自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

sunnymama2 發表於 24-3-18 09:32
多謝你,我就係想帶出信息,輸左預左,志在參與

不過每個人接受方法唔同的。我下次會用上面jm的方法教佢 ...

你咁講,個小朋友會覺得媽媽唔多覺得自己會贏,反而預咗我會輸。

我仔玩運動嘅,由細到大(已快16歲) 每年參加大大少少好多比賽,當然有輸有贏。
我多數同佢講,比賽要盡力練習,落賽要發揮得自己最好,集中去諗點樣做得最好,贏咗當然開心,輸咗但盡咗力唔需要後悔,輸都是一次好好嘅經驗,慢慢檢討下如何可以再做好啲,媽媽點都會支持你!
我仔都試過輸咗返嚟好晦氣話唔再玩啦,就要好好開導佢情緒同搵返個正確心態返嚟。其實在比賽中小朋友會學懂面對人生,人生都係會起起跌跌。
我仔最後都會起返身再嚟過,屋企嘅獎牌唔只代表佢贏過一場比賽,仲代表佢克服過幾多困難!

珍珠宮

sunnymama2 發表於 24-3-18 14:34
睇黎你仔比賽經驗豐富。

如果比賽分幾輪(非淘汰制),小朋友頭幾輪都輸,你會點安慰?

我會講「未到完場都仲可以努力,先休息一下,把握後面的賽事,比賽完咗成績點都好,我哋去食餐好嘅。」
我仔都有比賽係循環賽制,3賽要贏兩場才出線,有時連輸兩場,我叫佢加油,盡力埋佢,到最後輸埋第三場,同佢講,呢一年再比心機練習,出年嚟過。
如果贏咗出到線簡單啲,都要叫佢小心唔好輕敵。
如果佢真的蝕氣了,就同佢做啲佢開心嘅事,然後同佢講,人生仲有好多唔同嘅事情,運動,比賽唔係全部,當然係你好重視嘅野,但係機會多的事啦!

我仔並非好追求要超卓運動表現,但佢視之為佢最大興趣,當然比得賽會想贏,毫無鬥心都唔係好事,但從中都可以學識勝不驕敗不餒。

珍珠宮

sunnymama2 發表於 24-3-18 15:57
我覺得你仔咁成功,背後家庭的支持不可少!

我的case係,我小朋友喺我在場時,連輸幾局,我唔識安慰佢, ...

唔知你小朋友參加比賽多唔多,還是最近的事情。
實在我都同個仔一齊成長,最初我仔得幾歲時,我都唔識鼓勵佢,我自己都緊張埋一份,但一次一次,一年一年的經過,我當中都慢慢學識多咗點樣同佢一齊經歷,今日佢去比賽我已經可以平常心對待,其實佢上中學是疫情嗰幾年,一係就取消比賽,一係就閉門比賽,家長無份參興,而家佢大個都習慣我不在場,我都無謂再去睇佢啦,但我哋都會whatsapp聯絡,返到屋企我仔都會再詳細講下比賽情況,我同爸爸只係背後支持佢,但大家都好享受個過程。
你又唔需要太過覺得自己做得唔好,同仔女一齊經歷都係將來美好回憶。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊