自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

我同佢講贏左就surprise, 輸左就預左,佢話我講得好negative, 我都唔知點安慰佢

大家會點做?

伯爵府

sunnymama2 發表於 24-3-18 09:12
我同佢講贏左就surprise, 輸左就預左,佢話我講得好negative, 我都唔知點安慰佢

大家會點做?

咁講緊係唔得啦,即係媽咪都覺得我唔得,即時冇哂信心

珍珠宮

好媽媽勳章

見到他緊張, 大人就唔好講咁多, 叫他深呼吸, 透大氣舒緩下. 去大賽/面試我盡量叫爸爸帶, 爸爸hea下hea下, 阿仔反而無咁緊張.

大宅

回覆樓主:

小朋友幾多歲?

同佢講比賽緊張係好正常,媽媽以前比賽之前非常緊張。跟住如果真係想緩和佢咪,同佢一齊深呼吸或者做其他野分散注意力。

水晶宮

大家會點做?

可能我係阿媽,我覺得你講的好正面喎,表示預咗以冇獎的心情去面對,nothing to lose, 好高境界。
你可加多一句,提佢記住要笑,一笑解緊張。

你講的係咩比賽? 第一次?
小朋友幾大?

如是表演項目的比賽,例如朗誦、彈琴,同佢連多幾次出場及完成表演,叫佢照番平時練習,及記得要笑就得。

祝小朋友比賽一切順順利利及有好成績。

公爵府

annie133 發表於 24-3-18 09:16
咁講緊係唔得啦,即係媽咪都覺得我唔得,即時冇哂信心

公爵府

jaycee_mami 發表於 24-3-18 09:20
見到他緊張, 大人就唔好講咁多, 叫他深呼吸, 透大氣舒緩下. 去大賽/面試我盡量叫爸爸帶, 爸爸hea下hea下, ...

下次會

公爵府

give_thanks 發表於 24-3-18 09:23
小朋友幾多歲?

同佢講比賽緊張係好正常,媽媽以前比賽之前非常緊張。跟住如果真係想緩和佢咪,同佢一齊深 ...

係啦,可以教佢深呼吸嘛

珍珠宮

回覆樓主:

緊張係正常情緒,將來經驗多咗就會好啲。
如果已經係比賽前夕,就無乜嘢好做,讚下佢俾啲信心佢。
之後可以討論返佢緊張背後原因

侯爵府

叫佢緊張就深呼吸, 準備咗幾多盡量發揮出嚟, 一分耕耘一分收獲
細個比賽阿媽從來唔多理, 輸咗佢叫我下次再努力, 天外有天, 人哋贏一定有原因, 下次贏返, 我個女唔係唔得, 只係懶

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

響個手掌寫個人字呑落肚 日本人係咁做,其實冇乜意義,志在舒緩下氣氛哈哈帶過

公爵府

birdbird 發表於 24-3-18 09:23
可能我係阿媽,我覺得你講的好正面喎,表示預咗以冇獎的心情去面對,nothing to lose, 好高境界。 :wahaha ...

多謝你,我就係想帶出信息,輸左預左,志在參與

不過每個人接受方法唔同的。我下次會用上面jm的方法教佢深呼吸,希望有幫助

大宅

sunnymama2 發表於 24-3-18 09:32

不過每個人接受方法唔同的。我下次會用上面jm的方法教佢 ...

其實你咁講本身冇問題嘅,喺想帶出只要努力便可,志在參與。

但係如果你小朋友咁樣回答你,可能反映左其實佢心入邊想贏,咁就要俾信心佢,同俾佢知道緊張係正常,媽媽一定會支持佢。

萬一到時輸左先安慰佢,已經盡左力下次再試過。

不過睇得出你好愛錫仔仔,好關心佢感受

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

唔好理得定唔得 盡咗力就得。。唔好比咁大壓力自己。

珍珠宮

sunnymama2 發表於 24-3-18 09:32

不過每個人接受方法唔同的。我下次會用上面jm的方法教佢 ...

你咁講,個小朋友會覺得媽媽唔多覺得自己會贏,反而預咗我會輸。

我仔玩運動嘅,由細到大(已快16歲) 每年參加大大少少好多比賽,當然有輸有贏。
我多數同佢講,比賽要盡力練習,落賽要發揮得自己最好,集中去諗點樣做得最好,贏咗當然開心,輸咗但盡咗力唔需要後悔,輸都是一次好好嘅經驗,慢慢檢討下如何可以再做好啲,媽媽點都會支持你!
我仔都試過輸咗返嚟好晦氣話唔再玩啦,就要好好開導佢情緒同搵返個正確心態返嚟。其實在比賽中小朋友會學懂面對人生,人生都係會起起跌跌。
我仔最後都會起返身再嚟過,屋企嘅獎牌唔只代表佢贏過一場比賽,仲代表佢克服過幾多困難!

子爵府

回覆樓主:

比賽預左輸?對於一個努力練習嘅人,好似潑佢冷水咁。

我會話緊張係正常,之後比啲擁抱佢,講啲鼓勵說話,要對自己小朋友有信心,唔好咁快諗定佢唔得。

伯爵府

回覆樓主:

當年我同佢講,睇嘅都緊張,何仿係參賽者! 但上咗去就冇退路,即管用盡你的功力,輸咗亦無悔。
而佢嘅動力係輸贏都有得食大餐當慰勞

男爵府

2024年龍年勳章

大家會點做?

你已經贏咗,贏咗份勇氣
無論結果,我地比賽之後都會興祝

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

以前我帶個仔去比賽,細個時佢會緊張,我會叫佢望住我,一齊深呼吸…吸氣呼氣…

大宅

2024年龍年勳章

大家會點做?

我仔係每次比賽前都緊張到會暈,想嘔同肚痛。 我係唔會同佢講咁多,唔好話咩贏唔贏都所謂,只會更大壓力。

我係攬吓佢,讚吓佢,分散吓注意力。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊