自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

sunnymama2 發表於 24-3-18 09:12
我同佢講贏左就surprise, 輸左就預左,佢話我講得好negative, 我都唔知點安慰佢

大家會點做?

放心去做!結果不重要 最緊要過程

珍珠宮

sunnymama2 發表於 24-3-18 15:57
我覺得你仔咁成功,背後家庭的支持不可少!

我的case係,我小朋友喺我在場時,連輸幾局,我唔識安慰佢, ...

唔知你小朋友參加比賽多唔多,還是最近的事情。
實在我都同個仔一齊成長,最初我仔得幾歲時,我都唔識鼓勵佢,我自己都緊張埋一份,但一次一次,一年一年的經過,我當中都慢慢學識多咗點樣同佢一齊經歷,今日佢去比賽我已經可以平常心對待,其實佢上中學是疫情嗰幾年,一係就取消比賽,一係就閉門比賽,家長無份參興,而家佢大個都習慣我不在場,我都無謂再去睇佢啦,但我哋都會whatsapp聯絡,返到屋企我仔都會再詳細講下比賽情況,我同爸爸只係背後支持佢,但大家都好享受個過程。
你又唔需要太過覺得自己做得唔好,同仔女一齊經歷都係將來美好回憶。

珍珠宮

我同佢講贏左就surprise, 輸左就預左,佢話我講得好negative, 我都唔知點安慰佢

大家會點做?

有勇氣比賽已經贏咗自己,有進步表現,成功要一步步前進

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

大家會點做?

你預左佢輸,佢唔係丫麻,你咁講梗係唔啱佢心意。

我話盡力做好就夠,贏輸都有得著。

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

會提下佢之前比賽有咩做得好,贏過邊一隊,給自己多點信心。比賽時保持平常心,發揮練習時的表現已經可以。萬一輸左咪再下次贏返,人生唔只得一場比賽。

瑪瑙宮

大家會點做?

要赢人先要赢自己

男爵府

大家會點做?

我同佢講唔駛緊張,好似平時練習咁就可以
贏輸唔緊要,好好享受過程,去睇下人地有幾勁,見識下

瑪瑙宮

大家會點做?

友谊第一比赛第二

伯爵府

我的case係,我小朋友喺我在場時,連輸幾局,我唔識安慰佢, ...

係呀安慰人唔簡單㗎
我地上一代父母都唔識安慰人,香港人單打人就叻,唔識安慰人
我見EQ高的小朋友的背後,父母都好正面好識講野
呢個帖好,大家一齊學下野

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

咁你又唔好講自己咁差。佢輸果能可能咁啱你在場,或者佢有壓力啫。你俾佢參賽,發生咩事都好,對佢成長絕對有幫助。

我個仔輸波,有時對同級既對手,有時對會比佢年長又高級既對手。最初佢會因輸波而唔開心,而家睇化左。佢輸果陣會我叫佢專心繼續打,同埋分析賽果,佢既表現等,有時叫佢唔好咁多籍口掩飾,仲要要睇下點解人地打波好佢過佢。

伯爵府

jackiemei 發表於 24-3-18 14:41
我真係咁同我3個講:「緊張係正常,媽咪都會。依家做咗媽咪,遇到一d事都會。我每次一發現自己緊張、唔放鬆 ...

其實佢想你講D鼓勵的說話「媽咪知你得嘅!」
唔需要提輸贏
攬下佢,拍下膊頭

之後輸咗先再講
「能夠對住咁多人表演,媽咪心目中你已經係嬴咗,而家去慶祝下」

子爵府

大家會點做?

我同仔講每次比賽有進步,贏自己就已經贏佐。

珍珠宮

阿囡細細個就參加不同類型的比賽
我見佢好淡定
後來佢講返原來佢係會緊張
不過佢見我無乜所謂,只係叫佢畀心機
佢就無乜再諗

我覺得事前做好準備,到時不用太在意輸贏,亦唔使過份放大,自自然然就冇問題

累積多啲經驗就ok

男爵府

回覆樓主:

唔駛緊張,試多幾次就唔驚㗎喇

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

anniekayan 發表於 24-3-18 14:51
同佢講:

「你好叻你一定得,你唔得無人得」

下次試吓!

公爵府

love2talk 發表於 24-3-18 15:35
比賽。。。係學習點去輸

我成日咁同仔女講

我身邊有人“叻”慣,對得失睇得好重,有咩唔如意就要生要死,我唔想我阿仔學佢地。

公爵府

ada_fung 發表於 24-3-18 15:48
比賽係攞經驗,邊會可能一定贏?

其他參加者比阿仔練習咁多,能力更強,經驗更好,所以勝出,就咁解釋。

冇錯,小朋友第一次參加呢個大型比賽,相反其他參賽者大多唔係校隊就係青訓隊,阿仔論經驗和能力都及不上人,所以我才同佢講輸左預左,享受樂趣要緊。

但佢大個仔左,以前乜都冇所謂的佢,唔知咩時候開始睇重輸贏,原來做阿媽的我唔了太解佢。

水晶宮

sunnymama2 發表於 24-3-19 07:46
我身邊有人“叻”慣,對得失睇得好重,有咩唔如意就要生要死,我唔想我阿仔學佢地。
...

每參加一個比賽

賽果唔係最重要

因為有太多因素

喺比賽同時見到人做到你做唔到既嘢

我覺得呢啲先係得著

公爵府

moma1023 發表於 24-3-18 16:05
享受過程。我一路都係咁同個仔講。佢由起初緊張,慢慢而家識得同我講,「我緊張都係一種動力嚟嘅」
有啲嘢 ...

冇錯,比賽經驗都係一種能力累積

阿仔賽後有講,佢開頭太緊張,賽制同之前玩過的小型比賽唔同,抓唔到節奏。

連輸幾場後,佢開始熟左節奏,就開始贏,一直贏到最後,差少少可以攞獎。

呢個比賽對佢成長幾好,亦令我知道小朋友在逆境中比想像中堅強。

我諗之後隨左要提升佢的能力外,仲要諗如何改善佢緊張情緒和父母支持小朋友的方法

公爵府

tkop 發表於 24-3-18 19:11
要赢人先要赢自己

Exactly!

呢個比賽除左考能力外,更重要係要沉著冷靜,如果自己太緊張,輸的唔係對手,係自己!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊