親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

TMC3012 發表於 24-3-23 16:58
我都係揀free cancel可以改
班機改早左一個鐘, 而家佢又冇得買定車飛, 唔係我想宜蘭直去機場 ...

最後一晚,住台北好d

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

MissMaMa 發表於 24-3-23 17:56
最後一晚,住台北好d

包車太貴, 我又唔想自駕, 唯有咁

珍珠宮

TMC3012 發表於 24-3-23 18:16
包車太貴, 我又唔想自駕, 唯有咁

我唔係因為包車貴,係驚塞車, 好難預時間

寶石宮

回覆樓主:

台灣地震有冇影響你地啲計劃?
啱啱再望下下月中酒店, 普通果啲平左好多起碼唔駛過千, 4/5星就keep住一樣

珍珠宮

TMC3012 發表於 24-4-4 15:38
啱啱再望下下月中酒店, 普通果啲平左好多起碼唔駛過千, 4/5星就keep住一 ...

啱啱喺地震前返到香港 ,地震損毀好大

子爵府

TMC3012 發表於 24-4-4 15:38
啱啱再望下下月中酒店, 普通果啲平左好多起碼唔駛過千, 4/5星就keep住一 ...

因為我都係去台北!所以暫時觀望中

我朋友就係地震當日係花蓮、好彩佢係包車、地震一停佢即執行李落高雄!不過好多路都斷裂! 兜左好多路、最後坐左8個鐘先落到高雄

珍珠宮

snoopy 發表於 24-4-5 12:20

我朋友就係地震當日係花蓮、好彩佢係包車、地震一停佢即執行李 ...

點解去高雄唔去台北,佢飛高雄?

子爵府

MissMaMa 發表於 24-4-5 15:26
點解去高雄唔去台北,佢飛高雄?

佢由花蓮玩落去 最後台北(7號)先走

珍珠宮

snoopy 發表於 24-4-5 16:14
佢由花蓮玩落去 最後台北(7號)先走

好少人花蓮高雄咁走,除非環島玩十幾日,正常都係花東+宜蘭台北咁玩,就算冇地震,由花蓮去高雄揸車都要6小時

子爵府

MissMaMa 發表於 24-4-5 16:47
好少人花蓮高雄咁走,除非環島玩十幾日,正常都係花東+宜蘭台北咁玩,就算冇地震,由花蓮去高雄揸車都要6 ...

佢真係去9日
個日地震落高雄 用左10個鐘!

珍珠宮

snoopy 發表於 24-4-5 18:32
佢真係去9日
個日地震落高雄 用左10個鐘!

9日如果咁玩係好短,走馬看花
Btw,我啱啱去完高雄台南,6日都唔太夠,已經係第4次去台南

子爵府

MissMaMa 發表於 24-4-5 18:36
9日如果咁玩係好短,走馬看花
Btw,我啱啱去完高雄台南,6日都唔太夠,已經係第4次去台南
...

請分享下 台南有乜好玩

珍珠宮

snoopy 發表於 24-4-5 18:44
請分享下 台南有乜好玩

我鐘意睇風景,睇日落,睇古蹟,睇鹽田,睇壁畫。逛博物館,逛夜市,浸溫泉,遊船河,食下地道美食。今次最開心,係終於可以去到台灣最西點燈塔打卡
attach0/tmp/phpkggdOE
attach1/tmp/phpnicg1s
attach2/tmp/phpqS9peh
attach3/tmp/php72cIr5
attach4/tmp/phpyLecFT
attach5/tmp/phpHK9OSH
attach6/tmp/phpOm6v6v
attach7/tmp/php7d2kkk
attach8/tmp/php671jy8

寶石宮

MissMaMa 發表於 24-4-5 19:16
我鐘意睇風景,睇日落,睇古蹟,睇鹽田,睇壁畫。逛博物館,逛夜市,浸溫泉,遊船河,食下地道美食。今次 ...

台南真係好正 你呢啲景點好懷念

寶石宮

snoopy 發表於 24-4-5 12:20

我朋友就係地震當日係花蓮、好彩佢係包車、地震一停佢即執行李 ...

我c6個朋友地震果日係宜蘭, 不過好彩冇事
我下月中去應該問不大既, 只不過改只係台北hea咁啦, 酒店都要揾啲新建築好似好啲

珍珠宮

TMC3012 發表於 24-4-5 20:16
我c6個朋友地震果日係宜蘭, 不過好彩冇事
我下月中去應該問不大既, 只不過改只係台北hea咁啦, 酒店都要 ...

仲有,酒店房間一定要有窗呀

珍珠宮

TMC3012 發表於 24-4-5 20:15
台南真係好正 你呢啲景點好懷念

台南真係好正,今次住3晚,唔多夠 雖然大部份景點去過,但今次帶老友團去,真係玩得好開心,今次包架靚車,舒服到呢~
返到香港,我仲好掛住台南美食
多謝你介紹煙波,房間好大,床又好大,早餐好豐富,又有大浴場,我晚晚浸,真係平靚正
attach0/tmp/phpCUkPEN
attach1/tmp/phppj5wid
attach2/tmp/phpo42sWC
attach3/tmp/php3GvCA2
attach4/tmp/phps3M1es
attach5/tmp/phphRUATR
attach6/tmp/phpi1Kjyh
attach7/tmp/phpzTt9cH
attach8/tmp/php4in3R6

子爵府

MissMaMa 發表於 24-4-5 19:16
我鐘意睇風景,睇日落,睇古蹟,睇鹽田,睇壁畫。逛博物館,逛夜市,浸溫泉,遊船河,食下地道美食。今次 ...

風景好靚呀
請問你係包車嗎? 咁你係只去台南 定台南再落台北?
唔唔好意思 咁多問題

珍珠宮

snoopy 發表於 24-4-5 20:54
風景好靚呀
請問你係包車嗎? 咁你係只去台南 定台南再落台北?
唔唔好意思 咁多問題

我飛高雄,6日只玩高雄+台南, 如果有多三四日,我會去埋墾丁,不過就一定唔會去台北。我有包3日車,主要係台南, 走嘅路唔遠,但每日都包10小時,台南好多景點唔揸車係去唔到。

小小心得,如果包車的話,切忌天南地北咁玩,因為浪費喺路上的時間要比包車費用, 咁係好唔抵。 如果要環島,每個市之間嘅接駁,我建議係坐客運或者台鐵,例如高雄-台南(台鐵),台中-台北(客運), 每個地方停留三日,咁就最理想

寶石宮

MissMaMa 發表於 24-4-5 20:43
仲有,酒店房間一定要有窗呀

呢個一定要有, 無窗完全唔諗

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊