自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

別府拉麵結業!最近又有一波結業潮,繼有39年歷史的大昌食品市場結業之後,再多一間老品牌宣佈結業。有28年歷史的別府拉麵,曾以一系列「地獄拉麵」風靡一時,是不少80、90後的集體回憶,可惜日前別府最後一間分店,位於青衣的「別府駅前料理」宣布因租約期滿,將於3月24日結業。
別府拉麵早於1996年成立,至今有28年歷史。別府九州地獄拉麵專門店全盛時期在香港有多間分店,首店位於尖沙咀漆咸道南,當年以九州豬骨湯拉麵掀起拉麵熱潮,打響「別府」的名堂。之後也曾於銅鑼灣、旺角等旺區加設分店,推出「地獄拉麵」,成為招牌湯底,吸引不少嚐辣之人慕名前往挑戰。直至近年,只餘下青衣的「別府駅前料理」分店,此店結業後,代表別府品牌正式在香港消失。

不少網民紛紛留言表示不捨,有長情的網民稱:「將軍澳摺左又無開返,而家連青衣都摺……請問會再開嗎?真係食左你地28年,仲好記得第一間係銅鑼灣。因為別府,所以去日本旅行都要去別府望下。」但也有網民表示自從改了湯底配方後,水準下降:「十幾年前改左個辣湯底配方難食左就冇再食過,改之前真係好食過9成拉麵鋪既辣湯底。」雖然「別府」品牌正式走進歷史長河,不過「別府集團」旗下其實仍有多間餐廳品牌經營,包括「BUGIS@叻沙‧海南雞飯」、「甘味讚岐手打烏冬專門」及「SEDAP惹味馬拉」等。

https://hk.news.yahoo.com/%E5%88%A5%E5%BA%9C%E6%8B%89%E9%BA%B5-%E7%B5%90%E6%A5%AD-%E9%96%8B%E6%A5%AD28%E5%B9%B4-%E5%9C%B0%E7%8D%84%E6%8B%89%E9%BA%B5-023306141.html?fbclid=IwAR0--gkWRiJZHttsQBwLpVKsQPxJ8Lacd2mHxtE03oFwxrxPH6Ugxpms3s4

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

OH....

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁就28年!

公爵府

回覆樓主:

又成回憶
不過好少食...

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我無見哩間好耐

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

而我不知道原來別府拉麵仲存在緊

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

星洲炒米 發表於 24-3-18 11:32
別府拉麵結業!最近又有一波結業潮,繼有39年歷史的大昌食品市場結業之後,再多一間老品牌宣佈結業。有28年 ...

我估我有十年無食過佢。咁多選擇,又唔係平。

仲有和民。我都n年無食。性價比低。

珍珠宮

vivibabyvivi 發表於 24-3-18 11:38
而我不知道原來別府拉麵仲存在緊

以為執咗好耐

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

原來有28年,但28年來我一次都沒有光顧過呢~
不過聽見又一間食肆結業,難免都覺得唏噓遺憾

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我一次都冇幫襯過
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

虎到金來勳章

Onlok 發表於 24-3-18 11:40

和民都好耐無見

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

係喎,和民仲有?
放下自在

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

polliebb 發表於 24-3-18 11:43
和民都好耐無見
好似仲有, 未執曬
N年無食過
又貴又少個份量, 搵笨

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

sanjoe 發表於 24-3-18 11:41
以為執咗好耐

Me too
咁耐以黎,食過一次咋

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我10幾年無食過

大宅

冇錯,和民都好多年冇去食,大把選擇

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

我以為佢執咗好耐添

男爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

polliebb 發表於 24-3-18 11:37
我無見哩間好耐

係囉, 我以為執咗好耐, 唔講真係完全唔記得呢間。
人生就是要去面對各種遺憾

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

汰弱留強、日日都又執又開啦、正常商業社會運作、咁都值得出個po去悼念

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

星洲炒米 發表於 24-3-18 11:32
別府拉麵結業!最近又有一波結業潮,繼有39年歷史的大昌食品市場結業之後,再多一間老品牌宣佈結業。有28年 ...

之前食個間分店的湯經常唔夠熱
最後執左

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊