懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

1/3/2024意外發現有左 起初我仲以為係假懷孕 直到照USG見到胎襄 我先至敢相信
男朋友知道左大家都對這個突如其來的禮物好開心 不斷好多美好的幻想
但我老母一口咬定我會再嚟M 又講埋哂D風涼話 話我地又未結婚又冇準備生乜9
搞到我成日好擔心佢烏鴉嘴講中
結果今個星期流啡 肚痛 然後再變成流鮮血
去睇急症嗰晚喊到變豬頭 醫生話睇唔到胎襄
嗰陣已經打定輸數 結果第二日睇婦科 檢查後發現個胎已經縮左
幾日之後就自然排左組織
見到嗰pat組織我又忍唔住情緒激動 好似精神病咁攞住佢喊 我同佢講左好多道別的説話 下次一定再相遇 不見不散 。。。

其實我自己身為一個醫生(不過唔係婦產科)都好明白早期小產有幾common 不過發生在自己身上真係好崩潰 我覺得係自己唔好 係咪我返工太操勞 係咪我冇兒女福氣 喊左無數次 好怕下一次又係咁 。。。

不過眼淚背後其實我好多謝這個突然的小生命短暫來到 因為我本身好有事業心 對生bb幾反感 tbh痛嘅流血嘅永遠係女人 男人剩係識中出 真心唔想搵命博去為任何男人生同影響我個career
但今次我的小天使令我好深深感受到有生命在自己身上發生原來係好開心的一件事 我開始作小產的時候我同佢講 你一定要痴實老母 其他一切咩都唔重要 老母冇左分工唔緊要 要老母吉幾多次針捱幾多刀我都冇所謂 。。。。

雖然最後都係跌左bb 但我應承左佢一定會盡快恢復健康 養好身體 逼你個衰老豆做下運動食少啲KFC

下次一定再見面

子爵府

回覆 topoftriangle 的帖子

保持正能量,support

複式洋房

感動, 下次BB一定會痴實媽媽

民房

保持心境開朗,加油呀

別墅

明天會更好

大宅

祝福你 hughug

別墅

回覆樓主:

孕育生命從來不易,今次小天使黎唔到,下次再準備好迎接佢

複式洋房

洋房

祝福你, BB好快回來搵你。
睇完你分享好感受到你既唔開心,有BB既過程真係要經過好多個難關。你要做好準備,養好身體,BB一定會番O黎。我自己係去到近WK10先突然發現有BB,因本身冇諗住有,生活飲食習慣唔好, 成日食KFC M記果D垃圾食物,更加唔好講補充葉酸DHA。而家覺得好對佢唔住, 未知會唔會影響佢健康。你要好好對自己,養好身體最好狀態等BB再搵你。

別墅

BB今次只係無帶齊行李,一定會返黎搵你
媽媽一定要保持正能量

複式洋房

topoftriangle 發表於 24-3-17 19:54
1/3/2024意外發現有左 起初我仲以為係假懷孕 直到照USG見到胎襄 我先至敢相信
男朋友知道左大家都對這個突 ...

初初我都同你一樣對生Bb呢樣野無感,但前年8 weeks 小產左之後,先發覺失去左係好痛,好感恩今年BB返返來,已經就來3個月大,希望sis你重新振作,小天使好快返來搵返媽媽你!加油!

複式洋房

準備好先啦

禁止訪問

複式洋房

topoftriangle 發表於 24-3-17 19:54
男朋友知道左大家都對這個突 ...

見到都好心痛,希望BB拎齊行李快啲返黎
媽媽會系度等佢。姐妹加油!
相信不久嘅將來BB會健健康康咁返黎媽媽身邊

複式洋房

我啱啱早幾日都confirmed 冇咗個bb,仲要本身已經有心跳,7-8 weeks突然冇咗。醫生話裡面太多積血壓扁咗佢。同你一樣都有諗自己係咪真係冇兒女福。
明天我就要做人工流產了,好唔捨得,都好驚會好辛苦。
希望下次再有機會懷孕時可以更健康同順利。而家要去好好咁坐好呢個小月.. 我諗坐好小月對之後都會好關鍵。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊