美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

大宅

自從生完bb之後出左好多荷爾蒙斑,打pico同M22加埋十幾次都冇好轉,繼續咁樣打落去只係燒錢冇意思,如果亂咁轉打其他野又怕打到反黑,所以決定好認真四圍睇資料

舊年7月左右開始轉左另一間醫美度打, 個光師話荷爾蒙斑係絕對唔好用皮秒打,用excel V幫我打荷爾蒙斑,目前打左6次效果好明顯

見到久唔久都有jm話搞唔掂荷爾蒙班,有d使左好多錢都冇效果,甚至打到反黑,我都有朋友打黎打去d皮膚同斑都冇改善,所以分享一下我自己case俾大家參考下

大宅

其實要點樣知道有冇效?我自己用緊m22同excel v仲有pico打,分開一個月打一部機,醫生睇住我情況,冇講要打幾多次,暫時打左4次,塊面好似白左少少,但唔係好見d斑有淡到
我知好多都話荷爾蒙斑唔可以急,話用高能量打未必好,但我無理由好似你咁打1x次先發現冇效再轉,打咁多次個舊錢可以做其他醫美都得啦

大宅

2023年兔年勳章

回覆樓主:

點解會話唔好用pico打荷爾蒙斑?我見好多都係用pico打

別墅

Kim23456 發表於 24-3-18 15:59
其實要點樣知道有冇效?我自己用緊m22同excel v仲有pico打,分開一個月打一部機,醫生睇住我情況,冇講要打 ...

就咁肉眼睇唔會知有冇效
一定要用皮膚分析機照左底層啲色素同血管先會知
我自己每次打之前, 都會照左部機醫生睇左先再同我講
荷爾蒙斑唔易打,如果有血管痴住, 要打斷左血管先再打得D荷爾蒙斑

別墅

lalaland321 發表於 24-3-18 16:46
荷爾蒙斑就咁打pico未必work
如果有血管痴住

大宅

Kim23456 發表於 24-3-18 15:59
其實要點樣知道有冇效?我自己用緊m22同excel v仲有pico打,分開一個月打一部機,醫生睇住我情況,冇講要打 ...

我轉場打excel V,係因為而家個間醫美俾到好多打荷爾蒙斑既資訊我,對荷爾蒙班了解多左好多,成件事都好透明,佢地話荷爾蒙斑唔可用太勁既能量打,當中做左好多研究先證明到,加上佢地專門打荷爾蒙斑儲左好多經驗,好多人以為太勁既能量係指能量既高低,但其實都要揀岩機,要用慢火力去打,唔可以用皮秒依d咁猛既機打,就算較低能量都唔適合

之前遇過d呃呃氹氹既,sell你買幾十次慢慢hea打,局你打多幾次,真心搵笨

大宅

lalaland321 發表於 24-3-18 16:46

佢地解釋話pico係屬於爆破力好強既激光機 ,爆破力太勁,荷爾蒙斑就會易反黑,降低能量又有冇乜效果,所以我之前打極都冇變化,好彩無反黑咋,如果要降低火力係要用毫秒先岩,佢地話M22、excel v同 excel v+都係用毫秒,做皮膚分析後,建議我用excel v比較合適

大宅

gracefull 發表於 24-3-19 09:46
佢地解釋話pico係屬於爆破力好強既激光機 ,爆破力太勁,荷爾蒙斑就會易反黑,降低能量又有冇乜效果,所以 ...

excel v係打微絲血管,用來折斷微絲血管供應營養俾d荷爾蒙斑,唔係打荷爾蒙斑色素

大宅

mimi674 發表於 24-3-19 14:42
excel v係打微絲血管,用來折斷微絲血管供應營養俾d荷爾蒙斑,唔係打荷爾蒙斑色素
...

我最初都以為係咁,因為見好多公司都係用excel v打血管,再加埋pico打d荷爾蒙斑,但我睇完而家間醫美d資訊先知,excel v間廠無教點樣打荷爾蒙斑色素方法,所以好多公司用pico黎打

佢地自己研究用毫秒機打斑係最好, 唔係跟廠教既果套去打

大宅

gracefull 發表於 24-3-19 17:23
我最初都以為係咁,因為見好多公司都係用excel v打血管,再加埋pico打d荷爾蒙斑,但我睇完而家間醫美d資訊 ...

真係得?excel v出左好多年喎

大宅

長毛貓 發表於 24-3-20 09:55
真係得?excel v出左好多年喎

佢地有分享過之前有份香港大學研究證明,係十幾年前舊款excel v打斑效果仲好過納秒激光

納秒同皮秒都係用爆破力,皮秒爆破仲勁d

excel V同M22都係毫秒,M22係彩光,excel V係激光,同埋excel V都係行1064、532,同皮秒一樣,不過毫秒火力溫和d,皮秒就火力好強

大宅

純粹路過,我之前做過兩間美容院都有上過excel v training,佢地教用excel v 打泛紅,如果打荷爾蒙斑,就用excel v 先打走微絲血管,再搭pico 打斑,冇教過齋用excel v 直接打斑

利申:已經冇做依行,冇任何介紹,而家專心湊仔

大宅

judysmith 發表於 24-3-20 14:56
純粹路過,我之前做過兩間美容院都有上過excel v training,佢地教用excel v 打泛紅,如果打荷爾蒙斑,就用exce ...

會唔會係部機間廠只係教最基本既操作?妳公司有冇醫生?正常醫生會因應個客既情況adjust用咩方法

大宅

長毛貓 發表於 24-3-20 16:54
會唔會係部機間廠只係教最基本既操作?妳公司有冇醫生?正常醫生會因應個客既情況adjust用咩方法
...
2間都係大公司,有醫生,不過醫生都係用返trainner 教佢地既打法,即係同我地打法一樣,都係excel v 加pico

大公司唔想出事一定要夠穩陣,打laser 有內部指引,我認為管理層都係用原廠教既方法做準則,set 左最高度數上限唔比我地再加上去,但其實個上限都係偏低,寧願無效都唔想出事,費事出左事見報又要賠錢,行內競爭大,聲譽好緊要

大宅

gracefull 發表於 24-3-18 12:27
自從生完bb之後出左好多荷爾蒙斑,打pico同M22加埋十幾次都冇好轉,繼續咁樣打落去只係燒錢冇意思,如果亂 ...

係咪L記?L記好多打手,叫人用excel V 打賀爾蒙斑。

複式洋房

dolceee 發表於 24-3-20 20:06
係咪L記?L記好多打手,叫人用excel V 打賀爾蒙斑。

邊間叫L記?

複式洋房

judysmith 發表於 24-3-20 14:56
純粹路過,我之前做過兩間美容院都有上過excel v training,佢地教用excel v 打泛紅,如果打荷爾蒙斑,就用exce ...

咁唔跟指示好危險咁

大宅

wongwcc 發表於 24-3-20 21:18
邊間叫L記?

Le domes, 賣廣告賣到好勁,BK都好多打手,
佢地whatsapp send好多理論出嚟好hardsell, 講d內容同BK打手一樣。
我都俾廣告吸引過想去試吓係咪真係有效,打手唔緊要,最緊要有效
但試左2次完全唔得,打完仲惡化左,而且佢唔平,要二千幾一次,咁我去C記都得啦
所以打手唔好信

複式洋房

dolceee 發表於 24-3-20 21:25
佢地whatsapp send好多理論出嚟好hardsell, 講d內容同BK打手一 ...

原來係咁

子爵府

dolceee 發表於 24-3-20 21:25
佢地whatsapp send好多理論出嚟好hardsell, 講d內容同BK打手一 ...

你打咗2次乜機惡化咗?我係呢間做M22一次深咗又大咗

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊