理上和成長過程都幫我好多!

由20歲書都未讀完嘅o靚妹到40歲,發生嘅事好多好多,他陪我一齊解決好多困難,呢下最揪心,最難放低

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

hello_009 發表於 24-3-17 20:57
知道真相果一刻我完全放鬆哂 > 你好叻呀,我知果下好震驚,因佢隱瞞得好好,我完全無諗過係咁….

呢段時 ...
我前夫同同事曖昧左9個月,我亦被折磨咁耐,但佢吾認,所以當我知道真相後我反而鬆了一口氣。如果你下定決心離婚就吾好再去諗番以前,吾好再比佢繼續傷害你。我同前夫一齊30年都一樣可以放下,你都得既。

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

hello_009 發表於 24-3-17 19:20
明白,多謝你!
我又無諗過佢唔做衰人,因佢係逃避型,我覺得佢唔想理,但你咁講都係,應該唔想做衰人! ...

逃避原因就係唔想開口,叫離婚做衰人囉

別墅

回覆 Connielai 的帖子

後來你點知道

複式洋房

amychann 發表於 24-3-17 20:03
放心無論點樣生活都比宜家好,祝順利完成手續。

多謝你嘅鼓勵和祝福!
其實我都相信如果過後係會天晴嘅,雨總會停的。
由發現佢出軌到攤出黎講,佢大部分回覆都係「哦、唔知、是但、係卦」,真係好失望,無力感好重。我地無大吵過,諗住可以和平結束,估唔到都咁難。

複式洋房

Connielai 發表於 24-3-17 21:54
我前夫同同事曖昧左9個月,我亦被折磨咁耐,但佢吾認,所以當我知道真相後我反而鬆了一口氣。如果你下定決 ...

30年感情真係唔容易放低,你好堅強呀,佩服!

其實我都算諗清楚㗎啦,當前我都冇其他選擇,佢不願面對我地嘅問題,問題唔解決,唔會有將來,冇理由要我成世人陪佢一齊自己呃自己咁過!

希望我可以好似你咁叻啦!

複式洋房

MRS.KAREN 發表於 24-3-18 01:09
逃避原因就係唔想開口,叫離婚做衰人囉

有道理!多謝你!

呢件事發生之後,我覺得自己完全唔理解男人心態諗乜,同佢生活左咁多年,日日都講個幾鐘電話,但原來我從來都入唔到佢內心世界!

過去好多我覺得理所當然嘅野,原來男人唔係咁諗!

完全放低佢之後,學下愛自己就算,只有自己唔會背叛自己,家人都靠唔住(因我家庭都有好複雜的問題)。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊